Nyárvégi, őszeleji csehországi sörfesztiválok – 2018

Itthon kitört a totális kánikula, melyet jobbára csak vízben, vízparton vagy a nem túl energiatakarékos és környezetbarát légkondi használatával lehet csak elviselni. No és persze finom hűvös sörök bevitelével, melyeket nem csupán vendéglátóhelyeken vagy otthon tudunk elfogyasztani, hanem akár hangulatos sörfesztiválokon is. Ugyan Magyarországon is akadnak még szép számmal sörfesztiválok, ám mi a profilunkhoz hűen az augusztusi-szeptemberi csehországi sörfesztiválokhoz szeretnénk egy kis kedvet gerjeszteni. Tesszük ezt azért is, mert egy igazi cseh sörfesztivál, a cseh regionális vagy éppen kisüzemi (kézműves) sörök széles választékával, s a változatos zenei és más kulturális programokkal életre szóló élmény a fesztiválon résztvevők számára.


Svijany Sörfesztivál

Kezdjük is a sort a soron következő hétvégével, pontosabban az azt megelőző nappal, vagyis péntekkel. Augusztus 10-én az észak-csehországi Liberec városa Kultúrháza előtt kerül sor az immáron 19. Svijany sör napjára. A Svijany sört szerencsére már hazánkban sem kell bemutatni, mivel mondhatni igen jelentős rajongótábora van. Ezen a napon egy korsó tanksört 20-25 cseh koronáért lehet megvásárolni, ami egy fesztiválon igen barátinak minősíthető. Emellett könnyűzenei programok színesítik tovább a sörök miatt amúgy is vidám napot.


Mikulovi Sörfesztivál
Ugyancsak 10-én kezdődik, de 11-én, szombaton is folytatódik a Mikulovi Sörkapu elnevezésű fesztivál a helyi amfiteátrumban. A cseh-osztrák határ mentén fekvő csodás Mikulov városa alapban leginkább a borvidékéről híres, ám most 35 kisüzemi sörfőzde mintegy 120 -féle sörét kóstolhatjuk meg, miközben itt is egész nap egymást követik a zenei programok.


Prachatice Sörfesztivál
Augusztus 11-én további öt sörfesztivál várja Csehország szerte a sörrajongókat. Morvaföldön a litoveli sörgyárban, Prága közvetlen közelében az Úněticei Sörfőzdében, Észak-Csehországban, az Óriás-hegység lábánál Vrchlabíban, illetve Litoměřicében, míg Dél-Csehországban pedig Prachaticében rendeznek nagyszabású sörös rendezvényt. Ez utóbbit a tavalyi évben magunknak is sikerült megtekintenünk és ITT írtunk is róla.


Poutník Sörfesztivál
Augusztus 18. még erősebb sörfesztiválos napnak ígérkezik. Chotěbořban a város nevét viselő sörgyár tartja a hagyományos sörünnepét a város főterén. Choceňben immáron 17. alkalommal rendezik meg a sörünnepséget, míg innen nem túl távol, Dobruškában az éves rendes Rampušák fesztiválra kerül sor. Pelhřimovban a Poutník sörgyár udvara ad helyszínt a helyi rendezvénynek, s itt a nap folyamán még a sörgyárat is meglátogathatjuk. A Hodoníntól keletre fekvő Petrov falujában a hetedik, míg Olomoucban a Hanácký sörfőzdében első alkalommal tartanak sörfesztivált. Mind közül a legszínvonalasabbnak, legizgalmasabbnak a legtávolabbi ígérkezik. A német határ közelében, Pilsentől északnyugatra fekvő Chodová Planá ad helyszínt a helyi sörgyár, a Chodovar sörünnepének, ahol még az év sörlovagját is megválasztják. 


Chodovar
További csehországi sörfesztiválok időrendben (dátum/település/esemény):
augusztus 24-26.: Varnsdorf, Kocour Sörfőzde
augusztus 25.: Jablonec nad Nisou
augusztus 25.: Choltice, kastély
augusztus 25.: Dvůr Králové nad Labem
augusztus 26.: Vendryně
augusztus 31.-szeptember 1.: Hanušovice, Holba Sörfesztivál
augusztus 31.-szeptember 1.: Žatec, 61. (!) Sör és komlófesztivál
augusztus 31.-szeptember 1.: Trutnov
szeptember 1.: Krnov, Nyárvége a majommal, Opice Sörfesztivál
szeptember 1.: Šluknov
szeptember 1.: Nošovice, Radegast Sörfesztivál
szeptember 8.: Brno, Starobro Nap
szeptember 8.: Benešov, Ferdinand Sörfesztivál
szeptember 14.: Plzeň, Raven Sörfesztivál
szeptember 15.: Krušovice, Krušovice Sörfesztivál

szeptember 22.: Kroměříž, Szent Vencel Sörfesztivál
szeptember 27.-október 1.: országszerte, A Cseh Sör Napjai


A cseh sör napjai
Mi a Csehország, nem csak Prága szerkesztői ezennel elvonulnak egy kis nyári pihenőre, de szeptembertől folytatjuk kis blogunkat, magazinunkat. Addig is kívánunk mindenkinek kellemes nyári kikapcsolódást, pihenést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése