Vendéglátó kisokos Csehországot járók számára I. - Vendéglátóhely típusok

Most induló gasztronómiai sorozatunkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a Csehországba indulóknak a cseh vendéglátás világához azért, hogy könnyebben eligazodjanak ha éhesek vagy ha csupán a szomjukat szeretnék oltani. A vendéglátóhely típusok ismertetése után sorozatunk további részeiben étlap és itallap magyarázatunk segítségével bemutatjuk a kacifántos cseh elnevezések mögött rejlő tartalmakat, ugyanis meglátják majd, hogy a cseh nyelv sajnos egyáltalán nem könnyű, az elnevezésekből nyelvtudás nélkül sajnos egyáltalán nem lehet következtetni az ételekre vagy az alapanyagokra, angol nyelvű étlapok pedig a kisebb vidéki éttermekben, hospodákban ritkábban találhatók. De hamarosan teszünk ez ellen, és kisokosunk segítségével talán könnyebb lesz megismerkedni a cseh vendéglátással, a cseh konyha finom fogásaival, így a cseh nyelvű étlapok már nem lesznek annyira „kínaiak” a számukra.

Restaurace”
Csehországban alapvetően többféle vendéglátóhely típus található, mint hazánkban. Általában minden településen, kivéve talán a legkisebb falvakat, van legalább egy „Restaurace”, vagyis nagyobb, „elitebb” étterem, olyan étel és ital lelőhely, ahol jobban ügyelnek a vendégek kényelmére, és talán az étel, valamint a kiszolgálás minősége a hangsúlyosabb. A nyitva tartás ezeken a helyeken általában valamivel rövidebb mint a pivnicékben és hospodákban. A Pivovarská restaurace” vagy „Pivovarský dvůr” olyan speciális hely, ahol általában saját főzésű söröket kínálnak az ételek mellé, de ha nem is, akkor is hangsúlyos a sör minősége, a sörhöz kapcsolódó ételek főzése, és adott a kerthelyiségben történő elfogyasztása.

„Pivnice”
A „Pivnice” olyan tipikus söröző, ahol többségében azért kisebb konyha is működik, ezeken a helyeken számíthatunk arra, hogy általában egyszerűbb a berendezés, az éttermekhez képest valamivel mérsékeltebbek az árak, és közvetlenebb a kiszolgálás, a hangulat. A Vinárna”, amelynek elején felsejlik a vino előtag, természetesen borozót takar. Helyenként eltérő lehet az ételek terén nyújtott kínálat. Meleg konyha, hideg ételek vagy kóstolók lehetnek az étlapokon. Őszintén szólva, mi a sörök hazájában nem igazán látogatunk meg boros helyeket, így a tapasztalatunk is kevesebb ezen a területen.

„Hospůdka”
Igen elterjedt a „Hostinec”, „Hospoda” vagy „Hospůdka” típusú vendéglátó hely - magyarul fogadónak vagy vendéglőnek hívhatnánk - egész Csehország szerte. Ezeket a helyeket a tulajdonosok megpróbálják a legotthonosabbá tenni, arra biztatják az embereket, hogy ne otthon főzzenek, hanem helyette válasszák a többnyire tradicionális, mérsékeltebb áru konyhájukat. Persze aki a nemzetközibb konyhára vágyik, annak is van valamiféle választék ezeken a vendéglátó helyeken. Barátságos, kedves és közvetlen kiszolgálással, otthonossá varázsolt környezetben várják a vendégeket. Az italválaszték is többnyire széles körű, értve ez alatt a sör, bor, rövidital és persze az üdítő, kávé kínálatot, amelyekre szintén az egyszerűség, a kisebb választék, de jó minőség a jellemző. Ide általában nem csak egyszer-egyszer térnek be az „ügyfelek”.

„Bar”
A „Bar” főként a városokra jellemző, kimondottan szórakozó hely, főleg baráti találkozókra alkalmas, ahol hosszabb nyitvatartási időben lehet alkoholos és nem alkoholos italokat fogyasztani. Itt általában büfé jellegű ételek szerepelnek a kínálatban. Az ún. „Herna Bar” alatt az általában éjjel-nappal működő szerencsejáték automatákkal üzemelő egységeket nevezik. Ide csak a függőknek érdemes betévedni, illetve ha nem találunk más helyet , ahol sör kapható. A „Krčma” (kocsma) szintén hosszabb nyitva tartással működő vendéglátó hely, helyenként igen eltérő lehet az étel kínálat. A régies megnevezéshez a legtöbb esetben valami középkori jellegű, de legalábbis tradicionális belső kép társul. Sok esetben a „pub” kategóriának felel meg, ahol családias a környezet és barátságos a kiszolgálás, minőségi alapanyagokból készült gyors, húsos ételek szerepelnek az étlapon, és széles körű az ital kínálat.

„Letní zahrádka”
A vendéglátó helyek szinte összes kategóriájánál előfordulhatnak extra lehetőségek, ilyen például a „Salónek”, azaz a különterem, vagy a nyári jó időben kellemes kert, a „Letní zahrádka” vagy „Terasa”. Csehországban nagy kultúrája van a gyerekek számára kialakított játszó részeknek, ahol ők is jól érezhetik magukat, miközben a szüleik jókat beszélgetnek a söröcskéjük, aPivečko mellett. Nyelvtudás nélkül is felismerhető a kertekben a „Dětský koutek”, vagyis a gyerek sarok.

„Krčma”
Bohém földön a vendéglátó helyek sok helyen vasárnap is nyitva tartanak, pénteken és szombaton jellemzően hosszabb nyitvatartási idővel dolgoznak. A felszolgáló személyzet jellemzően kedves és segítőkész, a kiszolgálási szokások pedig hasonlatosak a miénkhez, vagyis érkezésünkkor megjelenik a pincér, aki először az ital igényünk iránt érdeklődik, ugyanakkor felkínálja az étlapot arra az esetre, ha éhesek lennénk. Ha jól vettük a nyelvi akadályokat és elfogyasztottuk a tisztességes adagú, jó alapanyagokból, igényesen elkészített fogásainkat – ez általában igaz a csehországi vendéglátóhelyekre -, akkor a számlán szereplő végösszegre a hazaihoz hasonlóan 10% borravalót illik adni, de ez náluk nem annyira elvárt, mint idehaza. Inkább az elismerést jelenti a számukra, míg nálunk szinte akkor is „kötelező”, ha nem voltunk teljesen megelégedve.

"Herna Bar"
Következő cikkünkben innét folytatjuk az ét- és itallapok és a fontosabb ételek, italok bemutatásával. Addig is jó utazásokat, és kalandos étel rendeléseket kívánunk mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése