Varázslatos Český Krumlov VI. - Regionális Múzeum – egykori Jezsuita papnevelde

Az előző Český Krumlov varázsairól szóló bejegyzésünkben részletesen beszéltünk az egyes városrészekről, és remélhetőleg már mindenki számára ismerősek azok az elsőre furcsa nevek, hogy Latrán, Parkán. Linecka. Ha esetleg nem, (vagy akár csak a tudás frissítése kedvéért) nosza rajta, gyorsan keressék meg, és fussák át az említett írásunkat, nézzenek rá a várostérképre!
Nos, mostani bejegyzésünk témájára, a Moldva (Vltava) folyó által ómega alakú hurokba szorított Parkán városrész, azaz a polgári belváros magasabban fekvő keleti bejáratánál, a meanderező folyó legkeskenyebb pontjánál, a Horní (Magas) utca 152. szám alatt találunk rá. Ne féljünk, sokkal nehezebb leírni az épület helyét, mint meglelni! Ugyanis a keresett objektumra a monumentális mérete miatt elég könnyedén rátalálhatunk, hiszen a város egyik legszembetűnőbb épülete, no persze csak a vár illetve torony, valamint a Szent Vitus templom után.
Keletről közelítve, rögtön a földnyelvre bevezető kis híd túloldalán, jobbra magasodik fölénk a mostani kiválasztottunk, a mai Regionális Múzeum, az egykori jezsuita papnevelde szépen felújított masszív épülete.

A sárga Múzeum hátsó frontja, a Moldva partról

A méretes tetővel ellátott, két emeletes építmény kétféle arcát is mutatja. Az utcára néző, valamint a nyugati része díszes barokkos homlokzattal ellátott, míg a másik kettő jóval egyszerűbb képet mutat. Az épület a XVII. században, pontosabban 1650 és 52 között épült. Helyén eredetileg a város védművének egy része, és kereskedő házak - szám szerint hat darab – álltak amelyeket a Vilém Rožmberk (Rosenberg) által Krumlovba hívott jezsuita szerzetesek 1590 és 1636 között fokozatosan felvásároltak. Az eredeti gótikus pincék jól megőrzött maradványait az épülethez 1653-ban kialakított udvar alatt a mai napig megtalálhatjuk. A régi épületek építőanyagainak egy részét pedig a szeminárium építéséhez használták fel. Maga az építés nem ment zökkenőmentesen, egy épületrész össze is dőlt, de emberhalálról szerencsére nem szól a fáma. A papnevelde az első igazi barokk épület a városban, és pár későbbi átalakítása ellenére is megmaradt az eredetihez közelítő állapotában. Az 1600-as évek végén több mint 70 szegény sorból származó növendék élt, és tanult itt.

A Múzeum, századeleji, iskola korában, az udvar még kőfallal lezárt
1732-ben az épülethez hozzáépítették a Szent József kápolnát, majd az épület egyik szárnya kiszélesítésre került. A papnevelde, az utca túloldalán álló egykori jezsuita kollégiummal, és a mai színház épületével együtt igazi jezsuita központ szerepét töltötte be egészen 1773-ig, amikor a rendet II. József feloszlatta. Az épület végig a történelme során megőrizte szerepét, előbb fiú, majd 1787-ben leány nevelő intézet lett. A környék fiatal hölgyei itt tanulhattak meg kötni, varrni, horgolni. 1878 és 1940 között az épület számos különféle oktatási intézménynek, illetve tevékenységnek biztosított helyet. Volt itt zene iskola, mezőgazdasági suli, német gimnázium, de 1940-re az épület állaga annyira leromlott, hogy többé már nem volt alkalmas diákok okítására, így az oktatásügy átadta a romhalmazt a városnak további felhasználásra. A II. világháborút követően levéltárként üzemelt, egészen addig amíg 1952-ben a falai mögött ki nem alakították a Regionális Múzeumot.

Múzeum épülete (bal) és mellette az udvar/kilátó terasz
Sajnos az 1970-80-as évek átfogó rekonstrukciói során a kápolnát elbontották, de a későbbi renoválási munkáknak köszönhetően mind az épület, mind a hozzá tartozó park, kilátó terasz (az egykori iskola udvarról készíthetőek a legimpozánsabb panoráma képek a várkastélyról) gyönyörű állapotban pompázik.
Papnevelde - múzeum udvar, gyönyörű kilátással
A múzeumban remek időszakos és állandó kiállításokat (pl. Krumlov története, Rosenberg (Rožmberk) kori kosztümök, régészeti leletek, festmények stb.) lehet megtekinteni. Emellett itt látható az 1800-as évekbeli Český Krumlov belvárosának óriási kerámia modellje (1:200-as méretarány). A múzeumban továbbá emlék kiállítás mutatja be a mai Lipnói-tó partja mellett fekvő Horní Plana (Oberplan) városkában született Adalbert Stifter (1805-1868) osztrák író, festő, pedagógus, a Šumava költőjének életművét.

Város makett (fotó: Regionális Múzeum, Krumlov)
Jóllehet a kiállításokon magyar nyelvű magyarázatokat nem találhatunk, de azért ajánljuk ennek a kívül belül impozáns épületnek a felkeresését, bejárását.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése