![]() |
A film logója |
Oldalak
- Főoldal
- Rólunk
- Hasznos infók utazóknak!
- Csehországi söröző ajánló (térkép)
- Eszem - iszom
- Český Krumlov
- Cseh sörök - sörfőzdék
- Várak - kastélyok - templomok - kolostorok
- Természeti kincsek
- Cseh történelem
- Híres csehek
- Cseh irodalom
- Cseh térségek, városok, főterek és mi több...
- ...és minden egyéb ami cseh
- TELJES TARTALOMJEGYZÉK
Nap, széna és Hoštice u Volyně – avagy Szodoma és Gomora!
„A
kis dél-csehországi falu élete hirtelen felbolydul, amikor
megérkezik a főiskolás Simon, aki forradalmi újításokat készül
bevezetni a tejgazdálkodásban” – írja egy kulturális
program magazin egymondatos film recenziója az 1984-ben készült
Nap, széna, eper című kiváló cseh(szlovák) filmről. Nem
túl izgalmas egy téma – mondhatnánk ezt botor módon - ha
korábban már nem találkoztunk volna a szocialista éra zseniális
cseh forgatókönyvíróinak, filmkészítőinek munkáival. De aki
csak egyszer is látta már a Sörgyári Capriccio-ot, vagy éppen az
Én kis falum című műalkotást, az már ösztönösen sejtheti,
hogy itt is egy fergeteges, hétköznapinak és unalmasnak egyáltalán
nem nevezhető történet bontakozik ki előttünk.
Főzzünk magunknak knédlit!
Az
előző cikkünkben szinte egy teljes menüt állítottunk össze
knédliből, így itt az ideje, hogy átadjuk a főzés
szerelmeseinek a terepet! Tessék bátran próbálkozni a knédli
elkészítésével, hiszen a knédlit, mint igazi házi tésztát, a
cseh háziasszonyok manapság is gyakran otthon készítik el. Idő
hiányában persze rendelkezésre áll náluk a szupermarketek
polcain a friss, félkész változatok minden formája, de azért az
otthon készített az igazi! Természetesen kaphatóak boltokban
instant knédli porok is, de az igazi cseh háziasszonyok szemében
elég alantas cselekedet ilyen knédlit az asztalra tenni.
A monda szerint ugyan csak Csehországban lehet igazán jó knédlit készíteni, az idegen földön tett próbálkozások ugyanis nem biztos, hogy elsőre sikeresek lesznek, de mi azért mindenkit biztatunk, hátha Önök lesznek az első kivételek és már elsőre is ehetnek a finom saját készítésű knédlijükből.
A főzéshez álljanak itt segítségül a legfontosabb alap receptek. Amennyiben további knédli specialitásokra kíváncsiak írjanak nekünk bátran!
A monda szerint ugyan csak Csehországban lehet igazán jó knédlit készíteni, az idegen földön tett próbálkozások ugyanis nem biztos, hogy elsőre sikeresek lesznek, de mi azért mindenkit biztatunk, hátha Önök lesznek az első kivételek és már elsőre is ehetnek a finom saját készítésű knédlijükből.
A főzéshez álljanak itt segítségül a legfontosabb alap receptek. Amennyiben további knédli specialitásokra kíváncsiak írjanak nekünk bátran!
Kenyér knédli – Morvaországi családi recept
Hozzávalók:1 kg rétesliszt, 2 db tojás, kb. 5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, só, kevés cukor, 5 db zsemle
Elkészítés: Tegyük az átszitált lisztet egy nagy tálba, adjuk hozzá a tojásokat és a sót. Kisebb méretű edénybe melegítsünk meg egy kevés tejet, adjuk hozzá a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezalatt vágjuk kockára a 2-3 napos szikkadt zsemléket. Miután feljött az élesztő, öntsük a tálban levő liszthez, és dolgozzuk össze a tésztát a maradék langyos tejjel. Dagasszuk amíg kicsit levegősebb lesz, majd a zsemlekockákat is adjuk hozzá, és így is dagasszuk még további 3-5 percig. Meleg helyen kb. egy órát hagyjuk megkelni.
Kelesztés után formázzunk belőle rudakat. Ebből a mennyiségből 4-5 rudat készíthetünk. Kis pihentetés után lobogó forró vízbe téve főzzük 14-15 percig. Ez alatt legalább egyszer fordítsuk meg őket. Miután a vízből kivettük, azonnal szurkáljuk meg pár helyen villával, hogy a gőzök távozni tudjanak belőle és ezzel még könnyebb legyen a knédlink, és kenjük meg vékonyan olajjal. Éles vékony késsel, de inkább cérnával vagy selyem szállal vágjuk szeletekre.
Burgonyás knédli
Hozzávalók: 90 dkg burgonya, 4dkg vaj, 12 dkg rétesliszt vagy búzadara, 10 gramm só, 2 tojás
![]() |
www.selkabasta.cz |
Karlsbadi knédli – klasszikus változat Václav Malovický: Švejk, útleíró szakácskönyvéből
Hozzávalók: 7 dkg vaj, 6 tojás, 50 dkg liszt, 3-4 db zsemle, só
![]() |
www.m-recepty.cz |
Gyümölcsös knédli
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 dl tej, 1 tojás, 20 g élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 csipet só, kb. 70 dkg gyümölcs (félbevágott sárgabarack v nagyobb eper v friss áfonya v felezett szilva)
A tálaláshoz: 10 dkg porcukor, 15 dkg kemény sajt, 10 dkg olvasztott vaj
![]() |
www.prodejknedliku.cz |
![]() |
www.zelpage.cz |
A
gombócokat forrásban lévő, enyhén sós vízben főzzük addig,
amíg feljönnek a víz tetejére. Egynél ellenőrizzük, hogy
megfőtt-e a tészta. Érdemes nagy edényben főzni a gombócokat,
hogy legyen helyük úszkálni főzés közben. Ha megfőtt,
szűrőkanállal szedjük ki a vízből és tegyük egy nagy tálba.
Kisebb adagokban díszítsük, szórjuk meg porcukorral és locsoljuk
meg olvasztott vajjal. Cseh specialitásként reszelhetünk a
tetejére kemény túrót, majd ezt öntsük le az olvasztott vajjal. Tálalhatjuk
még gyümölcs öntetekkel, esetleg vanília mártással, amit
megszórunk mákkal. Rengeteg variációt kipróbálhatunk.
Sikeres próbálkozásokat és jó étvágyat kívánunk!
Sikeres próbálkozásokat és jó étvágyat kívánunk!
Knédli, knédli, knédli! - Bevezetés a cseh „gombóc” világába
Néhány
évvel ezelőtt elkészült a csehek kedvenc ételeinek ranglistája,
amely elsőre talán meglepő módon nem tartalmazta a knédlit. De
ez nem is csoda, hiszen a knédli számukra nem egy külön étel,
hanem mindennek az alapja, körete, alfája – ómegája. Ennek
köszönhetően a knédli fogyasztása és elkészítése igazi
kardinális kérdés a számukra. A knédlifőzésnek megvannak a
maga fortélyai, és készítőjét (ha ismerik) a mennybe emelik
vagy a pokolba küldik attól függően, hogy milyen alkotást hozott
létre. Mivel talán nem mindenkinek tiszta, hogy mit is nevezünk
knédlinek, hány fajtája van, vízben főzik-e vagy gőzben
párolják stb., így mi most megpróbálunk egy kis rendet vágni a
felmerülő kérdések rengetegében!
![]() |
Sima, zsemlés knédli |
Akkor és most 13. - Óvárosi tér – Prága
Az Akkor és most sorozatunk következő
részében a prágai Óváros főterére
(Staroměstské náměstí)
ruccanunk ki. Megnézzük, hogy az elmúlt 150 év során miként is
nyerte el a ma látható képét. Az Óvárosi tér Prága egyik
történelmi központja. Magát a teret, annak alakját, méretét
1230 környékén határozta meg az Óvárost építtető I. Vencel
király. A tér számos tragikus és ünnepi eseménynek adott
helyet.
![]() |
1621. június 21. - Kivégzések az Óváros főterén |
Vimperki ostyacső, bécsi kávé, forró csoki, magyar szóval
Jó
pár évvel ezelőtt, Dél-Csehország felfedezése során Vimperkfőterén parkoltuk le a kocsinkat. Páromnál éppen jelentkezett a
megszokott koffein-éhség, ezért gyorsan körülnéztünk, hogy hol
is vehetnénk a Magyarországon megszokott kávéhoz legalább egy
kicsit hasonlító fekete nedűt. Ez bizony - ahogyan azt már
többször is írtuk - Csehországban nem is olyan egyszerű feladat,
hiszen a török, algír, hosszú lére eresztett egyéb
kávéféleségek mellett csak elvétve lehet igazi, erőtől duzzadó
presszó kávéhoz jutni. A vimperki főtér alacsonyabban fekvő
részénél járva, a harangtoronytól nem messze egy kis cukrászda
ajtaját pillantottuk meg. A remény hal meg utoljára, próbáljuk
meg – gondoltuk.
![]() |
Hívogató bejárat |
Idézet és pár kép XI. - Miloš Urban – Santini nyelve (A fény regénye)
Sorozatunk
legújabb részében újból (lásd Idézet és pár kép II.) Miloš
Urbantól, az 1967-ben született cseh regényírótól idézünk.
A 2005-ben megjelent Santini nyelve címet viselő
történelmi thrillerje az író egyik legkiválóbb műve, főleg
azok számára nyújt maradandó élményt, akik szeretnének
megismerkedni Csehország gótikus építészeti remekműveivel, és
többet szeretnének tudni „Jánoskáról”, azaz Nepomuki Szent
Jánosról. A kis túlzással „művészettörténeti horror”-ként
is jellemezhető izgalmas regényt olvasva bejárhatjuk Csehországot,
meglátogathatjuk a híres cseh építész Santini zseniális
építményeit, és a regény főhősével együtt kereshetjük a
világról mindent elmondó titokzatos univerzális mondatot. Az
alábbi idézetünkben a főhősünk éppen Santini egyik alkotását
látogatja meg:
A templom és mellette a Szent Anna-kápolna |
Csontcímer, csontcsillár, csont hátán csont: Csontkápolna - Sedlec
„Emberi
csontokat találtak az erdőben”, „emberi csontok kerültek elő
a földből”, „emberi csontok a Dunában”. Ilyen és ezekhez
hasonló híradások jelennek meg évről évre a különféle
médiumokban, bizton számítva arra, hogy a mezei olvasó, néző
érdeklődését már az emberi csont említése is kellőképpen
felcsigázza. Még mielőtt tudatosulna bennünk, hogy a csont,
egykor egy élő, és érző embertársunkhoz tartozott, többségünkön
már az említésekor valamiféle ösztönös borzongás, félelem,
vagy más riasztó elemi érzés fut át. Ugyanakkor mégis valami
ugyancsak ősi kíváncsiság is erőre kap, ki is lehetett a csont
egykori gazdája, hogyan is halt meg? De miért is van bennünk ez a
furcsa, bizarr vonzódás embertársaink maradványaiért
(maradványai iránt), miért van az, hogy egy koponya látványa
egyszerre riasztó, és mégis vonzó? Erre talán egy sereg
antropológus, pszichológus tudna pontos választ adni, mi ezt, itt
és most meg sem kíséreljük.
![]() |
Temetőkert kapuja |
Csehországi Sörfőzdék XII. - Krakonoš - Trutnov
Egyszer
volt, hol nem volt, még Morvaországon is túl, az Óriás-hegység
lábánál volt egyszer egy sörfőzde. Akár így is kezdhetnénk az
újabb cseh sörfőzdénkről szóló cikkünket, annyiban
változtatva a klasszikus sorokon, hogy a múlt idő használata ez
esetben nem helyénvaló. Hiszen a trutnovi sörgyár ma is él és
virul, ontja magából a finom komlós nedűket.
Duchcov – Casanova városa
Giacomo
Girolamo Casanova de Seignalt, azaz közismert rövid nevén
Casanovát a világon mindenütt ismerik. A női szívek
elcsábítójáról, tiprójáról, a híres szélhámosról,
csodadoktorról, velencei kémről, párbajhősről, utazóról
azonban csak kevesen tudják, hogy Csehországban töltötte élete
utolsó éveit.
Csehország természet-, tájvédelmi területei I. - Áttekintés
Új
sorozatot indítunk el, amelyben Csehország természetvédelmi,
tájvédelmi szempontból védett területeit kívánjuk bemutatni.
Hétről-hétre egy-egy újabb védelem alatt álló terület, emlék
rövid ismertetését követjük el, remélhetően az olvasóink
örömére. Sorozatkezdő cikkünkben általános betekintést
nyújtunk a cseh természetvédelem rendszerébe, mondhatni
bemutatjuk a védelem alapjait és fő pilléreit.
Csehország rendkívül gazdag természeti, tájképi kincsekben. Jóllehet a múltban, elsősorban a szocialista iparosításnak köszönhetően a cseh bánya- és iparvidékek környéke a környezeti – természeti károkozás iskolapéldáinak számítottak, de a bársonyos forradalmat követően a helyzet gyökeresen megváltozott. Az országban, csakúgy mint hazánkban is a természetvédelem a korábbiaknál sokkal nagyobb szerephez jutott és ez a jogrendszer változásában, új törvények születésében is megmutatkozott. Csehországban Magyarországnál jóval korábban, már 1992-ben megszületett a természetvédelmi törvény. A törvényben megkülönböztették az általános természet- és tájvédelmet, és annak speciális formáit. Az általános védelem részben területi (tájvédelem), részben fajvédelmi jellegű (pl. védett madarak és azok élőhelyei), továbbá a magyar ex lege (azaz a törvény erejénél fogva általános jellegű) védelemnek megfelelő. Ez utóbbiakhoz tartozik valamennyi barlang, ősmaradvány, ásvány.
Csehország rendkívül gazdag természeti, tájképi kincsekben. Jóllehet a múltban, elsősorban a szocialista iparosításnak köszönhetően a cseh bánya- és iparvidékek környéke a környezeti – természeti károkozás iskolapéldáinak számítottak, de a bársonyos forradalmat követően a helyzet gyökeresen megváltozott. Az országban, csakúgy mint hazánkban is a természetvédelem a korábbiaknál sokkal nagyobb szerephez jutott és ez a jogrendszer változásában, új törvények születésében is megmutatkozott. Csehországban Magyarországnál jóval korábban, már 1992-ben megszületett a természetvédelmi törvény. A törvényben megkülönböztették az általános természet- és tájvédelmet, és annak speciális formáit. Az általános védelem részben területi (tájvédelem), részben fajvédelmi jellegű (pl. védett madarak és azok élőhelyei), továbbá a magyar ex lege (azaz a törvény erejénél fogva általános jellegű) védelemnek megfelelő. Ez utóbbiakhoz tartozik valamennyi barlang, ősmaradvány, ásvány.
![]() |
Csehországi Nemzeti Parkok, és Tájvédelmi Területek (forrás: Nature Conservation Agency of the Czech Republic) |
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)