Nové Hrady...de melyik is? És hol van az „igazi” Konopiště ? - Cseh településnév kalandok

Tudjátok hogy hány kilométerre fekszik egymástól Nové Hrady, és Nové Hrady? A kérdés első pillanatra talán fura, a válasz pedig annál is meglepőbb: 193. Hogy miért is? Egyszerű a megoldás. Csehországban két Nové Hrady, azaz Új Vár nevű települést is találhatunk, amelyek közül az egyik az osztrák határhoz közel, dél-csehországban található, a másik pedig a pardubicei kerületben fekszik. Teljesen érthető, minden rendben. Nincs probléma még akkor sem ha esetleg eltévednék, hiszen mindkét településen találunk valami szenzációsat, az egyiken egy remek kastélyt, a másikon egy impozáns várat.



Nové Hrady 1 (Wikim)

No de akkor mi a válasz, ha mondjuk azt kérdezzük, hogy milyen messzire van a lakhelyünktől Kouty, Kamenec, Podolí, és itt még felsorolhatnánk több száz csehországi falu és város nevet? A válasz csöppet nehéz, és a térképek sem adnak megnyugtató választ.

Csehországban úgy látszik anno nem alakult semmi „komoly” feladatot ellátó névadó bizottság, amely gondoskodott volna arról, hogy az országban minden településnek külön neve legyen. Így azonos nevű településeket, és a helyzetet bonyolítva településrészeket találhatunk az ország különböző pontjain, csak hogy megnehezítsék a tájékozódásunkat. 
Nové Hrady 2 (Wikim)
Az általunk használt térképek közül a legrészletesebb települési névmutatójában 28 db Podlesí, 25 db Paseky (és még 1 db Paseky nad Jizerou), 52 (!) db Nový Dvůr (valamint még 22 db Nové Dvory), és 70 db (!) Nová Ves (tovább még vagy 20 db Nová Ves és u…, nad...., illetve pod....) található. Felsorolásunkat napestig folytathatnánk. Summa summárum, kezdő Csehország járóként jobb ha kétszer is ellenőrizzük úti célunkat, és azon se lepődjünk meg túlságosan ha odautazásunk során több azonos nevű névtáblával is találkozunk.

Az első tíz Podlesí nevű hely elhelyezkedése az országban

Csehországban azonban még akkor is akadhat gond, ha nincs több azonos nevű település a térképen. Erről szóljon kis saját tapasztalásunk története:

Hajdanában, a legelső cseh útjaink egyikén, amikor még alig ismertük Bohémföldét, és éppen egy kis dél-cseh minipivovar (azaz serfőzde) okozta kellemes hatást hevertük ki (azaz finom söröcskék fogyasztását követően sétálgattunk a friss levegőn), amikor a szokás szerint külföldön igen hangos honfitársainkkal futottunk össze. A rövid beszélgetésből megtudtuk, hogy az elmúlt pár napban „beutazták az egész országot” (ez csöppet túlzásnak tűnt, de hát bizony vannak olyan emberek akik „csodákra” képesek), és az egyik nap „megnézték” Prágát (hm...) és aznap még Konopiště-n is jártak.

Bevallom őszintén mi, mint akkor még teljesen felkészületlen turisták nem is hallottunk arról a Konok Pista nevű helyről, de mindenesetre sikerült felcsigázni az érdeklődésünket. Este a panzióban előkaptam a részletes térképet, és megkerestem a települést. Egy volt belőle, semmi gond, méghozzá nem is túl távol, csakhogy a térkép alapján nehezen tudtuk elképzelni hogy vajon mi is lehet ezen az aprócska településen. De hát ez mégiscsak Csehország, itt a legkisebb faluban is akadhatunk váratlan szépségekre, így nincs több kérdés, megyünk.

Konopiště vára, amit ne keress a Konopiště nevű településen

Másnap felkerekedtünk, hogy néhány más nevezetesség megtekintése mellett útba ejtsük az izgalmas nevű települést. A térképet követtük fokozódó kíváncsisággal, és ahogyan közeledtünk a falu felé kezdtük nyújtogatni nyakunkat, mi is van itt? Gyönyörű dombvidék, picike, pár házas falu, bizonytalan állagú TSZ telep, egy kőkereszt, de amúgy sehol, semmi. Hm...erős gondolkodóba esés...ezt nézték meg a honi halljakendék? Nem valószínű. Másnap persze, kis nyomozást követően fény derül a titokra. Mi ugyan tényleg az egyetlen Konopiště nevű településen jártunk, viszont Prágától nem messze, Benešov városához tartozóan áll Konopiště csodás vára...Ez van, minden kezdet nehéz. De sebaj: Mi az IGAZI Konopiště-t láttuk!!! :)

A jelen cikk írása közben azért némileg megnyugodtam, hogy nem csupán minket zavart meg a névazonosság. A Google térképen ugyanis az általunk látott faluhoz „tűzte” valaki a várról készített képét...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése