Ki találja ki a helyes választ? – Csehes találós kérdések a múltból.

A napokban ismét böngésztük az Arcanum Digitális Tudománytárat és számos izgalmas Csehországgal kapcsolatos anyagra bukkantunk az 1800-as évek írott magyar sajtójában. Ezen írások között két találós kérdést, mondhatni fejtörőt is felleltünk, melyeket most megosztunk olvasóinkkal. A megfejtéseket nem akarjuk a cikken belül elárulni, ezért a korábbi, utopenecról szóló cikkünk legvégéhez illesztettük hozzá! 😊 Jó szórakozást kívánunk a rejtvények megoldásához!


Az első a Társalkodó című lap 1832. április 4-i, 27. számában jelent meg, eredeti forrásának a nagysallói parochiát (plébániát) nevezték meg. Így hangzik:

„Csak egy cseh-ember az egész,
De már hazánk is látta.
Három tag 's húzva az első
A' huszár' származása.
Két utólját pedig hölgyed
Pofozgatja, ha van földed.”


Ugye nem is annyira nehéz kitalálni!? Vagy igen?


A másik mesének álcázott rejtvény egy kis számolni tudást igényel és a Libussza’ találós meséje címet viseli. Libussza, Libussa, eredeti nevén Libuše a csehek mondabeli fejedelemasszonya. Forrása Fabriczy Sámuel, a jobbára a XIX. század első felében élt és alkotott művészettörténész.


„Rejtett szám Musaeus után. Libussza cseh hercegasszonynak három szeretője (inkább kérője – sic.) volt, és megígérte, hogy azé lesz, aki találós meséjét „feloldja”. Imígy szólott pedig hozzájok: Mindhármatoknak szilvát adok kosárkámból. Az elsőnek felét adom, ’s még egyet hozzá, — a másiknak ismét felét ’s egyet hozzá, — a harmadiknak megint felét s hármat hozzá. S ha ezután úgy találjuk, hogy kosaram üres, mondjátok-meg hány szilva van most benne? Hatvan, úgy mond Micsiszló, az első szerető. De Libussza azt feleli: Nem találtad el kedves levente. Még egyszer annyinak, fél annyinak ’s mint amennyi most benne van, egy harmadrész annyinak kellene a kosárkában lenni, ’s még e felett ötnek hozzá számíttatni, akkor éppen annyi volna hatvanon felül, mint amennyi híja most hatvannak. — Tehát most 45. van, úgy mond Vladimir, a másik szerető. — De Libussza megint felelt: Ha harmad része fele, és hatod része. volna annyi szilvának, amennyi most van, akkor éppen annyi volna negyvenötön felül, mint amennyi híja most 45-nek. — Primiszló (Přemysl) eltalálta, ’s megnyerte a menyasszonyt; de hány szilva volt hát a’ kosárkában ?”

Ugye ezt is sikerült kiszámolni? Ha nem, akkor a megfejtésekhez lásd az utopenecről szóló cikkünk legvégét!
😊


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése