Néhány
évvel ezelőtt elkészült a csehek kedvenc ételeinek ranglistája,
amely elsőre talán meglepő módon nem tartalmazta a knédlit. De
ez nem is csoda, hiszen a knédli számukra nem egy külön étel,
hanem mindennek az alapja, körete, alfája – ómegája. Ennek
köszönhetően a knédli fogyasztása és elkészítése igazi
kardinális kérdés a számukra. A knédlifőzésnek megvannak a
maga fortélyai, és készítőjét (ha ismerik) a mennybe emelik
vagy a pokolba küldik attól függően, hogy milyen alkotást hozott
létre. Mivel talán nem mindenkinek tiszta, hogy mit is nevezünk
knédlinek, hány fajtája van, vízben főzik-e vagy gőzben
párolják stb., így mi most megpróbálunk egy kis rendet vágni a
felmerülő kérdések rengetegében!
![]() |
Sima, zsemlés knédli |
Elsőként
is le kell szögeznünk, hogy bár a csehek híresültek el leginkább
a knédlijükről, de Ausztriában, Bajorországban is jellegzetes és
gyakori ételnek számít (és bizony ezeket is előszeretettel
készítik el a csehek). Természetesen a szomszédos Szlovákiáról
sem feledkezhetünk meg, ahol a „rokonság” ellenére a
knédlifőzési szokások eltérnek a csehországiaktól. Mindezek
alapján a knédliről annyit
biztosan állíthatunk, hogy ízig-vérig közép-európai találmány.
![]() |
Krumplis knédli |
Hogy
kié is volt az első knédli, sajnos erről nincsenek hivatalos
információk, de több forrás említi,
hogy annak idején, XIV. század végén, XV. század elején Husz
János (Jan Hus), a nagy vallásreformer nem volt hajlandó a német
eredetű knédli (knödl) szót használni, és az elnevezés
csehesítésére buzdította honfitársait. Morvaországban még ma
is használják az általa javasolt šiška
(jelentése
gombóc, galuska) elnevezést a knédlire. Szlovákiában a šiška
ételnevet ma a szalagos fánkra használják.
![]() |
Karlsbadi knédli |
De
mi is a knédli, és hányféle változata is van? Miközben
megpróbáltuk szűrni, rendszerezni a knédli fajtáit, a knédliről,
azaz a „gombócról” egyre inkább Gombóc Artúr jutott az
eszünkbe. Van kerek csokoládé, lukas csokoládé, stb., és első
ránézésre bizony a knédlikből is van vagy ezernyi. De nyugodjunk
meg, azért a helyzet nem ennyire tragikus.
Kezdjük a listánkat a két alapknédlivel. Az első a zsemlés knédli (knedlík houskový), amely kenyér szerű, puha és akkor van igazán jól elkészítve, ha képes magába szívni a húsos feltétek illatos, finom szaftját. Ezt a zsemlekockákat is tartalmazó, élesztővel készített knédlit előszeretettel fogyasztják sültekhez, gulyásokhoz, vadakhoz, rostélyoshoz és a belsőségekből készült főételekhez.
Kezdjük a listánkat a két alapknédlivel. Az első a zsemlés knédli (knedlík houskový), amely kenyér szerű, puha és akkor van igazán jól elkészítve, ha képes magába szívni a húsos feltétek illatos, finom szaftját. Ezt a zsemlekockákat is tartalmazó, élesztővel készített knédlit előszeretettel fogyasztják sültekhez, gulyásokhoz, vadakhoz, rostélyoshoz és a belsőségekből készült főételekhez.
Szőrös knédli |
A
másik alapknédli a burgonyás
knédli
(knedlík bramborový), amely sokkal tömörebb, mivel alapját a
burgonya adja, és nincs benne élesztő sem. Ez inkább a sültek és
barna mártások mellett kerül felszolgálásra. A csehek mindkét
típusú knédlit vízben főzik ki, és a szeletelés technológiája
is sok kérdést vet fel náluk, mert a knédli külső megjelenése
is nagyon sokat számít. Szeletelik jó éles késsel, cérnával
(alulról felfelé húzzák keresztül rajta), selyem szállal és
különböző, erre a célra és méretre készített szeletelőkkel.
Most lássuk csak hányféle változatot is készítenek ebből a két alap knédliből. Ugyan azt nem ígérhetjük meg, hogy valamennyi knédli fajtát felsoroljuk, de azért igyekszünk megmutatni az felhasználásának sokoldalúságát.
Most lássuk csak hányféle változatot is készítenek ebből a két alap knédliből. Ugyan azt nem ígérhetjük meg, hogy valamennyi knédli fajtát felsoroljuk, de azért igyekszünk megmutatni az felhasználásának sokoldalúságát.
![]() |
Szalonnás knédli |
Nos,
a harmadik leggyakoribb knédli típus a Karlovy
Vary-i,
azaz Karlsbadi knédli, ami a pirított zsemlekockáknak köszönhető
barna színéről és homogénnek nem nevezhető belsejéről
ismerhető fel. Sokan ezt tartják a legfenségesebb knédlinek. A
negyedik, szemre kevésbé szép, de annál finomabb knédli fajta a
Szőrös
knédli (Chlupaté
knedliky), amelynél a nyers, lereszelt burgonyához tojást és
lisztet adnak, majd kanállal forró vízbe szaggatják és
viszonylag rövid ideig főzik. A vízből kivett kész knédliket
forró zsírban forgatják meg, a tetejére pedig pirított
hagymát tesznek. Párolt káposztával önállóan, vagy mindehhez
sertéspecsenyét adva köretként is fogyasztják.
![]() |
Füstölt hússal töltött knédli |
A
négy fő knédlit követik a különféle pirított szalonnákkal,
petrezselyemmel, majoránnával, szerecsendióval, pirított vagy
száraz zsemlével, kiflivel dúsított változatok, amiket különféle
elnevezésekkel illetnek: szalonnás
knédli (Špekové
knedlíky),
tiroli knédli (kisebb
füstölt hús darabok is kerülhetnek bele),
bécsi knédli (Vídeňské
houskové knedlíky).
Ezeket
gombóc vagy rúd alakúra formázzák, szeletelik vagy egészben
tálalják, némelyiket levesbetétként is fogyasztják. A knédlik
változatosságát még tovább is lehet fokozni a knédliket a
Csehországban oly gyakran termő és népszerű gombák
hozzáadásával (Houbové
knedlíky) is. A
knédli főételként
is megállja a helyét! A füstölt
hússal töltött knédli (Bramborové
knedlíky plněné uzeným masem) készítésénél a négyzetekre
vágott burgonyás tésztára párolt füstölt hús halmokat
tesznek, majd a gombócba zárják, és vízben főzik. Párolt
káposztával és barnára pirított hagyma kockákkal fogyasztják.
![]() |
Áfonyás knédli |
Desszert
javaslatnak pedig még megemlíthetjük az édes
(knedlík sladký), gyümölcsös (ovocné knedliky) knédliket is,
melyek tésztája természetesen kelesztett, belsejük pedig az
áfonya (borůvkové
knedlíky),
barack, szilva, eper lekvárt vagy magát a gyümölcsöt rejtik el,
és gyümölcs öntetekkel, olvasztott vajjal meglocsolva tálalják.
Ennyit most a knédliről, de a következő cikkünkben folytatjuk a témát, méghozzá knédli receptekkel!!
Ennyit most a knédliről, de a következő cikkünkben folytatjuk a témát, méghozzá knédli receptekkel!!
Gyakorlatilag 2 hete voltam utoljára Csehországban (Olomouc és környéke), és sajnos azt tapasztaltam, hogy a klasszikus cseh konyha kihalóban van. Azt már korábban is megfigyeltük, hogy sok helyen a knédli helyett más hasábburgonyát adnak. Most Olomoucban is azt tapasztaltam, hogy ugyan van a belvárosban egy-két étterem, amely cseh ételekkel foglalkozik, de irgalmatlanul drága és csak helyfoglalással lehet ezekbe bejutni (akkor miért nincs több?). Viszont az egész belváros tele volt mexikói, kínai, vietnami, nepáli és még ki tudja milyen büfé, ahol viszonylag olcsón meg lehet ebédelni vagy vacsorázni (kb. fele annyiból, mint egy cseh étteremben). Szerencsére velem nem tudnak kitolni, mert otthon tudok knédlit csinálni - van pároló készletem. Javaslat: a sok egyéb mellett ki kellene térni egy bejegyzésben az egyik kedvencemre: Utopenec vagy Utopencov (cseh és szlovák változat). A pácolt heringre hasonlít, csak a hal helyett cseh kolbász van benne.
VálaszTörlés