A
sörfőzdés sorozatunk legújabb cikkében ezúttal rendhagyó módon
nem egyetlen „sörforrásról” szólunk, hanem egy csehországi
sörminősítő verseny eredményein merengünk el.
A minap az
egyik boros honlap böngészése közben az alábbi borszakértői
véleményre bukkantam: „A bor egyik legfontosabb előnye a
sörhöz képest, hogy az emberek fejében nem kötődik szezonhoz,
ugyanúgy fogyasztjuk télen és nyáron, és egyaránt tekinthető a
mindennapok és az ünnepek italának, emellett beszélgetésekre,
kellemes közérzetre, ellazult állapotra és étkezésekre
asszociálunk róla.” Ezen
sorokat olvasván rögtön erőteljes fejcsóválásba kezdtem és
ennek iránya bizony nem függőleges, hanem vízszintes volt.
Amellett, hogy minden bizonnyal komoly felmérések igazolják a
fenti megállapítást én egyáltalán nem látok ebben a
tekintetben különbséget a kulturált bor- és sörfogyasztás
között. Ha valaki csak a nyári hőségben, kizárólag szomjűzés
céljából tudja elképzelni a ser intenzívebb kortyolását, az
valószínűleg kicsiny hazánkra korábban (és egyes területeken
manapság is) jellemző igen gyenge sörválasztékon
szocializálódhatott, azaz gőze sincs arról, hogy hányféle sör
készül akárcsak Csehországban, mennyi különböző ízvilágot
tudnak tükrözni a változatos, zömmel komló alapú sörcsodák. A
sörfogyasztás egyáltalán nem kötődik az évszakokhoz,
ünnepekhez, pontosabban olyan mértékű a változatosság a sörök
terén, hogy minden egyes alkalomra meg lehet találni a
legmegfelelőbb (alkoholtartalomban, színben, ízben stb.) nedűt.
 |
A 23. tábori sörverseny plakátja |
Aki
saját maga szeretné megtapasztalni a sörök rendkívüli
változatosságát, annak irány egy nagy sörfesztivál, sőt még
jobb ha egyenesen egy sörminősítő versenyre látogat el. Ahogyan
azt már egy korábbi cikkünkben is említettük, minden év
februárjában a dél-csehországi Tábor városában rendezik meg a
„Slavnosti piva Tábor” nevű eseményt, ahol számos
kategóriában mérik össze a sörgyárak, illetve a a sörfőző
mestereik a tudásukat. A 2013. évi versenyen is 128 (!) sörfőzde
csaknem 500 (!) különféle terméke 27 kategóriába sorolva
próbálta a legkedvezőbb véleményt elnyerni a minden bizonnyal
„májban gazdag”, sörminősítésre edzett ízlelőbimbójú
ítészektől. A nemzetközi viadalon természetesen nem csak cseh
sörök versenyeztek, hanem a résztvevők között megtalálhattunk
orosz, német, belga, szlovák, örmény, lengyel, sőt japán,
norvég „nemzetiségű” italokat is. A több fordulóban,
kieséses rendszerrel megrendezett vetélkedők végén a három
dobogós az arany, ezüst,és bronzérmet, pontosabban Pecsétet
(Pivní Pečeť) nyerte el.