Rumcájsz, Manka és Csibészke története, avagy mesék a jičíni Robin Hoodról

Vajon ki emlékszik a hajdanában-danában a magyar televízióban is gyakorta vetített csehszlovák rajzfilm sorozatra, a Rumcájsz kalandjaira? Mi bizony az életkorunkból adódóan nagyon is, még ha nem is feltétlenül az egyes epizódokra, de annál inkább a mese hangulatára, s a kisfilmek bevezető képkockáira. Megboldogult ifjúkorunkban amint megpillantottuk a jellegzetes homokkő sziklákat és madártávlatból Jičín városának főterét már izgatottan vártuk, hogy Rumcájsz, a tréfás kedvű útonálló ezúttal miként is leckézteti meg a gazdag jičíni grófot.
Rumcájsz és családja

De kezdjük a legelejéről. A Rumcájszról és családjáról szóló kedves mesesorozatot a korábbi cikkeinkben már többször is emlegetett Václav Cafourek, ismertebb írói nevén Václav Čtvrtek álmodta, és alkotta meg mesekönyv formájában. A mese figurái és persze maga a történet is olyan jól sikerült, hogy a Csehszlovák Televízió rögvest egy 39 epizódból álló esti mese (večerníček) sorozatot készített belőle csehül O loupežníku Rumcajsovi címmel. A filmeket 1967 és 1974 között alkották meg, és azóta sok-sok gyermeket, örökifjú felnőttet örvendeztettek meg. A mesekönyv és animációs adaptációjának illusztrátora Radek Pilař, a cseh vizuális művészet egyik jelentős képviselője, a mesék rendezője pedig Ladislav Čapek volt.
Václav Čtvrtek

A kedves, szórakoztató történet Jičín városában és a közelében levő Řáholec-i erdőben jászódik. Főhőse Rumcájsz a nagy szakállú, piros kalapot és méretes csizmát viselő, makkal töltött kováspuskával járó, hajdan volt jičíni cipész mester. Rumcájszt a jičíni polgármesterrel való összekülönbözése után száműzték a városból, s ezért a közeli erdőbe költözött feleségével Mankával, valamint gyermekükkel Csibészkével. A számkivetett cipész ekkor merőben új szakmát választott, és a továbbiakban jószándékú, életvidám rablóként élte boldog életét. A részenként mindössze nyolc perces filmekben elmesélt kalandjaik főleg arról szólnak, hogy a nemességet, a gaz földesurakat képviselő jičíni gróf, aki a kastélyt is „csak úgy“ megörökölte, és aki a feleségével hol franciául, hol németül beszél, csehül pedig csak erősen affektálva szólal meg, miként is akarja Rumcájszot kiszorítani az erdőből. Rabló hősünk persze állandóan túljár az eszén.

Csibészke, Rumcájsz és Manka
Manka takaros háziasszony, aki finom ételeket főz a családjának és segíti rabló férjét, ha annak éppen jó tanácsra van szüksége. Ízig-vérig nőből van, akinek hiányoznak a városban kapható áruk és csecse-becsék, de ilyenkor beveti összes báját, amitől Rumcájsz szinte azonnal felkerekedik és elindul Jičínbe, hogy megszerezze azt amire Manka vágyik. A kedves rabló zsebe többnyire üres, de okossággal mindig sikerül a beszerző küldetéseit teljesítenie.

Jičín a mesében

Csibészke (Cipísek) apjától tanulja a jószívű útonálló mesterséget, és mindenben segít neki amihez ügyesség kell. Az egyik történetben például felmászik a tölgyfára, hogy elkapjon egy mókust. Ez a mókus lesz aki végül segít Rumcájsznak megszerezni azt a sárga hajcsatot amiért Manka epekedett, és amiért Rumcájsz a városba utazott, de a gróf borsot törve az orra alá, képes volt megvenni előle az ékszerésztől. Ahogy az ebből is jól látszik, komoly történések zajlanak minden egyes részben! :)A közelükben él Szélvész szarvas, akiről „Idézet és pár kép“ sorozatunk első részét írtuk ITT. Jó barátaik és segítőik az erdőben élő állatok és egyéb izgalmas lények, de őket ismerjék meg saját maguk a meséből. 
Jičín a valóságban
Inkább következzék most még egy-két háttér információ: Ki ne tudná, hogy Jičín egy valóban létező város, sőt részben ennek a mesének köszönheti igen nagy ismertségét és népszerűségét. De mi van a Řáholec-i erdővel, vajon valóban létezhet-e az a barlang, ahol a mesebeli Rumcájsz kicsiny családjával éldegélt? Sokan tették már fel előttünk is ezt a kérdést, amire a válasz egyértelmű: a Řáholec erdő valójában egy kitalált hely. Václav Čtvrtek Jičínről szerzett ismeretei azonban nagyon is valóságosak, ugyanis nagyapja az első világháborút követően Prágából költözött családjával együtt a Cseh Paradicsom határán fekvő történelmi városkába, ahol a kis Václav a gyermekkora nyarait töltötte. Így biztosan járt a várostól mindössze 6 km távolságra levő Prachov település közvetlen közelében található csodás homokkő szikla csoportnál is. Ezt az igen „fontos” kérdést alaposan körbe járók ezen homokkő paradicsom közelébe detektálják a řáholeci erdőt. 
A Prachovské skály, az erdős homokkő rengeteg
A képzeletbeli erdő a nevét valószínüleg a jičíni nyelvjárásban használt régies „řáholit se“ ige után kapta, amelyet Čtvrtek a gyerekkorában hallhatott. A szó jelentése örvendjetek, vigadjatok, ami szépen összecseng Rumcájszék civilizáción kívül élt életével. A magyar fordító-dramaturg egyébként a řáholeci erdőt nemes egyszerűséggel „rejtekadó“ erdőnek nevezte el, amely többet, mást árul el a helyről a magyar nézőknek. De nem szeretnénk senkit túl sok háttér információval terhelni, pusztán a történet mögött megbúvó, és azt a felnőttek számára is érdekessé tevő oldalát szerettük volna megvilágítani, amelytől némileg hitelessé is válik ez a kedves mese. Persze a történetben meghúzódik még egy erős korrajz is, és az adott korszak évődő kritikája is tetten érhető benne. Ez adja a mese egyik plusz szépségét. S emellett már csak azért is érdemes végignézni a sorozatot, mert számos Csehországra jellemző momentumot és „tipikus“ alakot is láthatunk, ismerhetünk fel benne.


Még egy személyes megjegyzés. Számunkra Rumcájsz és családjának története igen kedves. Amikor a csehországi utazásaink során fellelt finomságok megosztásának a vágya megszületett bennünk, és létrehoztuk a minőségi cseh termékek forgalmazásával foglalkozó webshopunkat, mi más nevet is adhattunk volna neki, mint a Manka spájzát. Kukkantsanak be hozzánk nyugodtan és kóstolják meg a mi Mankánk finomságait! Rumcájsz kalandjaihoz pedig nagyon jó szórakozást és nosztalgiázást kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése