A mesés Prácheňsko kincsei III. - A Prácheňsko 10 legszebb vára, várromja!

Ahogyan azt a „10 érv, amiért muszáj ellátogatni Prácheňskoba!címet viselő cikkünkben is írtuk a Prácheňsko térségében számos csodálatos várat, várromot láthatunk. Lássuk hát, hogy közülük melyek felkeresését tudjuk leginkább ajánlani!

Kašperk

Kašperk
Kezdjük a sort a rejtelmes Šumava-hegységben megbúvó egyik kedvencünkkel Kašperk várával. A XIV. század közepén a mai Passauból induló ún. Arany-ösvény védelmére alapított váracska sok évszázadon át állt magányosan a Kašperské Hory városka feletti hegycsúcson. Csehország legmagasabban fekvő várának állaga az idők során fokozatosan leromlott, de az elmúlt több mint egy évtizedben Mgr. Zdeněk Svoboda szorgalmas munkája révén újból kezdi régi fényét visszanyerni, és élettel megtelni. További információkat ITT találhat!

Velhartice
Velhartice
A Prácheňsko nyugati határvidékén, szintén a Šumava-hegység egyik hangulatos részén, az Ostružná-folyó feletti sziklán áll Velhartice vára. Az eredetileg 1290 és 1310 között alapított gótikus vár az évszázadok során számtalanszor megváltozott, de jellegzetes árkádja, különleges bástyája és reneszánsz kastélyépülete ma is a turisták ezreit vonzza.

Rabí
Rabí
Rabí városka büszkélkedhet a Šumava-hegység vártriójának legrégebbi tagjával, amely egyben Csehország egyik legnagyobb alapterületű vára. A XIV. században épített várat az idő vasfoga ugyan kikezdte, de magas falai, csonka tornyai, köztük a négyszögletes lakótornya valamint a késő gótikus várkápolnája ma is tekintélyt parancsol.

Helfenburk
Helfenburk
Bavorov település közelségében áll a Helfenburk vára, várromja, amely Dél-Csehország egykori urainak, a Rosenberg családnak állít emléket. Az egykori impozáns vár megmaradt tornyából csodás panoráma nyílik, ahonnan a Prácheňsko vidékére vethetünk pillantást.

Strakonice

Strakonice 
A régió egyik jelentős városának központjában, az Otava-folyó partján áll az eredetileg a máltai-johannita lovagok által 1230 környékén alapított strakonicei vár. A kolostorból várrá épült építmény a későbbiekben fokról fokra egyre nagyobb lett, és a különféle stílusok jegyeit ma mind magán viseli. A várudvar ad otthont a két évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Dudazene Fesztivál központi eseményeinek.

Písek
Písek
A Prácheňsko régió központjában, legnagyobb városában, Písekben, szintén az Otava-folyó partján álló vár eredetileg a XIII. században épült. Sajnálatosan a XVI. században egy nagy tűzvész során csaknem teljesen elpusztult, de a megmaradt része, az egykori gótikus belső palotarész ma is impozáns képet mutat.

Zvíkov
Zvíkov
Ott ahol az Otava becsatlakozik a Moldvába, egykor egy magas sziklatömbön állt a zvíkovi vár. A vár maga ma is megmutatja szépségeit, de folyóvizeket a XX. században visszaduzzasztották, így napjainkra már inkább egy vízi vár hangulatát kelti az egykori várkastély kinézet helyett. Az egykori királyi alapítású várról további információkat a korábbi cikkünkben olvashat, ITT!

Blatná
Blatná
A zvíkovival ellentétben egy eredendően vízi vár áll Blatná városkában. A festői kinézetű, csodás sgraffito díszítésű épületbe egy kis hídon át juthatunk be. Az eredetileg a XIII.században alapított vár a későbbi évszázadok során jelentősen átalakult, varázslatos palotarésszel, a Vajdahunyad várára emlékeztető gótikus éltoronnyal is kibővült.

Ballymotte
Ballymotte
A Prácheňsko nyugati szélén áll egy a korábbiakkal ellentétben nem a kora középkorban alapított vár. A Ballymotte nevet viselő váracskát nem királyok, uraságok, se nem hadvezérek vagy más történelmi személyiségek építették. 1840-ben egy Írországból cseh földre érkező, Taafe nevezetű gróf gondolta úgy, hogy a szigetországbeli családi otthona mintájára egy várszerű építményt emeltet, bástyákkal, kőfalakkal, ahogy azt illik. Hogy milyen sikerrel? Nos érdemes megnézni!

Prácheň
Prácheň
Végül, de nem utolsósorban álljon itt egy várromocska, amely nem a szépségével, nem is a méretével vagy más paramétereivel érdemelte ki, hogy a tízes listánkon szerepeljen. Prácheň, amint az könnyedén megsejthető, a Prácheňsko régió névadója. A Přemysl-család által alapított vár később a Luxemburg királyi családot is szolgálta, de már 1558 óta elhagyottan állt, ma már csak kisebb maradványai láthatóak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése