Élelmiszer önellátás // Kínai nyelv tanulás // Téli Túlélő verseny // II. Ramszesz

  • Csehországban az elmúlt hét és várhatóan az elkövetkező hetek fő belföldi hírei az új cseh kormány alakításáról, terveiről, intézkedéseiről szólnak. Az újonnan beiktatott miniszterek sorra teszik első nyilatkozataikat, amelyek közül most kettőt ragadunk ki: Marian Jurečka, a keresztény-demokrata párti mezőgazdasági miniszter a saját minisztériumát a legfontosabb minisztériumnak nevezte, hiszen „élelmiszer termelés nélkül nincs társadalom a világon”. Egyúttal hangsúlyozta, hogy erőfeszítéseket kíván tenni Csehország élelmiszer önellátásának megerősítése terén. Antonín Prachař az ANO pártból kinevezett közlekedési miniszter pedig a leállított autópálya építések újraindítását, és a tömegközlekedési rendszer továbbfejlesztését nevezte egyik fő feladatának.
    Marian Jurečka
  • Egyre több prágai és Csehország más területein működő oktatási intézményben foglalkoznak a kínai (pontosabban a mandarin) nyelv oktatásával. Bármilyen vélemény is fogalmazódik meg az ázsiai szuperhatalommal kapcsolatosan, mindenképpen célszerű a Kínával való kapcsolatok fejlesztése, amelynek egyik alappillére a kínai nyelv elsajátítása. Ezt ismerték fel Csehországban is, ahol nem csupán az Olomouc-i Egyetem Konfuciusz Intézetében és a prágai Kínai Nemzetközi Iskola keretein belül, hanem számos más iskolában is módjában áll a tanulóknak a mandarin nyelv elsajátítása.
  • Befejeződött Brno-i Védelmi Egyetem által szervezett négy napos 20. nemzetközi, katonai Téli Túlélő verseny. A Jeseník-hegységben megrendezett erőt próbáló vetélkedő során a versenyzőknek egy 40 kilométer hosszú hegyi terepen kellett bizonyítaniuk rátermettségüket. A részt vevő húsz darab, három fős egységnek idén igen nagy nehézséget jelentett, hogy a rendkívüli hideg mellett szinte alig volt hó, így a felszerelésük kötelező darabjaként szolgáló sítalpakat is csak cipelni tudták. A verseny feladatok között még szerepelt fa tetejére mászás, szikláról hálóba ugrás, katonai terepjáró vonszolás és más finomságok. A vetélkedőn belga, osztrák, német és lengyel csapatok is indultak, de a díjakat a hazaiak szerezték meg.
    Téli Túlélők
  • Az Olomouci Néprajzi Múzeumban Václav Burian, egykori munkatársuk hagyatékának vizsgálata során felfedezték, hogy náluk van II. Ramszesz fáraó múmiájának, pontosabban a pólyájának egy darabja. A világ egyik leghíresebb múmiájának halotti pólyáját még 1886-ban távolították el magáról a tetemről, amely holttestet ma a kairói Egyiptomi Múzeumban őriznek. Ezt követően a pólya Richard Buchta bécsi fotográfushoz került. Az olomouci múzeum munkatársainak ötlete sincs, hogy miként kerülhetett a szövetdarab egykori kollégájukhoz. A nagyközönség a márciusban nyíló Egyiptomi Kiállításon tekinthetik meg az újra felfedezett, felbecsülhetetlen értékű ereklyét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése