Varázslatos Český Krumlov II. - Krumlovi újdonságok

Eljött augusztus utolsó hete, és blogunk az ígéretünkhöz híven újraéled rövid nyári alvásából. Bejegyzéseinket krumlovi hírekkel, újdonságokkal kezdjük, amelyek közül egynek kisebb magyar vonatkozása is van, sajnos nem pozitív előjellel.
Krumlov: Vár, torony, Szent Jodocus ex templom, minden megvan

Ha csak tehetjük, minden év augusztusában ellátogatunk az általunk már eddig is sokat emlegetett, a magyarok sokasága által is ismert dél-cseh városkába Česky Krumlovba. Ilyenkor egy-két hosszabb városi gyalogtúra keretében végignézzük, hogy mi is változott az elmúlt évhez képest. Milyen műemléket újítanak fel, mi újdonságot találtak ki a turisták vonzására, mely üzletek zártak be, vagy nyíltak meg a belvárosban, milyen kiállítás van az Egon Schiele Művészeti Centrum programjában, és persze mi a helyzet a gasztronómiai fronton?
Már a felirat is alig látszik
Ebben az évben is számos érdekességet, újdonságot fedeztünk fel, de mindenekelőtt kezdjük egy szomorkásabb hírrel. Az egykori amerikai elnökről, Roosevelt-ről elnevezett utcácska egyik végén álló épületben működő Hospoda U Báby, azaz a Banya fogadója úgy tűnik végleg befejezte pályafutását. A Banyát amelyet a Sörmentén sorozat Csehországról szóló könyve Krumlov egyik legjobb „gasztronómiai csodájának” is nevezte, egyike volt azon kevés vendéglátó helyeknek ahol magyar nyelven is olvashatta a vendég az étlapot, amely kétség kívül igen nagy segítséget jelentett a cseh ételek világát kevéssé ismerő honfitársaink számára. Az itt készült mennyei füstölt csülök, és pacal leves sokunk számára okozott kulináris élvezeteket. Arról ugyan tudomásunk volt, hogy az egykori vendéglő az elmúlt év végén tulajdonost váltott, de a krumlovi magyarok honlapján még a mai napig is igazán bíztató sorokat olvashatunk az új főnök nyári terveiről, gasztro csodáiról. Ehhez képest a nevezett vendéglátóhelynél járva nem csak azt vehettük észre, hogy nincs nyitva, hanem nap, nap után fokozatosan tűnt el a ház falán ékeskedő felirat is. A központi U Báby feliratot nem egyszerűen lefestették, hanem lekaparták, és ez félő nem sok jót jelez a jövője szempontjából. Béke poraira, de még bízzunk a feltámadásában!

De térjünk át a jobb hírekre! Tavaly nyáron még csak felújítás alatt állt, de mára már megnyitották a városka gyönyörű parkját, amely a Moldva partján a Szent Vitus templom lábánál nyújt megnyugvást és pihenést a macskaköveken elfáradt lábú Krumlov látogatóknak.
Ugyancsak örvendetes, hogy a város egyik meghatározó jelképe, a Torony lábánál megnyílt az új Vármúzeum, ahol megismerkedhetünk a város egykori uraival, történetével, egy XIX. századi kiállítás stílusában berendezve.
A torony alatti épületben a Vármúzeum
A városi sör fronton is változások tapasztalhatók. A helyi Eggenberg a korábbi helyzethez képest előretört, ami pozitív meglepetés. Aminek azonban a magunk részéről kevésbé örültünk az a Dreher Sörgyárat is birtokló SAB Miller multi cég Pilsner Urquell, Gambrinus, Kozel triójának terjedése, ami sajnos együtt járt a regionális sörfajták (Regent, Budwar stb.) visszaszorulásával. Az év sör meglepetését ugyanakkor a Halász Étterem (Rybářská Restaurace) produkálta, ahol elképesztően finom félbarna illetve világos Chotěboř söröket csapoltak (a korábbi Bernard választék sem volt kutyus).
Akár az étterem szomszédságában álló felújított Moldva hídról is megtekinthetjük krumlovi bejárásunk újabb meglepetését, a krumlovi folyószabályozás (ami az utolsó, igen nagy kárt okozó árvizet követően szárnyakat kapott) újabb, egyelőre még teljesen fel nem ismerhető „csodáját” (?). A csónakos blogbejegyzésünknél látható „központi” csúszda, és környéke csöppet megváltozott. Nem is nagyon tudnám leírni a látványt, inkább nézzük a képeket.
Hogy mi lesz ebből? A tervek szerint jövőre kiderül. Mi meg reményeink szerint meglátjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése