Varázslatos Český Krumlov XXIX. : Moldavit múzeum

Český Krumlov történelmi belvárosában (Parkán) a Panská nevet viselő rövidke utcában 2013 nyarán egy új Múzeum nyitotta meg kapuit, amelyet a Dél-Csehország (99%) illetve Dél-Morvaország (1%) egyes tájain fellelhető csodásan szép zöld színű ásvány, a moldavit bemutatásának szenteltek. A kiállítást a helyreállított középkori házacska két szintjén rendezték be.

Moldavit múzeum

A moldavit az egyetlen olyan ásvány a tektitek, azaz a meteorok becsapódásakor keletkező ásványok közül amely gyönyörű mély zöld színben pompázik. Valamikor 15 millió évvel ezelőtt zuhant le egy nagyobbacska meteor a mai Bajorország területén. A megérkeztekor egy hatalmas krátert hozott létre, és a hirtelen kialakuló hatalmas nyomástól, valamint hőmérséklettől az ott található eredeti kőzet egy részéből moldavit keletkezett. De az ütközés hatására természetesen nem a becsapódás helyén maradt, hanem szétszóródott, mégpedig a mai Csehország említett részein. A meteor anyaga az ütközéskor elpárolgott, de az egykori esemény történetét az „átalakulás kövének” is hívott moldavit ma is hirdeti.


A meteor becsapódása

A múzeumi belépő egy picit ugyan borsosabb árú a megszokottnál, de ezért cserébe számos meglepetés és csodás látvány várja az érdeklődőket. A látogatók megismerkedhetnek a moldavit nem éppen rendhagyó keletkezésével, valamint csehül, angolul vagy németül, illetve további 5 nyelven feliratozva nézhetnek meg egy rövidfilmet a zöld szépségről. A tárlókban a moldavit és más hozzá hasonló ásványok legkiválóbb példányait tekinthetjük meg, interaktív prezentációval, illetve modellekkel játszhatunk.


Moldavitok

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése