A XXXII. Sörpecsét verseny nyertesei, 2022

Az elmúlt két év COVID járványa után, az Ukrajnában zajló háború és annak világméretű társadalmi-gazdasági hatása ellenére a hétköznapok szintjén minden próbál visszatérni a korábbi, normálisabb kerékvágásába. Ennek ékes példája az idén már nem kevesebb, mint 32. alkalommal megrendezésre került Pivní pečeť (Sörpecsét) elnevezésű nemzetközi sörminősítő verseny is. A Sörpecsét vetélkedőt korábban rendszerint februárban tartották, a tavalyi évben azonban az esemény 2021 őszére tolódott. Ám idén a találkozó időpontja már közeledett a februárhoz, és az elmúlt héten, pontosan április 25 és 30 között tartották meg. Az esemény helyszíne szokás szerint České Budějovice Vásárvárosa (Výstaviště) volt. A résztvevők száma a tavalyi évhez képest csökkent (190 sörfőzde) de az eseményen mintegy 2000 db PET-be vagy üvegbe palackozott sör került megkóstolásra. A sörök többségét szokás szerint Csehország adta, de idén is elküldte söreit világ számos más országának főzdéje, így a mintegy 400 kóstoló brazil, tájföldi vagy éppen örmény sört is ízlelhetett.

A 32. nemzetközi sörfesztivál

A verseny a megszokott módon zajlott. A zsűritagok több napon át, több fordulóban kóstolták meg 32 kategóriában a söröket. Pontozták a színüket, ízüket, illatukat és megannyi más jellemzőjüket. Ezen pontokat összesítve hirdették ki az egyes kategóriák győzteseit, helyezettjeit. A sörök mellett a megszokott 2 cider és 2 ásványvíz kategória is fenn állt. A sörkategóriák közül nyolcban csak a kisüzemi sörfőzdék termékei szerepelhettek, ugyanakkor a többi kategória is nyitva állt a kisüzemiek számára. A verseny végén az egyes kategóriák érmesei közül megválasztották az összetett győztest, a Világ Sörpecsét díj nyertesét. Most szokásunkhoz híven szétnézünk a sörkategóriák nyertesei és helyezettjei között, a végén elárulva azt is, hogy idén ki érdemelte ki a Világ Sörpecsét díjat. Ahogyan azt minden évben leírjuk, az eredmények nem nélkülözik a meglepetéseket, nem feltétlenül egyeznek meg a sörszerető közönség ízlésével, vagy éppen a saját véleményünkkel, de ez minden sörminősítő verseny sajátossága. Kezdjük a sort a legalacsonyabb alkoholtartalmúakkal, az igazi fűnyíró sörökkel, majd haladjunk az erősebbek és „izgalmasabbak” felé.

A sörök színes világa

3,5% alatti alkoholtartalmú (stolní pivo / asztali) sörök között a korábbi többszörös bajnok Malý Rohozec sörgyár Skalák söre visszatért, és újból az élre tört. A második helyet a Čtyrák light nevezető budějovicei sör szerezte meg, míg az „örök” bronzérmes prágai COBOLIS idén is a harmadik helyen végzett a Freedom Brut Ipájával. A 7 és 11 Plató-fok közötti ivósörök mezőnyében a megszokott módon ismét teljes csere történt az előző évekhez képest. A dobogó mindhárom fokán a Smíchovi Straropramen Sörgyár egy-egy söre végzett, Braník Aleš, Braník Světly és Staropramen sorrendben. A 11-es világos ležákok kategóriájában idén a Starobrno Medium a Braník és a Poutník 11-ese előtt. A 12 Balling fokos világosok között a bajnok idén a tavalyi harmadik, a pardubicei Pernštejn Hořká 12 Ze Sklepa a szlovák Urpiner söre és a rakovníki Bakalář hidegkomlós finomsága előtt. A legalább 13-as világos sörök között minden megváltozott a tavalyi évhez képest. Az arany a 14-es Poutníknak járt, a második helyen a Sviyansky Kníže, míg a harmadikon a nymburki Bogan végzett

Petr Vok a Bogemia Regenttől

2022-ben a legjobb félbarnának a třeboňi Bohemia Regent félbarnáját, a Petr Vokot választották a Velké Březnoi Beránek félbarna és a rakovníki Bakalář vágottja előtt. A maximum 11-es, azaz gyengébb barnák között idén a sokszoros győztes Zlatý Bažant barnája leszorult a dobogóról is. A kategória győztese a Chodovar Zámecké Černé söre lett, őt a sorban a barna Krušovice és a rakovníki Bakalář barna követte. A legjobb barna ležáknak idén újból a humpoleci Bernard Černý ležákját szavazták meg, a Bohemia Regent barnája és a tavalyi győztes Lobkowitz Černy előtt. Az erős (speciál) barnák kategóriájában a a Perla - Browary Lubelskie Perla Kozlak söre a ismér az első helyen végzett, a második a dalešiceiek 13-as Fledermaus söre és a Svijany Kněžna előtt. A 8% alkoholtartalom fölötti extra erősek között a Primátor 21-ese ezúttal egy hellyel előrébb, a másodikon végzett. A győztes idén a prágai Prokopsky Sörfőzde Fekete Péterje (Černy Petr) lett, míg a harmadikon a Cobolis Meč světla russian imperial stoutja végzett. A legjobb búza kategóriájában a Černa Hora Velenje nyert, őt a Beránek búza és vysoké mytói Evžen Řehák sörfőzde búzája követte.

Chodovar győztes söre és a sörfőzde kutyája

Térjünk át a felső erjesztésű sörök izgalmas világára: A zsűri szerinti legjobb APA (American Pale Ale) idén a bíloveci Zobak Smash Mosaicja lett a krnovi Nachemelná Opice Sun APA-ja és a kyjovi Mosaic előtt. Az American IPA kategóriában a Louka Sörfőzde söre nyert a Bíloveci Zobak és az opavai Street IPA előtt. Az American Imperial IPA kategóriában a második és harmadik helyen a szlovák Wywar sörfőzde sörei végeztek, de a chotoviny Mayzus Friend or Foe söre érdemelte ki az első helyet. Az ún. English Pale Ale kategóriában idén egy lengyel sör nyert a prágai COBOLIS British Golden Ale-je előtt. A dobogó harmadik fokán a brünni U Tomana English IPA-ja és a Nová Bystřicei Holmes osztozott.

Zajíc

Új kategóriaként jelent meg az India Pale Lager melyet elsőként a sokolovi Permon Prúzkumnik söre nyerte meg. Az ezüst a kynšperki Zajicnak, míg a bronz a brnói Blackbird sörfőzde Markrabě sörének jutott. A Brown Ale kategóriában sorban harmadik alkalommal a kunraticei főzde 13-as Muflon Red ale-je nyert, őt idén is a Veseli nad Lužnicéből származó Blatsky Brown Ale követte. A harmadik helyen egy opavai sör végzett. A Black IPA kategóriában a chotoviny Mayzus Black Sabre Ipa-söre nyert, pilseni Purkmístr és a prágai Hostívar 14-es Balck ale-je előtt. A legjobb NEIPA sör kategóriájában idén az Obora söre nyert, a Zlatá Kráva Lady Cow 16-osa és a COBOLIS söre előtt.

Bíloveci Zobak (F: H. Rosenbaum)

A stoutok között a Zlatá Kráva Choco Cow söre nyert. Az ezüst a prágai Spojovnának, míg a bronz a Zlíni Švec sörének jutott. A porter kategóriában a pardubicei porter nyert a Hulvát sörfőzde 18-as balti portere és a tišnovi Porta Coeli 20%-sa előtt. A Sour, azaz a savanyított sörök között a tavalyi nyertes Bíloveci sörfőzdét megelőzte a dél-csehországi Obora két söre is. A zsűri szerinti legjobb élesztős idén ismét újból a humpoleci Bernard lett, az Orlovna sörfőzde a Primátor 11-es élesztőse előtt. A szűretleneknél a dalešicei Hořká 12-est ezúttal megelőzte a kácoviak Medium söre. A harmadik helyen a Chotěboř söre végzett. Az alkoholmentes kategóriában a Platan nyert a rakovníki és nymburki sörök előtt. Az Európai – Bécsi Láger kategóriában, amelyet a prémiumhoz hasonló 11-13-as, de sötétebb színű (EBC 18-30) világos sörök számára írtak ki idén a szinte örökös nyertes szlovák Račišdorfer csak a hatodik helyen végzett. A bítoviak söre kapta az aranyat, az ezüst a Hulvát sörfőzdének, míg a bronz a dalešiceieknek jutott.

Oborai öröm

Most pedig következzék a kizárólagosan kisüzemi sörök kategóriái. Az ivósör kategóriában (výčepní) megint a brnói Topolsky 10 söre nyert a Bad Flash és a Jincei Sörfőzde tízese előtt. A ležákok kétszeres győztes litoměricei Szent István püspöki főzde 11-es Děkanja idén csak a bronzot szerezte meg, az ezüstérem a Hostivarnak jutott, míg a kategóriáját a prágai Horymir nyerte. Az egy fokkal magasabb alkoholtartalmú világos prémium sörök között ismét a prágai Bad Flash söre nyert a brnói EFI 12-ese és a Kynšperki Zajíc előtt. A legalább 13%-os Balling fokú világos speciál sörök között a Záchlinice, Rožnov pod Radhoštem, Litomyšl sörfőzdék egy-egy söre lett a sorrend. A legjobb kisüzemi kisebb alkohol tartalmú félbarna sörök között a Vlachovo Březí, Slavičin és a Vesnicky Ohrada sörfőzdék sörei osztoztak a dobogó fokain. A speciális, ütősebb kisüzemi félbarnák között a tavalyi ezüstérmes dobřany Modra Hvězda Dragounja nyert, a másidik helyet az U Tomana fébarnája, míg a harmadik helyet a prágai Horymír félbarnája szerezte meg. A 13-asnál gyengébb kisüzemi barna söröknél idén a Purkmistr, Spojovna és Transformátor volt a sorrend. Végül az erősebb kisüzemi barna söröknél a brnói Hauskrecht PH 13-asa nyert.

Kynšperk söre a csúcson!

És hogy idén ki kapta az Arany Sörpecsétet, azaz a Világ Sörpecsétet? Nem más, mint Kynšperk nad Ohří városka söre, a 12-es világos Zajíc, amely a maga kategóriájában csak a harmadik helyet szerezte meg. Második helyen a hlavatcei Transformátor Predátora végezettés őt a prágai Hostivar 11-es söre követte. Idén így némi meglepetésre, de a kisüzemi sörfőzdék diadalmaskodtak! Gratulálunk a győzteseknek és helyezetteknek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése