Rémisztő Csehország I.: A szellemlakta Szent György-templom

Most induló sorozatunkban Csehország felettébb „rémisztő” oldalát szeretnénk olvasóinknak bemutatni. Itt persze nem arra a pillanatra gondolunk, amikor a helyi sörözőben a kiszolgáló közeg bejelenti a zárórát, nem is a soha el nem készülő Prága-Brno autópálya szakaszról szeretnénk értekezni. A sorozatunkban inkább azokat a helyeket kívánjuk bemutatni melyek valamiféle „sötét” titokkal bírnak, egy-egy rémisztő történet áll a múltjukban vagy megtekintésük közben óhatatlanul is valamiféle borzongás fut végig a hátunkon. Lesz szó szellemekről, gyilkosságokról, kínzásokról, vérről, halálról, elhagyott városokról, boszorkányokról, mindenről mi rémületes, ijesztő. Persze mindezeket csak mértékletesen, nehogy valaki a végén ne akarná megtekinteni őket.

Szellemek a templomban

Kezdjük a sort egy olyan templommal, melynek újjászületését nem kevéssé meglepő módon „kísérteteknek” köszönheti. A helyszín Luková, mely azonban nem keverendő össze a Pardubicéhez közel fekvő városkával. A mi Lukovánk Nyugat-Csehországban leledzik, az egykoron önállóságot élvező piciny település mára a jó pár kilométerrel keletebbre fekvő, csodás templommal és kastéllyal is büszkélkedő Manětín városának egyik külterülete csupán. A kis település története nem éppen mostanában kezdődött el, hiszen legelső templomát 1352-ben szentelték fel. Szinte mondani se kell, de ezt követően a történelem viharainak részesei/okozói: a huszitáktól kezdve a svédeken át a mezei rablókig mind-mind végigdúlták Lukovát. Ám a kis falu folyton újjáéledt, mindig akadt, aki megvesse a lábát, sőt a település templomát poraiból ismételten felépítse. A második világháborút követő kitelepítések eredményeképp a falu, akárcsak az egykori szudétanémet lakta települések jobbára elnéptelenedett, illetve lakossága kicserélődött. 


Az alapos felújításra váró Szent György-templom
A kommunista érában a Szent Györgyre (Svatého Jíří) felszentelt templom állagmegóvásával kevéssé foglalkoztak így az egy tornyos épület folyamatos pusztulásnak indult. Ez a romlás addig folytatódott, mikor 1968-ban az amúgy is szellemek által kísértettnek hitt templom valamennyi helyi hívőre hozta rá a frászt. Éppen egy temetés zajlott, amikor a tető egy része szó szerint belezuhant a szomorú ceremóniába. Ez a hátborzongató történés olyannyira sok volt a híveknek és innentől kezdve több, mint 40 éven át nem tették be a lábukat a templomba, helyette inkább szabadtéri miséket tartottak. Az őrizetlenül hagyott templom pedig az évtizedek alatt a tolvajok és vandálok martalékává vált. Ellopták a szobrokat, a festményeket, szó szerint mindent, ami mozdítható volt, beleértve a templomórát sőt a harangot is. 

A templom új lakói
Teltek múltak az évek és túl sok remény nem volt a templom sorsának jobbá fordulására. Ám pár évvel ezelőtt egy bizonyos Jakub Hadrava a Nyugat-Csehországi Egyetem szobrász tanulója gondolt egyet és diáktársai, mint modellek segítségével 9 műanyagból-gipszből formált és lepellel lefedett alakot készített el, melyeket a templom padsorába ültetett. Ők lettek a templom szellemalakjai. A szellem templomot persze felfedezte a média, sőt a híre még a nemzetközi lapokba is bekerült. A szellemeknek is „bejöhetett” ez a népszerűség, hiszen rövidesen további 10 ülő és álló kíséret csatlakozott a társaihoz. A „szellemes” hírverés hatására turisták kezdték el a templomot látogatni és főként az adományaikból sikerült a templom tetőszerkezetét megjavítani, az építményt biztonságossá tenni. 


Álló és ülő szellemalakok
A környékbeli hívek így újból birtokba vehették a templomot, ahol a megmentő szellemalakok közé ülnek a padsorokba. A hírek szerint a templomot március végéig éppen nem lehet látogatni, mert további felújításokat végeznek el rajta, de ezt követően érdemes felkeresni, hiszen nem minden nap ülhetünk ennyire békés és jóindulatú szellemek között.


Hát nem félelmetes?
A képek forrása: random-times.com

1 megjegyzés: