Csehországban született nem cseh hírességek

Sigmund Freud, Tom Stoppard, Ferdinand Porsche, vajon mi kötheti össze ezt a három világszerte ismert híres személyt? Nos, a válasz egyszerű, de némiképp meglepő. Mindhárom híresség egyaránt egy mai Csehországhoz tartozó városban látta meg a napvilágot, de életük csak egy kisebb részét töltötték szülőföldjükön. Szüleik többnyire nem, vagy csak részben voltak cseh nemzetiségűek, és mindezeknek köszönhetőn egyikük sem tekintette magát csehnek, és a világ sem csehként tartja őket számon. Mostani cikkünkben egy csokorba szedtük a legismertebb cseh földön született, nem cseh személyeket.


Sigmund Freud

Kezdjük a sort a már megnevezett trióval. Sigmund Freud, a zsidó származású osztrák neurológus, pszichiáter, a pszichoanalitikus iskola megalapítója 1856. május 6-án a morva-sziléziai Freibergben, a mai Příbor városában született. Életének mindössze első három évét töltötte itt, de a szülőháza mint múzeum a mai napig megtekinthető. Előtte stílszerűen egy pamlagot formáló szobor áll. A városka számos vendéglátóhelye, sőt egyenesen a főtere is a híres szülött nevét hirdeti. Tiszteletére emlékszobrot avattak, ráadásul a helyi sörfőzde söreit (Freudovo pivo), valamint egy további röviditalt is róla neveztek el (Freudovka).


Freud szülőháza
Tom Stoppard a lovaggá ütött brit forgatókönyvíró nevét olyan kultikus filmek szerzőjeként jegyezhettük meg, mint a Brazil, a Nap birodalma, a Rosencrantz és Guilder vagy éppen a Bourne-ultimátum. Tom Stoppard eredetileg Tomáš Straussler néven látta meg a napvilágot Zlín városában Martha Becková és Eugen Straussler (a Bat'a cipőgyár orvosa) gyermekeként. A kis Tomáš mindössze másfél éves volt, mikor a náci Németország 1939-ben megszállta Csehszlovákiát, és a zsidó származású család Szingapúrba emigrált. Ez nem volt egyedi eset, hiszen Jan Antonín Bat'a a gyárának számtalan zsidó dolgozóját segítette azzal, hogy a világszerte működő gyárainak egyikébe másikába menekítette őket.


Ferdinand Porsche
Ferdinand Porsche gépjármű mérnök, a saját magáról elnevezett autógyár megalapítója 1875-ben született Maffersdorfban, ebben az egykori Osztrák-Magyar Birodalomhoz tartozó szudétanémet városkában, amelyet ma Vratislavice nad Nisouként ismerhetünk. Porsche egészen 18 éves koráig élt szülőföldjén, s a libereci műszaki iskolában szerezte meg később tökélyre vitt tudása alapjait. Ezt követően Bécsbe került, majd később már nem tért vissza gyermekkora színhelyére. Ugyan az I. Világháborút követően a csehszlovák állampolgárságot választotta, de a II. Világháború során gazdaságilag sikeres, szoros kapcsolatot ápolt a nácizmussal, tagja lett a nemzetiszocialista pártnak, számos fegyver, harci jármű gyártása köthető a nevéhez. Emiatt a szülőhelyén ma már nem éppen büszkék szülöttükre, sőt 2013-ban egy kisebb tüntetést követően még az emlékmúzeum anyagában is feltüntették a „sötét oldaláról” szóló információkat. Válaszul a Porsche gyár még a múzeum számára korábban felajánlott kiállítási tárgyait is elszállította.


Ernst Mach
Ernst Waldfried Josef Wenzel Mach osztrák fizikus és filozófus egy kicsit kakukktojás a sorban, hiszen az ő életében a mai Csehország már jóval nagyobb szerepet játszott. 1838. február 18-án Chrlicében (más források szerint Tuřanyban), egy Brno közeli kis településen született, majd a kroměříži gimnáziumban tanult. Egyetemi tanulmányait már Bécsben folytatta, később Grazban munkálkodott. 1867-ben azonban elfogadta a Prágai Károly Egyetem kísérleti fizika professzori kinevezését és 28 évig itt is maradt. Mach nevét főként a lökéshullámokról, illetve a hangsebességről ismerhetjük, ugyanakkor Einstein relativitáselméletének előfutáraként is tekinthetünk rá.


Jan Hammer
Következő cseh földön született hírességünk Jan Hammer, Prága város szülötte. Édesanyja közismert cseh énekesnő volt, így nem csoda, hogy ő is hamar a zenei pályára tévedt. Már négy éves korában elkezdett zongorázni, 14 éves korára pedig egy külföldön is turnézó középiskolai jazz zenekarban játszott. Még elkezdte a tanulmányait a Prágai Zeneművészeti Akadémián, de Csehszlovákia 1968-as megszállását követően az emigrálás mellett döntött. 1978 óta amerikai állampolgár. Zenei karrierje minden túlzás nélkül páratlannak mondható, a Mahavishnu Orchestra nevet viselő zenekara sikeres évein túl olyan zenészekkel dolgozott együtt mint Santana, Al Di Meola, Jeff Back vagy akár John McLaughlin. Hammer mellett hasonló zenei karriert futott be a szintén prágai születésű Ivan Král, aki 1966-ban még diplomata szüleivel került az Egyesült Államokba, de két évvel később már nem tértek haza. Az ekkortájt 20 éves zenész, zeneszerző, dalszövegíró hamar a nyüzsgő amerikai pop-rock élet sűrűjében találta magát. Dalait az idők folyamán a U2, a Pearl Jam, Iggy Pop, David Bowie, a Simple Minds és még sok más zenész, zenekar adta elő. Nem felejtette el teljesen a gyökereit, hiszen Václav Havel elhunytakor az egykori államelnök tiszteletére írt zeneművet, továbbá mint producer részt vett és vesz számos cseh zenész karrierjének gondozásában.


Gustav Mahler
Ha már zenészekről szólunk, akkor nem szabad kifelejteni Gustav Mahler, az osztrák késő-romantikus zeneszerző nevét sem a sorból. Mahler 1860-ban született a mai Kalištěben, mely kis város Prága és Brno között fekszik félúton. Német nemzetiségű szülei alig pár hónappal később Iglauba, a mai Jihlavába költöztek, ahol fogadót és szeszfőzdét építettek. 11 (!) éves korában a csodagyerek Gustavot egy prágai gimnáziumba küldték, ahonnan négy év múlva átkerült a bécsi Zenei Konzervatóriumba. A fokról fokra egyre nagyobb elismerést arató, majd világhírűvé váló zeneszerző élete során még több alkalommal is visszatért a mai Csehország területére, hiszen a későbbiekben rövidebb ideig dolgozott Prágában és Olomoucban is. Manapság Jihlavában is számtalan formában emlékeznek híres majdnem szülöttükre.


Friedrich Reinitzer
Végezetül még néhány név a Cseh földön született nem cseh hírességek köréből: 1917-ben Moravská Třebován született Gert Wilden német filmrendező. A cseh főváros híres szülötte Rainer Maria Rilke (1875) költő, irodalmár. A mai Svitavyban született Oscar Schindler (1908), akiről már egy korábbi cikkünkben részletesebben írtunk. Prága volt a szülőhelye Max Wertheimernek, aki egyike a Gestalt pszichológia három megalapítójának, valamint Friedrich Reinitzer osztrák kémikus-botanikusnak. Ő volt az aki 1888-ban felfedezte a folyadékkristályokat, melyek az LCD technológia alapját jelentik. Brünnben látta meg a napvilágot Gustav Lindenthal hídépítő mérnök, sok más híd mellett a new yorki Pokol Kapuja híd megalkotója. Végezetül említsük meg a Hyppolit a lakájból is ismerhető Erdélyi Mici magyar filmszínésznőt, komikát, aki 1910-ben a mai Český Těšín városkában született.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése