Mit ajánl...az Opavai Szilézia kistérség?

Amint azt olvasóink tudják a Csehország nem csak Prága írói-szerkesztőiként, a BD Expo jóvoltából rendszeren részt veszünk a RegionTouron, Csehország egyik legnagyobb turisztikai fesztiválján és vásárán. Így volt ez idén januárban is, ahol ezúttal többeket kérdőív segítségével interjúvoltunk meg az általuk képviselt turisztikai térséggel kapcsolatban. Azt szerettük volna megtudni, hogy ők személy szerint mit is tartanak a közvetlen környezetükben a legfontosabb látnivalóknak, amit egy turistának fel kell keresnie, meg kell néznie. A soron következő cikkeikben a kérdőívre adott válaszok segítségével, képekkel és rövid szöveggel mutatjuk be Csehország négy kisebb térségét. A Mit ajánlanak... sorozat első részében Csehország keleti határához, az Opavai Szilézia kistérségbe látogatunk el. A térség főbb felkeresendő látnivalóit Matouš Vajda a helyi turisztikai iroda részidős munkatársa ajánlotta a számunkra.

Opavai Szilézia kistérség

A térség és látnivalói

Elhelyezkedése: Morvaországban, pontosabban Morva-Sziléziában Ostravától nyugatra, északnyugatra fekvő terület. Nyugaton Budišov nad Budišovkou, délen Vítkuv és Ostrava városai, nyugaton a cseh-lengyel határ, míg északon az Opava közelében fekvő Holasovice városa határolja. Központja: OpavaMik a térség legfőbb természeti értékei: Opava folyó, Jeseník hegység előtere, kisebb hegycsúcsai

A legfontosabb műemlékek:

Hradec nad Moravici (fehér és vörös) kastélypárosa
Raduň kastélya
Kravaře kastélya
A Sziléziai Múzeum épülete (Opava)
Miasszonyunk Szűz Mária felemelkedése préposti templom (Opava)

A legfontosabb történelmi helyek:
Opava városa műemléki helyszínei, óvárosa, templomai, régi városháza épülete.
Az egykori csehszlovák határ őrzésére épített bunkerrendszer környékbeli tagjai Milostovicénél.

A legfontosabb kulturális emlékek, rendezvények:
Bezručova Opava, kulturális fesztivál (Opava)
A turista szezon megnyitása


Regionális gasztronómiai különlegességek:
A 2006-ban alapított Slezan kisüzemi sörfőzde (Leskovec – Kasárna) sörei
A sziléziai konyha remekei

A legfontosabb felkeresendő múzeumok:
Sziléziai Múzeum (Opava): Csehország harmadik legnagyobb, 1814-ben alapított múzeuma. Közel 2,4 millió kiállítási tárgyat tartalmaz. A Sziléziai Múzeum számos külső résszel is rendelkezik, köztük a legnevezetesebb a II. világháborús emlékhely (Hrabyně), amely 13 ezer elhunyt katonának és civilnek állít emléket.


Személyes kedvenc hely: az Opava és a Moravice folyók környéke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése