Elmaradt tél // Gzdasági bűnözők // Szélerőművek // Ukrajna

  • Nem csak Magyarországon, hanem Csehországban is csaknem teljesen elmaradt az idei tél, ami miatt a legnagyobb hiányérzete természetesen a síközpontok üzemeltetőinek és a síelés rajongóinak van. Míg az utóbbiak csupán a megszokott élvezettől, addig a síközpontok az éves bevételük jelentős részétől estek el (megközelítőleg 20 millió cseh korona veszteség). A síelők százai-ezrei mondták vissza a szálláshely foglalásaikat a hómentes tél miatt, és csupán azok a cégek tudták a kárukat csökkenteni, ahol adottak voltak a technikai feltételek műhó előállítására. A február vége, március eleje sem kecsegtet semmi jóval (hóval), ugyanis az elkövetkező hetekben már nem várható tartósan nulla fok alatti hőmérséklet. Nincs mit tenni, Csehországba is megérkezett a tavasz.

  • A cseh cégek csak nem fele, pontosan 48%-a vált az elmúlt két évben gazdasági bűnözők áldozatává – a Pricewaterhouse Coopers felmérése szerint. A cégeket ért kibertámadások, azaz a cégek számítógépes hálózatának biztonsági réseinek bűncselekmény célú kihasználása csaknem megduplázódott. Ettől függetlenül a legnagyobb számú bűnesetet (80%) - a legsúlyosabb károkat okozva - továbbra is a hagyományos módokon, sikkasztás vagy lopás révén a cég dolgozói követik el.


  • Miközben a cseh kormány a működő atomerőművek üzemidejének meghosszabbítását tervezi, addig a tavalyi évben a csehországi szélerőművek által előállított villamos energia mennyisége 2013-ban 15%-al nőtt, elérve a 478 GWh-át. Ez megfeleltethető kb. 136 ezer háztartás éves elektromos áram fogyasztásával. A szélerőművek és az általuk termelt energia mennyisége csak lassan nő, a tervek szerint a jelenlegi 268 MW-nyi kapacitásról 2020-ra érnék el a 743 MW kapacitást. Ugyanakkor a szélerőművek által termelt áram felvásárlási ára jóval alacsonyabb mint bármely más típusúé (nap, vízi), ami erősen kétségessé teszi a célok elérését.

  • Jóllehet Csehország nem szomszédja a forradalmi napokat megélő Ukrajnának, mégis a csehek sokasága szimpatizál a regnáló rezsimmel szemben álló felkelőkkel, ellenzékiekkel. A szimpátia azonban nem csak múlt csütörtöki mintegy 600 ember részvételével lezajlott prágai Vencel téri demonstrációval nyilvánult meg. Az országban szép számmal élő ukrán nemzetiségűek mellett, cseh és Csehországban is aktív nemzetközi non-profit segély szervezetek (pl. Člověk v tísni / People in Need) is készen állnak arra, hogy a lakosság által szép számban felajánlott segélyeket eljuttassák a polgárháború és államcsőd küszöbére sodródott Ukrajnába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése