Közeledik
a Karácsony, és ilyenkor itt az ideje a mézeskalács sütésnek! A
sütemény, amelynek lázas készítésébe jó esetben már hetekkel
az ünnep előtt hozzáfognak a konyha kis és nagy ördögei. Mi is
egy mézeskalács recepttel, mi több, egy TORTÁVAL szeretnénk
hozzájárulni az édes Karácsonyhoz. Ennek a tortának az
elkészítését inkább a nagyoknak ajánljuk, de azért van olyan
élvezetes része is, amit könnyen lehet, hogy a gyerekek fognak a
legjobban élvezni.
A réteges csoda |
Egyik nagy csehországi gasztro élményünk a finom és élvezetes Medovník, azaz Mézeskalács torta felfedezése volt, a tortáé, amelynek megkóstolását azóta utazásaink tervezgetésekor mindig belevesszük a kötelező teendőink közé. Hogy miért? Mesés, mézes-édes íze, mennyeien lágy és mégis szilárd az állaga...hm...és egyszerűen feledhetetlen hangulatot teremt az elfogyasztása.
Medovník a megtestesült álom... |
De
mi is ez a Csehországban igen népszerű sütemény? Mivel a cseh
emberek nagyon szeretik a süteményeket, így jogos a feltételezés
hogy egy ilyen népszerű tortát, az otthonaikban már sok évtizede
készítenek. Ezért megpróbáltuk a könyvespolcunkon lapuló
'70-es, '80-as évek cseh szakácskönyveiben megtalálni a Medovník
receptjét, de próbálkozásaink hiábavalónak bizonyultak. Ezért
tovább keresgéltünk, és rá kellett döbbenünk, hogy a
Csehországban felfedezett kedvencünk nem cseh, de mindenesetre
szláv eredetű és ha nem is a Bohém földön, de más országokban
már nagyon régen készítik. Oroszországban és Ukrajnában minden
családnak megvan a kézzel írott saját családi receptje, amely
anyákról leányokra száll. De változatai elterjedtek
Szlovákiában, Horvátországban és más szláv országokban is.
Csehországban
is egy orosz családi vállalkozásnak köszönhető a Medovník
elterjedése, akik mindössze 15 évvel ezelőtt kezdték el
készíteni, és lépésről lépésre építették fel a ma már
virágzó vállalkozásukat. Kezdetben csak Prágába szállították
a finomságot, de mára már az egész országban elterjedt, és a
cukrászdák maguk is készítik. Így lett a torta a csehek egyik
nagy kedvence.
Ennek
a tortának a lényegét a méz adja, amely mint tudjuk sokáig az
egyetlen, és igen drága édesítőszer volt. A méz, amelynek
jótékony hatásairól már könyveket írtak, mégis a háztartások
inkább az egészségtelen fehér cukrot használják. De sebaj, itt
a lehetőség egy finom, egészséges, és sokáig elálló (max. 6
fokon, akár 20 napig!) süti elkészítésére. A lenti recept
alapján elkészült 9 rétegű torta megjelenése igazán ünnepi,
méltán díszítheti akár a karácsonyi menünket is. De ennyi
beszéd után fogjunk is hozzá az elkészítéséhez.
Mézeskalács torta / Medovník dort
A tészta hozzávalói:
Mézeskalács torta / Medovník dort
A tészta hozzávalói:
- 1 csésze cukor (kb. 2 dl)
- 2 egész tojás
- 1/4 csésze vaj
- 2 evőkanál méz (több recept sötét színű mézet ajánl)
- 2 teáskanál sütőpor
- 3 csésze liszt
A
krém hozzávalói:
- 4 dl cukrozott dobozos sűrített tej (vagy főzőtejszín ízlés szerint hozzáadott cukorral)
- 3 egész tojás
- 2 evőkanál méz
- 1/4 csésze vaj
Előkészületek:
- Melegítsük elő a sütőt 275 fokra.
- Vegyünk elő egy laposabb, nagyobb méretű tepsit a sütéshez.
- Készítsünk elő 5 db szilikonos sütőpapírt.
A
tészta elkészítése:
- Egy kis tálban keverjük ki a tojásokat a cukorral, majd tegyük félre.
- Egy nagy serpenyőben kis lángon olvasszuk fel a vajat.
- Folyassuk bele a mézet, majd a tojás-cukor keveréket, szójuk bele a sütőport.
- Keverjük folyamatosan, amíg jól elkeveredik és habos nem lesz.
- Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a lisztet, amíg a tészta már nem ragad. Ha az eredeti mennyiségű liszttel ragadós lenne, adjunk hozzá további lisztet.
- A tésztát osszuk el 5 egyenlő részre, és egyesével helyezzük rá a sütőpapírra. Vigyázzunk, mert ekkor a tészta még meleg.
- Egy lisztezett sodrófával nyújtsuk ki kör alakúra a tészta lapokat kb. 6-7 mm vastagra.
- Helyezzük rá a tepsire vagy sütőlapra, és süssük az előmelegített sütőben 3-5 percig, vagy amíg arany színű lesz. Vigyázzunk, hogy ne legyen barna, mert akkor már megégettük.
- A tepsiből kivéve tegyük hűvös helyre.
- Tegyük be a második lapot a tepsibe, és ismételjük meg ezeket a műveleteket a többi lappal is.
A torta összeállítása (forrás varenni.rita.cz) |
A
krém elkészítése:
- Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon keverjük össze a cukrozott sűrített tejet, a felvert tojásokat, a mézet és a vajat.
- Folyamatos keverés mellett forraljuk fel, forraljuk, amíg besűrűsödik.
- Vegyük le a tűzről és hűtsük le.
A
torta összeállítása:
- A krémet osszuk 4 felé, és a torta összeállítása során a lapokat és a krémet egymást követően rétegezzük egymásra.
- Az utolsó réteg krémre egy trükkös, de igen látványos tésztaréteg kerül, ugyanis az utolsó lapot apróra kell morzsolni, és ezzel megszórni a felső kém réteget, illetve a torta oldalát is. Ebben az apróra morzsolásban jöhet igazán a gyerekek segítsége! Reméljük élvezni fogják.
- A torta tetejét díszíthetjük még apróra vágott vagy felezett dióval is.
- A kész művet hagyjuk állni 6-8 órát, hogy kicsit megpuhuljon, ezután tálalhatjuk.
Az igazi házi Medovník |
Jó
étvágyat! Dobrou chut'!
Judit!
VálaszTörlésNem lesz egy kicsit meleg az a sütő ?
Kedves Tibor!
TörlésA lapokat, amik annyira azért nem vékonyak, csak rövid ideig kell sütni. Ezért van szükség a forró sütőre, de nem árt figyelni rá, hogy meg ne égjenek. Azt tanácsolnám, hogy a 3. percben nézzen be a sütőbe, hogy mennyire barnult meg a tészta.
Jó sütögetést és köszönjük a kérdést!
Valóban soknak tűnik. A sütők max. 275°C-ot produkálnak. Szerintem, erre gondoltak!
VálaszTörlésAz érvek meggyőztek minket is, és még egyszer utánanéztünk, így a 375-ből egy 100-as engedményt adtunk! :) A szöveget ennek megfelelően javítottuk. Köszönjük a megjegyzéseket!
Törlés