Svatý Kopeček, Bazilika a Szent Dombon

Van egy település Csehországban ahol a naplementét farkasok üvöltése kíséri, napfelkeltekor egzotikus állathangok ébresztenek, egy falu amelynek helye több tíz kilométer távolságból is látható. Ez Svatý Kopeček, az Olomouc (egykor: Olmütz) város szomszédságában fekvő kis település, ahol számtalan kiváló vendéglátóhelyet, ám meglepetésre egyetlen boltot sem talál az idelátogató turista. A különleges ébresztő és altatódalok forrása könnyen kitalálható, hiszen a falu határában fekvő völgyben terül el az Olomouci Állatkert, amelyet felettébb ízlésesen és izgalmasan alakítottak ki. Ugyan kellemes kikapcsolódást jelent a családoknak, mégis Svatý Kopeček legnagyobb látványosságát nem az Állatkert és még csak nem is a kis helyi mini sörfőzde, hanem az olomouci síkság fölött emelt impozáns méretű és fenséges látványt nyújtó Szűz Mária Látogatása-templom, más néven a Bazilika, azaz a népszerű búcsújáróhely jelenti.
A távoli Szent Dombon álló Bazilika látványa az olomouci városháza tornyából (az ikertornyok mellett balra)

A bazilika története a XVII. század elejéig nyúl vissza. Egy bizonyos Jan Andrýsek (1595-1673), tehetős olomouci borkereskedő a jómódját meghálálandó, és persze további jólét reményében elhatározta, hogy egy kis kápolnát emeltet a Szűzanya tiszteletére. Talált egy egészen kiváló fás dombot Olomouc, az akkori morva főváros határában, amely a premontrei apát birtokában volt. A legenda szerint ez a domb emlékeztette leginkább arra az álombeli helyre ahol Szűz Mária megjelent előtte. De az is lehet, hogy a terület szimplán a kiváló fekvése miatt tetszett meg neki, hiszen a 380 méter tengerszint feletti magasságú domb, 150 méterrel magasabbra emelkedik mint az olomouci síkság szintje. Így (ahogyan azt már jeleztük) messze földről is jól láthatóvá válhatott bármely itt emelendő épület.
A gyönyörű templom
Az apát mindenesetre rábólintott a kápolna felállítására, amelyet 1633-ban fel is szenteltek. A kápolna hamar az olomouciak kedvelt zarándokhelyévé vált. Mind a harmincéves háború során, mind az azt követő nehéz időkben gyakorta keresték fel csodát és megváltást remélve. 1642-ben a svéd csapatok elfoglalták Olomouc-ot. A város nagy részét lerombolták, és három év múlva a nép által Szent-dombinak keresztelt kápolna sem kerülte el a pusztítást. Ezt követően csaknem tíz évet kellett várni a felújítására.
Majdnem teljes kép a bazilika frontjáról
1669-ban azonban Svatý Kopeček története újabb fordulatot vett, ugyanis Frederic Silesius és Alexius Worstius apátok - a régi kápolna helyén - a ma is látható impozáns barokk templom megépíttetésére szánták el magukat. A templom egy itáliai építész, Giovanni Pietro Tencalla tervei alapján épült és 1679-ben a Szűz Mária Látogatása templomot maga az olomouci püspök, II. Liechentstein Károly szentelte fel.
Oldalnézet
1710-ben a Szent Norbert rendiek zárdát alapítottak Svatý Kopečekben, és az új igények kielégítése érdekében pár év múlva két lakórészt, valamint a hátsó udvart félkörben határoló fedett folyosót, továbbá egy kis kápolnát is építtettek. 1732-ben a szent hely a századik évfordulóját ünnepelte, és ennek apropóján a templombelső megújult a híres építész, Baltasar Fontana tervei alapján. Az épület egészen a XVIII. század második feléig a premontreiek birtokában állt. 1749-ben maga Mária Terézia császárnő is felkereste, majd 1784-ben „kis bazilika” (basilica minor) rangot kapott. Ám ezt követően II. József, a „kalapos király” számos más kolostor mellett Svatý Kopečeket is feloszlatta. A bazilika ettől fogva egészen 1846-ig egy hat faluból álló egyházközséget szolgált,, amikor is a strahovi apát visszaadta a norbertiánus szerzeteseknek, akik újfent apáca zárdát hoztak létre.
Félköríves folyosó, és a kis kápolna
A második világháború során jelentős károk keletkeztek az épületben, amelyet négy évvel később állítottak helyre. Azonban mindössze egy évvel később, 1950-ben a premontrei szerzeteseket újfent elüldözték, ezúttal az ún. „nép hatalom”. Szerencsére a kommunista-szocialista érában sem pusztult le a templom, sőt a regnáló megyéspüspök (P. Gustav Riedl) jóvoltából 1972-től jelentős renoválás kezdődött el. A bársonyos forradalmat követően 1990-ben a zarándokhely újból visszatért a premontreiekhez, akik továbbfolytatták a felújítást. 1995-ben maga II. János Pál pápa is meglátogatta a bazilikát, és ismételten a bazilika címet adományozta. A templom közelében élnek ma is a premontrei nővérek, akik sírját a helyi temető egy elkülönített része őrzi.
A pápa látogatásának emléktáblája
A templom maga 58 méter hosszú, 12-22 méter széles, a kupola csúcsa 32 méter magasba nyúl. Elhelyezkedése egyedülálló, hiszen nem nyugat-kelet irányú, hanem fő homlokzatával Olomouc-Hradisko, az egykori anyakolostor felé irányul. A falfestmények a kora barokk stílust tükrözik vissza, és a templomban őrzik két szent (Szent Viktor és Szent Liberate) maradványait. Nincs rá itt módunk felsorolni megannyi szépséget, értékesebbnél értékesebb kegytárgyakat, templomi berendezési tárgyakat amelyet a bazilika rejt, egyszerűen látni kell.

A bazilika ma nem csak a vallásos emberek, zarándokok, vagy éppen a templomkoncertek rajongóinak kedvelt helye. Nappal az állatkertet is meglátogató turisták keresik fel nagy tömegben, míg esténként a környékbeli fiatalok lepik el az épület lépcsőit, ahol Olomouc város és tágas vidékének csodás esti panorámája gyönyörködteti az idelátogatót. Igazi béke szigete, pontosabban a béke szent dombja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése