Cseh kisüzemi sörfőzdék 10/2. – Közép-Morvaországi kerület II.

Az elmúlt héten már elkezdtük kalandozásunkat Csehország Olomouc kerületében, most folytassuk körutunkat, és nézzük meg milyen további kisüzemi sörfőzdék működnek itt serényen.

Jadrníček

Olomouctól keletre található Náměšť na Hané városa, ahol idén nyitotta meg csapjait a Jadrníček nevezetű sörműhely. A városkában 1590 és 1905 között a helyiek már szorgosan főzték a söreiket, de ezt követően 110 évet kellett várni a helyi tradíció feltámadására. A mini sörfőzde klasszikus láger söreit cseh alapanyagokból (morva maláta, Saaz komló, élesztő és víz) készítik, a honlapjukon olvasható információ szerint 4 héten keresztül érlelve, ahogy azt minimálisan illik egy láger sör esetében. A 11-es Jadroš, a 12-es Palírnik, a 13-as barna Jadroš és a 14-es bécsi jellegű félbarna Nitsche alkotja a jelenlegi szortimentet. Érdemes őket így, szép sorban megkóstolni.

Kosíř
Innen alig pár kilométerre délre Drahanovice falva ad helyet egy másik igencsak új, egész pontosan 2014-ben alapított sörfőzdének a Kosíř-nak. Ugyancsak a hagyományos cseh sörgyártás szellemében kétféle lágert készítenek, a 11-es Haltýř-t és a 12-es félbarna Gabriell-t. Következő három sörműhelyünk Prostějov városában, illetve közvetlen vonzáskörzetében található. Közülük elsőként szóljunk a Držovice nevet viselő településen, a tavalyi év során beindított sörműhelyről az U Císařské cesty-ről. Pontosabban csak szólnánk, mert sajnos a söréről, söreiről (?) sajnos sok információval nem rendelkezünk. Annyit tudunk, hogy Císař-nak, azaz császárnak hívják, de hogy valóban megérdemli-e ezt az előkelő nevet, nos azt még ki kell nyomoznunk.

U Tří králů
Viszont garantált élvezeteket nyújt a vendégei számára Prostějov egyik sörműhelye, amely az U Tří králů (a Három Királyhoz) nevet viseli. A 2011-ben alapított sörfőzde – étterem maximális élményben részesíti a kulináris gyönyört kereső vendégeket. Együnk hát egy kilós csülköt vagy más könnyedebb finomságot az étlapról, és kezdjük el kóstolgatni a hely söreit, amelyekből szépen van választék. 10-es világos, 12-es világos, 13-as búza, valamint ugyancsak 13-as barna adja az alapot, de akad bécsi malátás speciál, és három különböző erősségű vágott / félbarna sör is. Érdemes hát egy egész délutánt-estét rááldozni erre a királyi helyre. Egyetlen, nem is nagyon értett szomorúságunk csak az volt, hogy a 12-es világost és a barna sört is csak 0,4 literes „korsóban” hozták ki. A 46-64 koronás literes (!) sörárak ezt a furcsa adagolást nem éppen indokolják, de tekintsük úgy, hogy ez egy fura helyi városi népszokás.

U Krále Ječmínka
Ugorjunk még át Prostějov másik, öregebb sörfőzdéjébe, a U Krále Ječmínka nevű helyre, amely már 1999 óta szolgálja a komló alapú italok rajongóit. Itt jöhetünk rá, hogy a 0,4 literes korsó méret tényleg helyi népbetegség, ugyanis a 10-es és a búza sört a rendes fél literesben tálalják elénk, de a 12-est világost, a 13-as barnát már csak egy deciliterrel kisebb edényben. Szinte érthetetlen, hogy miért is van erre szükség, az amúgy igen kellemes sörök esetében. De ne morogjunk soká, inkább együnk egy finomat, és kísérjük le a hely egyik finomságával. Legfeljebb ha túl gyorsan lecsúszott a négy decis sör a torkunkon, rendeljünk egy újabbat.

Parník
Vegyük az irányt a kerület délkeleti szeglete felé és először ugorjunk be Přerovba, a nagyüzemi Zubr sör városába, ahol azonban most a Parník (Gőzhajó) nevű mini sörfőzdét látogatjuk meg. A 2009-ben alapított főzdében előállított sörök (csónakos, tengerész, kapitány, kalóz és admirális stb.) a 10-es től, az erős 16-ig terjednek, de időszakonként a lágerek mellett 12-es búzát (Maják), 13-as Ale-t (Lord Bitter) és 14-es belga Dubbelt is (Szent Miklós - Sv. Mikuláš) is fogyaszthatunk.

Svatovar
A kerület utolsó három kisüzemi sörfőzdéje közül kettőnek Lipník nad Bečvou, míg egynek a közeli Osek nad Bečvou ad helyet. Ez utóbbi városkában leledzik az Osečanka, ahol 2013 óta, ha minden igaz, a szállás és éttermi kiszolgálás mellett helyben főzött sört is lehet fogyasztani. Persze ismételjük ha minden igaz, mert sajnos semmi egyéb ismerettel nem rendelkezünk a sörrel kapcsolatban. Ezzel szemben a lipníki Společenský serfőzdében (Svatovarnak is hívják) már több 10 éve nekiláttak a remek helyi komló-maláta italok elkészítésének. A szortiment a 11-es, 12-es világosból, a 12-es barnából, 13-as „fesztivál” sörből és a kevert félbarnából áll. Egyszerű, de világos képlet, 23-27 koronás (korsó ár) minőségi söröcskék, pont amire az egyszerű emberfia nap mint nap vágyik.

Novodvorský pivovar
Végezetül tekintsük meg az Olomouci kerület utolsó kisüzemi sörműhelyét, amely szintén Lipník nad Bečvouban található. Ez pedig nem más, mint a vadonatúj Novodvorský pivovar, melynek kísérletező kedvű tulajdonosai egyelőre még csak havi 5-600 liter söröcskét készítenek, hol könnyű Měďákot vagy Boženát, máskor erősebb Fekete Pétert vagy éppen kávésat. A működésük még nem kiforrott, de érdemes adni nekik egy esélyt, amit eddig láttunk és ízleltünk, az kifejezetten biztató.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése