Csehország természet-, tájvédelmi területei II. - Cseh Svájc (České Švýcarsko) Nemzeti Park

Július elején elkezdett sorozatunk folytatásaként mostani cikkünkben Csehország négy Nemzeti Parkja közül elsőként a legfiatalabbat igyekszünk olvasóinkkal megismertetni. 

Pravčická brána
Csehország északi részén a német határ mentén terül el a Cseh Svájc (České Švýcarsko) nevet viselő Nemzeti Park. A 2000. január elsején 80 km2-es területen megalapított Nemzeti Park elsősorban csodálatos geomorfológiai értékeiről ismert. A természet erői, a víz (eső-folyók-jég) és a szél pusztító munkája varázslatos formagazdagságú sziklákat faragott az egykor egybefüggő, tenger fenéki homokkő (elbai homokkő) üledékből, amely az idők során előbb hatalmas blokkokra, majd kisebb alakzatokra bomlott. Sziklaoszlopok, őrtornyok, szűk folyosók, hidak, valóságos várak alakultak ki az évszázadok során, és a kőzet formálás ma is újabb és újabb alakzatokat hoz létre. A Park legismertebb része a Pravčická brána nevű kőhíd, amely impozáns méretével egész Európában egyedülálló ritkaságnak számít.


A Nemzeti Park kiterjedése
A Cseh Svájc azonban nem csak homokkő sziklái, hanem növény- és állatvilága miatt is érdemes a fokozott védelemre. Növénytani értékei között megemlítenénk a kígyózó korpafüvet (Lycopodium annotinum), a tőzeglápokon élő mocsári molyűzőt (Ledum palustre). Az itt élő ritka állatok sorából pedig a hiúzt, a vidrát, az uhut, a vándorsólymot, a jégmadarat, valamint a fekete gólyát ragadnánk ki, de számos ritka rovar faj példányai is fellelhetőek itt.
Vándorsólyom
A Nemzeti Park meghatározó vízfolyásai a Kamenice-folyó, és a Křinice-patak. Ez utóbbi egy darabon a német-cseh határvonalat is jelenti, majd Kirnitsch néven Németországban folytatódik és az ősrégi A. E. Bizottság zenekar rajongóinak kivált ismerős nevű Bad Schandau városkánál torkol az Elbába. A Kamenice pedig a Nemzeti Park déli szélén halad nyugati irányba és még cseh területen, a Cseh Svájc „fővárosánál”, Hřensko-nál éri el az őt befogadó Elbát. A Kamenice valóságos kanyont vágott a kőzetbe, a vizén csónakázva úgy érezzük mintha egy mesébe csöppentünk volna. A Nemzeti Park ugyancsak híres a csodásan tiszta, szinte „gyógyfürdő”-szerű levegőjéről. A természeti értékeken túl még feltétlen meg kell említenünk a Nemzeti Park területén fekvő Mezná faluját, ahol a népi építészet szép példáiban gyönyörködhetünk. Sajnos 1945 után több település (pl. Zadní Jetřichovice) is a földdé vált egyenlővé, de szerencsére ma már egyre többen foglalkoznak a kulturális értékek megmentésével is.
A csodálatos homokkő
Ahogyan azt már említettük, a Nemzeti Parkot alig 13 évvel ezelőtt alapították, de egyes területei már korábban, a múlt század elejétől fogva védelem alatt álltak. A Cseh Svájc területe természetesen nem áll meg a cseh-német határnál, hanem azon túl is folytatódik, immáron Szász Svájc néven. Így az egybefüggő területet lényegében két ország együttműködésével tudják megőrizni a jelenkor és a jövő látogatói számára.

Křinice
Vysoká Lipa házai
A terület már igen korán a XVIII. század második fele óta a turisták, természetjárók kedvelt célpontjának számított. Festők, írók, költők is gyakorta keresték fel (még Drezdából is) egy kis ihletért, de sokan éppen műveik témájául választották az itt eléjük táruló mesés látványt. A környék tulajdonosai a Kinsky és a Clary-Aldringen családok is pártolták a turizmus fellendülését, és lassacskán szállodák, kilátótornyok és kiszolgáló létesítmények épültek. A Nemzeti Park ma látogatók sokaságát fogadja és egyike Csehország legnépszerűbb helyeinek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése