Egy falu, két kastély: Ratboř

A csodálatos középkori óvárosú Kolín és Kutná Hora környezetében számos kis lélekszámú faluban bukkanhatunk szebbnél szebb kastélyokra. Ezek között van egy olyan kis település is, nevezetesen Ratboř ahol nem is egy, hanem mindjárt két kastély is fekszik egymás közvetlen közelségében. Érdemes egy kicsit többet megtudnunk a kastély kettős, - amelyek közül a korábban épültet Starý-nak, azaz Réginek, míg a fiatalabbat Nový-nak, azaz Újnak hívják - múltjáról és jelenéről.
Régi Kastély
A mai Régi Kastély helyén már 1389-ben is állt egy kis erőd, amely ekkortájt IV. Vencel király birtokaihoz tartozott. A későbbiekben ezt az erődöt többször is feldúlták, de 1469-ben Přerubenici Jan Hrabaňov a már teljesen lepusztított épületet gótikus kastéllyá alakította át. A család csak egy pár évtizeden át birtokolta a helyet, majd a település, a kastéllyal együtt sorban más és más tulajdonos kezébe került. A XVII. század számos komoly megpróbáltatás érte Ratbořot, előbb 1634-ben a szász hadak, majd öt évvel később a svédek fosztották ki, és dúlták fel, de úgy rendesen. A teljesen elhagyott falut 1642-ben Lammersdorfi Jindřich Kraft vásárolta meg, aki a korábbi gótikus erőd maradványaiból egy új barokk kastélyt építettetett. 1734-ben Maria Carolina Khevenhüller, 1793-ban Maximilian Thurn und Taxis vette át a kastélyt, majd több tulajdonosváltást követően 1890-ben Bernard Mandelík birtokába került.
Kastély bejárat
Gótikus boltívek
Pillantás a Régi Kastélyból

Mandelík a neves prágai építész, Jan Kotera tervei alapján kibővítette a kastélyt. Kotera nem csupán az épület külsejét tervezte át, de a belső tereit is drámain megváltoztatta. Ugyan számos helyen megmaradtak a gótikus és barokk stílusjegyek, de az átépítés, felújítás során láthatólag az volt a cél, hogy maximálisan a XX. század eleji modern nemesi életet szolgálja ki. A kastély a Mandelík család tulajdonában maradt egészen 1945-ig. Az államosítást követően az épületet 1966-ig mezőgazdasági iskolaként hasznosítottak, majd a helyi önkormányzat hivatala költözött be. 1992-ben a kastély visszakerült a korábbi tulajdonosaihoz.
Új Kastély
Az 1910-es évek elején a három gyermekkel megszaporodott Mandelík család számára már nem volt elegendő a Régi Kastély. A három fiú közül kettő úgy döntött, hogy nem távolodik el a családtól túl messzire, ezért mindössze pár száz méterrel távolabb egy új kastélyt építetett. Ez lett az Új Kastély, amely egyben Csehország talán legfiatalabb kastélya. Az új épület már egy az egyben a korabeli luxus és modernség szellemében született, ugyanakkor küllemében és belső kialakításában tükrözve az arisztrokrata rezidenciák hagyományát. Tervezője a már említett Kotera volt, aki a poszt empire, a neoklasszicista és a kezdődő kubista stílusirányzatok ötvözését tűzte ki célul.
Új Kastély belső
Lépcsőház
Természetesen ez az Új Kastély is csak az államosításig állt a Mandelík család birtokában. 1947 és 1996 között a helyi iskola épületeként funkcionált, majd ezt követően került vissza eredeti tulajdonosaihoz. A Régi Kastéllyal ellentétben azonban a Mandelík család 1999-ben eladta az ingatlant és az új tulajdonosa a helyreállítás során szállodává alakította át. Ma itt üzemel a Hotel Chateau Kotera, de a kastély épületet nem csak a szállóvendégek, hanem az idelátogató turisták is megtekinthetik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése