Škoda hírek // PET palackok Cehországban // Csökkenő sörfogyasztás // LSD Csehszlovákiában // Brdy tájvédelmi körzet

A cseh Közlekedési Minisztérium szerint Csehországban mintegy 148 ezer gépjármű érintett a Volkswagen csoportnál kirobbant károsanyag-kibocsátási érték hamisítási botrányban. Mint közismert a dízel motorral felszerelt járműveknél a VW szoftveres úton trükközött az előírt normával. Tette ezt azért, mert csak így tudta biztosítani, hogy egy papíron az előírásoknak megfelelően kevésbé környezetszennyező kocsi úgy ugorjon a gázadásra, mint egy fiatal csikó. No igen a gépjárművek sohasem környezetbarátak, az üzleti csalás, a fogyasztók átverése pedig nem újdonság. Mindenesetre a mintegy másfél százezer cseh tulajdonban lévő érintett autóból Csehországon belül nem túl nagy meglepetésre a hazai termék, a Škoda képviselteti magát a legnagyobb számban (101 ezer db). A második helyen a VW (38 ezer db), a harmadikon az Audi (7 ezer db), míg a negyediken a spanyol Seat (1800 db) áll.
Van aki lebukik...

A Cseh Köztársaság az Eurostat jelentése szerint az elmúlt évtizedben megduplázta a műanyag flakonok újrahasznosításának mértékét. Ezzel az ország az európai országok körében a második helyen áll a PET palack újrahasznosítás, míg negyedik helyen a valamennyi csomagoló anyagra vonatkozó feldolgozás viszonylatában. Mindehhez természetesen az is szükséges, hogy a lakosság csak kis mértékben szemeteljen, azaz a hulladék ne kerüljön illegálisan és rejtve deponálásra. Valljuk be őszintén ebben a tekintetben a csehek a magyarokhoz képest lényegesen jobban teljesítenek.
Újrahasznosítás művészien
Október elsején „döbbenetes” hírek láttak napvilágot a cseh sajtóban. A Cseh Sörfőzdék és Malátaházak Egyesülete arról számolt be, hogy 2015. január elseje és augusztus vége között az azonos időszakra vonatkozó összehasonlításban 2 %-kal csökkent a hazai sörfogyasztás! Azaz a cseh sörpiaci szereplők 90 %-át tömörítő szervezet számításai szerint kevesebb sört isznak a csehek! Ez jelen esetben egészen pontosan 185 ezer hektoliteres visszaesést jelentett. Emellett a jelentés szerint a tapasztalható trend még mindig abba az irányba mutat, hogy a kocsmai - éttermi helyett egyre inkább az otthoni sörfogyasztás mértéke növekszik. Ugyanakkor a vendéglátóhelyeken történő sörivás még mindig 41%-ot foglal el a teljes képből. Ezen túl januártól szeptemberig 15%-al nőtt az ízesített, és 5%-al az alkoholmentes sörök gyártási mennyisége, amelyeket csak papíron hívhatunk söröknek. A „szomorkás” határon belüli sörfogyasztási adatokat ellensúlyozza, hogy a cseh sörök exportja az említett 8 hónap alatt 190 ezer hektoliterrel nőtt, így a tavalyi évhez képest 8%-os növekedés volt tapasztalható. A teljes képhez azért azt is hozzátennénk, hogy a gomba módra szaporodó minisörfőzdék termelésének csak egy része szerepel az adatokban, pedig az általuk eladott, túlnyomó többségben csak a határokon belül értékesített sör mennyisége is egyre jobban növekszik.
Már egyel kevesebb?
Egy, a napokban a Cseh Televízió által sugárzott dokumentum filmben nem kevesebbet állították, minthogy évtizedekkel ezelőtt, a kommunista érában kutatások során kísérleti alanyként számos neves személyiséget, köztük több, később híressé váló embert választva próbálták ki az LSD hatását. Az „LSD, készült Csehszlovákiában” című filmben elhangzott állítások szerint 1952-től kezdve folytak orvosi vizsgálatok a hallucinogén drog hatásával kapcsolatosan, abban reménykedve, hogy az LSD-t a kapitalista nyugaton elterjesztve destabilizálhatják az ellenséget. 1963-ban ezt a „fegyvertesztelést” már élesben gyakorolták, elsősorban művészeken, szociológusokon, pszichiátereken, katonákon. A kísérleti nyulak között szerepelt Csehország jelenlegi államelnöke, Miloš Zeman, a csehek legnagyobb sztárja, Karel Gott, de sok más neves művész, vagy későbbi közszereplő. Az alkalmazott dózis valószínűleg igen csekély lehetett, és később az LSD-t, mint „csodafegyvert” nem is vetették be, de önmagában ez a cseh kutatási projekt nagyobb volumenű lehetett, mint az amerikaiak szintén LSD centrikus hírhedt MKUltra projektje.
LSD hatásvizsgálat
A cseh kormány a napokban határozott a volt katonai gyakorló terület, a Brdy tájvédelmi területté való nyilvánításáról. 2016. január elsejétől így egy újabb 346 négyzetkilométeres terület kerül védelem alá. Az év hátralevő részében a katonaság végleg elhagyja ezt a tájat, és szerencsére ezzel egy jó időre gátat szabnak az erősen környezetkárosító hatású aranybánya nyitásnak Vacikov közelében. A tájvédelmi terület létrehozása 34 önkormányzatot érint, de a jelenlegihez képest jelentősebb korlátozásokra nem kerül sor, hiszen mint katonai területet a lakosság eddig sem használhatta teljesen szabadon.
Brdy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése