Veselé Vánoce! - A Třebechovicei Betlehemmel kívánunk áldott, békés karácsonyi ünnepeket!

Csehországban a Karácsony az év egyik legszebb és talán legvidámabb ünnepe, telis-tele van olyan szokásokkal, hagyományokkal amelyek segítenek ünneppé varázsolni ezen napokat, persze csak akkor, ha nem hagyjuk magunkat elveszni a részletekben vagy éppen a kötelezőnek vélt teendőkben. A karácsonyi betlehemek is talán ezt az üzenetet közvetítik a számunkra. De, hogyan is teszik ezt?


A Třebechovicei Betlehem

A betlehemeknek, vagyis a kis Jézus születés jelenetének több megjelenítési formáját ismerjük. Találkozhatunk megszemélyesített misztériumjátékokkal, a templomokban, köztereken felállított hangulatos, kisebb-nagyobb szobrokból megformált jelenetekkel, és létezik a betlehemeknek egy szintén nagyon régi időkre visszanyúló, állandóbb típusa is, melyet nem bontanak le vízkereszt után, sőt sokszor állandó múzeumként is működtetnek. Ezek a betlehemek jellemzően részletesen kidolgozott kis figurákból állnak, nagyon mozgalmasak, sokféle jelenetet mutatnak be az élet különböző területeiről, az emberek mindennapjaiból. Egyik-másik ilyen betlehem túllép a statikusságon, a figurák mozgásba lendülnek, hangtalan szorgossággal teszik a dolgukat. Természetesen a nagy sürgés-forgás közepette a betlehem középpontjában, mondhatni a figyelem bűvkörében az éppen megszületett kis Jézus alakja látható, aki a keresztény hit szerint a karácsony lényegét adja. A kisded megszületése szimbolizálja az új élet kezdetét, a szeretetet, az egymásra való odafigyelést, mintegy felhívva figyelmünket arra, hogy a sok feladatunk teljesítése közben vegyük észre az élet csodáját is, és egy kis időre időzzünk el mellette.


A kisded Jézus
Csehországban több ilyen alkotás is található, melyek közül mi most az idei nyaralásunkkor meglátogatott, Hradec Králové közelében található hatezer lakosú kisváros, Třebechovice pod Orebem csodás betlehemét szeretnénk röviden bemutatni. Nyári ottjártunkkor már fentük rá a fogunkat, hogy milyen jó lesz az idei karácsonyi cikkünkben eredeti fotóinkon megmutatni ezt a kivételes alkotást, amely 1999 óta Csehország nemzeti kulturális emlékei közé tartozik, de sajnos a fényképezés tilos a múzeumban, így saját képek helyett más forrásokhoz kellett folyamodnunk. Egy biztos, ez a betlehem kivételesen szép műalkotás, mindenkinek javasoljuk a megtekintését, ha arra felé jár.


A múzeum bejárata, sajnos csak eddig lehet fotózni
Ez a 19. és 20. században készült, közel 7 méter hosszú, 2 méternél magasabb, majdnem 2 méter mélységű monumentális alkotás egységes megjelenésű, 2033 gyönyörűen faragott és lakkozott figurából áll, amelyből 373 emberalak, de megformálásra kerültek állatok, épületek, gépek, hangszerek, sok fa és természeti képződmény is Třebechovice környékéről. Mechanikus szerkezetének köszönhetően a figurák egy része mozog, így a nézegetésével akár órákat is el lehet tölteni. A betlehem bibliai alakokat és csehországi alakokat egyaránt tartalmaz. Egyik érdekessége, hogy közöttük az alkotók önmagukat is megmintázták. A mesterségek bemutatása során sok figura a helybéli mestert mintázza, sőt állítólag a bibliai jelenetek alakjainak arca is hasonlít néhány akkortájt Třebechovicében élő emberre. A betlehem alkotói fafaragó népművészek, Josef Probošt és Josef Kapucián voltak, a mechanikus rész pedig Josef Friml keze munkáját dicséri. Ha jobban megnézzük a figurákat, a két fafaragó stílusa, figurái eléggé eltérnek egymástól. Egyikük robosztusabb, nagyobb fejű figurákat alkotott, másikuk pedig finomabban, jobban kidolgozta az alakokat. Elnézegetve a jeleneteket, visszacsöppenhetünk az egy-két századdal ezelőtti időkbe.


Josef Probošt emlékműje
A betlehem születésétől kezdve hosszú vándorutat járt be, hiszen már a II. világháború előtt is sok helyen kiállították. 1965. karácsonyára egy televíziós film készült róla, amelynek hatására a nemzetközi sajtó is felfigyelt rá. Az 1967-es Montreáli Világkiállításon a népművészet kategóriát képviselte, itt 8 millió néző csodálta meg, de megfordult még Hollandiában, a Prágai Várban és Londonban is, ahol II. Erzsébet királyné is megtekintette. Jelenleg „szülő“ helyén van kiállítva, a főtér sarkán, ahol néhány évvel ezelőtt egy új épületet emeltek a számára, és egész évben várják a látogatókat, hogy év közben is rácsodálkozhassunk a Karácsony üzenetére. 
 



Áldott, békés Karácsonyt kívánunk minden kedves Olvasónknak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése