200 éve született Johann Gregor Mendel II. – Mendel munkássága

Előző cikkünkben szóltunk Johann Gregor Mendel, a „genetika atyja” fiatalságának éveiről és a gazdag brünni (Brno) intellektuális táptalajról, amelyre az ifjú pap megérkezett. Mendel Cyril František Napp apát, a Szent Tamás apátság vezetője szárnyai alá került, így megkapta a kellő kezdő lökést a későbbi munkásságához. A kor átlagánál magasabb (168 cm) fiatalember a saját bevallása szerint amúgy sem érzett túl nagy ihletet a papi feladatok ellátására, így számára a tanítás és a tudomány jelentette az igazi utat. Egy ideig helyettes tanárként matematikát és görög nyelvet tanított Znojmóban, majd megpróbálta a tanári végzettséget megszerezni, de ez nem sikerült neki, így visszatért a brünni kolostorba. Később Bécsben is tanult egy ideig, ám a végén csak nem sikerült letennie a professzori vizsgát. 

Mendel 200

Ehelyett a brünni kolostor termékeny légkörében méhészkedéssel, meteorológiai mérésekkel és nem mellesleg a kolostor kertjében növények keresztezésével (hibridizációjával) kezdett foglalatoskodni. Ehhez sokféle növényt próbált ki, majd közülük 1856-tól a borsóban találta meg a kísérletei szempontjából az „igazit”. Egy 35x7 méteres területen termesztette a saját maga által porzott borsó növényeket, gondosan ügyelve arra, hogy pl. a rovarok egy kis kósza porzással ne tudjanak belekontárkodni a kísérleteibe.

Néhány lap Mendel könyvéből

A borsó szaporításának eredményeit (ugye még rémlik valami a biológiai tanulmányainkból?) végül 1865-ban közölte a „Kísérletek növényhibridekkel” címmel, mintegy 40 oldalon, de eme később meghatározónak bizonyuló munkája hamar a feledés homályába tévedt, és sajnálatosan ott is maradt évtizedeken át. Munkái révén nem mellesleg Mendelt tekinthetjük a biometria szülőatyjának is, ám a felfedezéseit rögzítő könyveinek példányai ekkor még csak cseh és osztrák egyetemek könyvtárainak polcán porosodtak. Mendel ugyan elkeseredett, de a feljegyzések szerint biztos volt benne, hogy az ő ideje el fog jönni. Figyelmen kívül kerülésének oka egész egyszerűen az volt, hogy a korszak még nem érett meg a munkája megértésére és elfogadására. Kortársa, Charles Darwin pedig amúgy is „izgalmasabbat” alkotott.


A kolostor udvara és az egykori üvegház helye

1868-ban, Napp apát elhunytát követően Mendelt választották a kolostor vezetőjévé, majd egy évvel a Természettudományos Társaság alelnöke lett. Ezen a posztokat egészen az 1884. január 6-án bekövetkezett haláláig betöltötte. A csontvázán elvégezett és a napokban közölt vizsgálati eredmények szerint magas vérnyomás, vese problémák és az erős dohányzás káros hatásai keseríthették meg életét, és vezethettek a halálához. Egy „a virágokat szerető…szelíd, jóságos és kedves” ember távozott el, aki nem mellesleg letette a genetika alapköveit. De ezt ekkor még senki sem sejtette. Mendel tudott Darwinról, és a munkája előtt tisztelgett, jólehet vitatta néhány megállapítását. Darwin ugyanakkor vagy nem ismerte Mendel munkájának eredményeit, vagy nem mutatott érdeklődést irányukba.

Interaktív kiállítás

Mendelt és művét 1900-ban „fedezte fel” szinte egyszerre három biológus-botanikus kiválóság is, nevezetesen a német Carl Correns, a holland Hugo de Vries és az osztrák Erich von Tschermak Seysenegg, Ekkor vált világossá a számukra és ezzel a világ számára is, hogy a csöndes szerzetes anno egy új tudományág, nevezetesen a klasszikus genetika alapjait tette le, olyan a mai napig használt alapkifejezések bevezetésével együtt, mint pl. domináns és recesszív öröklésmenet, homo- és heterozigóta. Ugye ezekre a szavakra már valamennyien emlékszünk, még ha a jelentésüknek után is kell néznünk! Az utókor az említett trió mellett az angol Batesont, és Punnettet valamint a dán Johannsent tekintik az első genetikusoknak. Ők voltak azon kutatók, akik továbbfejlesztették a mendelizmust, ezzel hivatalosan is útnak indítva a genetika tudományágát. Ám egy biztos, hogy Mendel nélkül a genetika csak jóval később született volna meg.

 


Mendelre emlékezve

Johann Gregor Mendel és munkássága a mai nap sem eléggé megbecsült, de bízunk benne, hogy születésének 200. évfordulója kapcsán újból nagyobb figyelem összpontosul rá, mert kevés olyan XIX. századi biológus van, aki ezt nála jobban megérdemelné. Csehországban az év folyamán számtalan esemény, program keretében emlékeznek meg az egykori szerzetesről. A múlt héten Brnóban megrendezett Mendel fesztivál mellett további eseményekre is sor kerül a „Mendel 200 félév” során, melyekről itt tájékozódhatunk: https://www.mendel22.cz/#program. És aki teheti ugorjon el a brünni kolostorba, tekintse meg itt a múzeumi kiállítást, vagy éppen térjen be Mendel szülőházába is, amely Hynčicében egész évben fogadja az idezarándoklókat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése