Csehországi Sörfőzdék XIII. - Glokner minisörfőzde - Svachova Lhotka

Csehországban napjainkban valóságos minisörfőzde forradalom zajlik. Szinte minden hónapban nyílik egy újabb, kis mennyiségben termelő sörfőzde, a sörszerető közönség nem kis örömére. Az idei évben az egyik nagy „felfedezettünk” a Glokner sörfőzde, amely mindössze a nyár elején kezdte meg folyékony kenyér főző tevékenységét, így valószínűleg az egyik első (ha nem az első) magyar vendégek között kóstolhattuk meg a műveiket.


A Glokner sör lelőhelyét ne keressük egyetlen egy városban, vagy nagyobb faluban se, a sör főzését nem a helyi lakosok olthatatlan szomjúságának enyhítésére kezdték el. A Český Krumlov városától alig 5 kilométerre található Svachova Lhotka nevű településrészen (hivatalosan Mirkovicéhez tartozik), vagy mondhatni tanyán egy nagyszabású vendéglátóipari vállalkozás keretében született meg ez a nedű, az itt létrehozott Village Golf Hotel vendégek kényelmét fokozó kiegészítő szolgáltatásaként. 

Kívülről is impozáns

De ez ne riasszon el senkit! A szinte vadonatúj Hotel, amely egy 18 lyukú golfpályával, elit szálláshelyekkel, wellness szolgáltatásokkal (köztük sörfürdővel), étteremmel stb. kényezteti az itt megszállókat, ugyanúgy örömmel fogadja a csupán a sör, illetve az étterem miatt ideérkező „mezei” turistákat is. Minket is „csak” a serital vonzott el ide a Svachův Dvůrba, ahol egy gyönyörű épületegyüttesben kapott helyet a sörfőzde rész. A szavak helyett álljon itt inkább néhány kép a sörfőzdéről.

Adjon Isten szerencsét a sörfőzéshez!

A sörről nehéz lenne rosszat szólni, viszont annál több jót mondhatunk. Martin Hrubeš sörfőző mester (sajnos a magyar sörfőzdék egy részével ellentétben) itt nem akart valami extrém, agyonízesített italt létrehozni, hanem nagyon is becsülendő módon a lehető legtisztultabb, de mégis egyedi sört alkotta meg. Tiszta víz, minőségi alapanyagok, egy jól eltalált saját recept, korszerű berendezések és „már“ készen is van a finomság. A fő söreik igazi csehesek, valamennyi egységesen 12-es (de eltérő alkoholtartalmú) alsó erjesztésű söreiket világos (5,2%-os), félbarna (4,9%)-os, és az időszakosan főzött barna (5,0%-os) változatban. Emellett egy nem "bohém" jellegű, alkoholtartalmában legkisebb, de leggyengébbnek igazán nem nevezhető 10-es sört, egy felső erjesztésű, enyhe bodza aromájú Pale Ale-t is főznek a sörisszák nem kis megelégedesére. Ezeken felül alacsony alkoholtartalmú (2,2%-os) sört is készítenek a kor igényei vagy talán a hölgyek kedvéért.

A szépséges félbarna
A sörök természetesen szűretlenek, pasztőrözetlenek, ahogy az illik. Amit nem helyben szeretnénk elfogyasztani azt hordóban vagy a mértéktartóbb lévén literes műanyag palackokban vihetjük magukkal, amit a hotel recepcióján vásárolhatunk meg, számos más „kötelező“ sörös kellék mellett.

A sarokban a sörfőzde-söröző

A sör mellett persze könnyen megéhezünk, de erre is tudják az itteniek a megoldást. Az étteremben ha nem is széles választékból, de annál finomabb ételekből válaszhatunk, és igazán bőséges adagok várnak ránk, több mint megfizethető áron! Csak annyit, hogy mi életünk egyik legnagyobb almás rétesét, és legfinomabb marhahúslevesét fogyasztottuk el.

Szép és finom

Aki Český Krumlovban jár és nem szervezett utazáson vesz részt, az feltétlenül szánjon egy kis időt a Hotel felkeresésére. Garantáltan nem fogja megbánni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése