Előző
cikkünkben a Húsvéti népszokásokkal foglalkoztunk, így utólag
pedig rápillantunk a csehországi Húsvéti asztalra, és azon belül
is a süteményes tálak tartalmára. A képzeletben itt látható
finomságok közül ezúttal a Mazanec „kenyérrel” ismertetjük
meg olvasóinkat, azzal a süteménnyel amelyet a Húsvétra
készülődve magunk is elkészítettük, elvégre ne csak
prédikáljuk a bort, de fogyasszuk is azt!
A Mazanec süti nálunk kevéssé ismert, de sütésének Csehországban azonban nagy hagyománya van, és igen elterjedt egész ország szerte. A Mazanec kicsit kenyér, kicsit kalács típusú édesség, amelynek nagyon sokféle receptváltozata létezik. Kívülről szép barnára sült ropogós héjjal, belül viszont puha és illatos. Nekünk sikerült a legegyszerűbb receptet megtalálnunk, ami ráadásul nagyon finomnak is bizonyult. A sütemény ünnepiességét azzal is növelik, hogy közvetlenül a sütés előtt egy keresztet metszenek bele, ezzel is jelképezve a húsvéti ünnep szentségét. Az egyéb receptváltozatok között találtunk olyan is, amelynek a tésztájába vajat, tejszínt tesznek, a mazsolát rumban áztatják és mellette vaníliás cukorral, szerecsendióval fokozzák tovább az ízét.
A Mazanec süti nálunk kevéssé ismert, de sütésének Csehországban azonban nagy hagyománya van, és igen elterjedt egész ország szerte. A Mazanec kicsit kenyér, kicsit kalács típusú édesség, amelynek nagyon sokféle receptváltozata létezik. Kívülről szép barnára sült ropogós héjjal, belül viszont puha és illatos. Nekünk sikerült a legegyszerűbb receptet megtalálnunk, ami ráadásul nagyon finomnak is bizonyult. A sütemény ünnepiességét azzal is növelik, hogy közvetlenül a sütés előtt egy keresztet metszenek bele, ezzel is jelképezve a húsvéti ünnep szentségét. Az egyéb receptváltozatok között találtunk olyan is, amelynek a tésztájába vajat, tejszínt tesznek, a mazsolát rumban áztatják és mellette vaníliás cukorral, szerecsendióval fokozzák tovább az ízét.
Mazanec kóstolgatás közben |
Mivel
életünkben először készítettük, így akad még finomítani
való rajta, például kicsit lehetett volna lágyabb is a tészta,
de mindezektől függetlenül a prototípus is nagyon szuperül
sikerült. Habár semmilyen aromás hozzávalót vagy illatanyagot
nem tettünk bele, mégis fantasztikus lett az illata. A kész sütit
fogyaszthatjuk magában, vajjal, lekvárral, mogyorókrémmel, kávé
vagy tea kíséretében is.
És most figyelem! Következzék maga a recept, és az elkészítés módja!
A húsvéti Mazanec hozzávalói:
És most figyelem! Következzék maga a recept, és az elkészítés módja!
A húsvéti Mazanec hozzávalói:
- 1 kg liszt
- 160 g porcukor
- 2 egész tojás
- 100 g olaj
- 50 g élesztő
- csipet só
- 350 ml tej
- mazsola, mandula, szárított gyümölcs ízlés szerint
- 1 felvert tojás a cipók megkenéséhez
Elkészítés:
Bő 0,5 dl langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot, és tegyük az egészet meleg helyre. Várjuk meg, amíg feljön az élesztő, ezt nevezzük felfuttatásnak. Közben szitáljuk át a lisztet. Egy másik nagyobb méretű tálban keverjük ki a 2 egész tojást a 160 g porcukorral. Amikor jó habos már az állaga, folyamatos keverés közben elkezdhetjük hozzáadni a tejet és az olajat is. Ehhez a homogén és viszonylag folyékony keverékhez adjuk hozzá a sót, és lassan elkezdhetjük adagolni bele a lisztet is folyamatos keverés mellett. Közben a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk a tésztához. Egyre nehezebb lesz a keverés a tészta sűrűsége miatt. Ha nagyon kemény lenne a tésztánk, adhatunk hozzá még egy kis tejet és olajat is, és átválthatunk a kézi dagasztásra, ha a fakanál már nehezen bírná el a tészta súlyát. Ha elkészült a tésztánk, akkor meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Bő 0,5 dl langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot, és tegyük az egészet meleg helyre. Várjuk meg, amíg feljön az élesztő, ezt nevezzük felfuttatásnak. Közben szitáljuk át a lisztet. Egy másik nagyobb méretű tálban keverjük ki a 2 egész tojást a 160 g porcukorral. Amikor jó habos már az állaga, folyamatos keverés közben elkezdhetjük hozzáadni a tejet és az olajat is. Ehhez a homogén és viszonylag folyékony keverékhez adjuk hozzá a sót, és lassan elkezdhetjük adagolni bele a lisztet is folyamatos keverés mellett. Közben a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk a tésztához. Egyre nehezebb lesz a keverés a tészta sűrűsége miatt. Ha nagyon kemény lenne a tésztánk, adhatunk hozzá még egy kis tejet és olajat is, és átválthatunk a kézi dagasztásra, ha a fakanál már nehezen bírná el a tészta súlyát. Ha elkészült a tésztánk, akkor meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Kevergetünk |
Még mindig kevergetünk |
A
kelesztés közben előkészíthetjük a mazsolát, a szárított
gyümölcsöket és mandulát, amiket a tésztába teszünk. A
mazsolát és a feldarabolt gyümölcsöt beáztathatjuk egy kis
teába, a hámozott mandulát pedig kisebb darabokra vágjuk. A
megkelt tésztát két részre osztjuk, ezekből lesznek a cipóink.
Finomságot teszünk a tésztába |
A két cipó |
A magok beviteléhez a tésztákat kézzel kicsit megnyújtjuk, és
ráterítjük a belevalókat. Így nem törnek össze a tésztagyúrás
közben. A feltekert tésztából cipókat formázunk. A cipók
közepébe kb. 2 centiméter mélyen keresztet vágunk. Ekkor szépen
kinyílik a tésztánk.
Keresztes süti |
Meleg
helyen letakarva még 15 percig állni hagyjuk, majd a felvert
tojással megkenjük. Ettől kapják majd a gyönyörű aranybarna
színüket. Ezt követően feldíszítjük a mazaneceket az egész
vagy szeletelt mandula szemekkel. Ezek a sütéskor mennyei pirított
ízt kapnak.
A cipókat zsírral vagy margarinnal kikent sütőlapra vagy tűzálló edénybe tesszük, és előmelegített sütőben, 170 C fokon kb. ¾ órán keresztül sütjük. 20 perc sütési idő letelte után ellenőrizhetjük, hogy nem túl magas-e a sütési hőfokunk. Ha nagyon pirulna a cipók teteje, akkor sütőpapírral letakarhatjuk őket. Tűpróbáig sütjük. A sütőből kivéve rácsokra helyezzük, hogy el tudjon párologni belőlük a felesleges nedvesség nehogy eláztassa a süteményeinket.
A cipókat zsírral vagy margarinnal kikent sütőlapra vagy tűzálló edénybe tesszük, és előmelegített sütőben, 170 C fokon kb. ¾ órán keresztül sütjük. 20 perc sütési idő letelte után ellenőrizhetjük, hogy nem túl magas-e a sütési hőfokunk. Ha nagyon pirulna a cipók teteje, akkor sütőpapírral letakarhatjuk őket. Tűpróbáig sütjük. A sütőből kivéve rácsokra helyezzük, hogy el tudjon párologni belőlük a felesleges nedvesség nehogy eláztassa a süteményeinket.
Kész a Mazanec!! |
Jó
sütést és annál is jobb étvágyat kívánunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése