Az előző blogbejegyzésünkben
„teleettük” magunkat, ideje hogy a sok finomságot leöblítsük
egy-két korsó finom seritallal. Kezdjük egy kis személyes
visszaemlékezéssel:
Valamikor a 2000-es évek közepe táján egy kollégákból álló csoport tagjaként jártuk Prága gyönyörű utcáit, tereit. Ahogyan az lenni szokott a sok battyogásban előbb-utóbb megéhezik az ember és eljön a kérdés, hol és mit együnk. A csoportunk egy része, nem túl nagy vállalkozó szellemről téve tanúbizonyságot a pizzériára mellett tette le a voksát, de mi páran el se tudtuk volna képzelni, hogy Prágában ne a cseh kulináris örömöket preferáljuk. És jól tettük...de még mennyire. Nem is elsősorban a finom étel, hanem a hozzá kért, számunkra addig ismeretlen márkájú barna sör miatt, melynek első kortya után a földi paradicsom érzése kerített minket a hatalmába. Nos, ez volt az első találkozásunk a Bernard-dal, amelyet ezt követően egyre sűrűbb „randevúk” követtek, és nem csak barnákkal, hanem más színűekkel is.
Valamikor a 2000-es évek közepe táján egy kollégákból álló csoport tagjaként jártuk Prága gyönyörű utcáit, tereit. Ahogyan az lenni szokott a sok battyogásban előbb-utóbb megéhezik az ember és eljön a kérdés, hol és mit együnk. A csoportunk egy része, nem túl nagy vállalkozó szellemről téve tanúbizonyságot a pizzériára mellett tette le a voksát, de mi páran el se tudtuk volna képzelni, hogy Prágában ne a cseh kulináris örömöket preferáljuk. És jól tettük...de még mennyire. Nem is elsősorban a finom étel, hanem a hozzá kért, számunkra addig ismeretlen márkájú barna sör miatt, melynek első kortya után a földi paradicsom érzése kerített minket a hatalmába. Nos, ez volt az első találkozásunk a Bernard-dal, amelyet ezt követően egyre sűrűbb „randevúk” követtek, és nem csak barnákkal, hanem más színűekkel is.
De hol is gyártják ezt a nedűt, amelyet az elmúlt pár évben már Budapesten is több helyen (pl. Pivo, Ferdinánd) lehet fogyasztani, és láthatólag Csehországban is erősen teret nyert. Nos, ha meg akarjuk tudni a választ, akkor Prága felé az autópályán haladva ne legyünk restek letérni a fővárostól 90 kilométerre. Ugyanis itt található Humpolec városa, a Bernard sör szülőhazája.
Bernard Sörgyár Humpolecben |
A városka, magában is megér egy
komolyabb sétát, de mi most egyenesen törünk a célunk felé, és
könnybe lábadt szemmel tekintjük meg a Május 5. utca elején az
elmaradhatatlan sörgyári kéményt, majd a szépséges zöld-fehér
logót, amelyben két bernáthegyi tartja meg a címert, hirdetve a
humpoleci sörfőzés alapításának 1597-es időpontját.
A csodálatos címer |
Ismerkedjünk meg egy kicsit a sörgyár
történetével, de csak úgy dióhéjban. Mindjárt az első 4-500
évet ugorjuk is át, ugyanis az eredetileg a XVI. század óta
működő humpoleci sörfőzde, illetve sörfőzés múltjáról
vajmi kevés információnk van. Biztosan megélt dicsőséges
korszakokat, de ezeknek az 1990-es évek elejére kellőképpen nyoma
veszett, és nem sok jó várt a helyi sörgyárra. 1991-ben azonban
csoda történt, pontosabban Stanislav Bernard, Josef Vávra és
Rudolf Šmejkal személyében három csodatévő jelentkezett, és
nyerte meg az ún. „kisprivatizáció” során az addig állami
tulajdonban álló, évente alig 26 ezer hektoliter sört előállító
és igen lepusztult állapotban lévő gyárat. Bernard ekkoriban
Opavában indított el egy hetilapot, Vávra az ostravai sörgyár
helyettes sörmestere volt, míg Šmejkal az ő sógora. A humpoleci
moziteremben lebonyolított licitálás során a 9,5 millió korona
értékűre taksált gyárat a végén 45 millióért szerezték meg,
ami nem kis vakmerőség volt a részükről.
A Sörgyár a 90-es évek elején |
Az új tulajdonosok ugyan nagy
lendülettel kezdtek a gyár modernizálásába, de azért ez a
folyamat eltartott nekik is egy jó darabig, hiszen a sok hitelt
vissza kellett termelni, és a gyárat is folyamatosan fejleszteni
kellett. 2001-ben a Duvel Moortgat belga sörgyár stratégiai
partnerként, fele rész tulajdonosaként tőke injekciót hajtott
végre a Bernardban, és ez a lépés hozzájárult a sör mennyiségi
és minőségi előrelépéséhez is. A hivatalos nevén Bernard
Családi Sörgyár 2000-ben egy saját, hatalmas maláta házat is
vásárolt, amely csaknem 7000 tonna malátát állít elő, főként
saját használatra, de részben más sörfőzdék számára.
Üstök ma, kicsit más a látvány |
A Bernard sör egyedisége a minőségi
alapanyagokon túl a korszerű sörfőzési módszerben rejlik.
Valamennyi sörük pasztőrözetlen, helyette mikrofilterezést
alkalmaznak, amely jóval kevésbé csökkenti a sör minőségét,
és sokkal egészségesebbé teszik a fogyasztását.
Sörbolt |
A Sörgyár bejáratával csaknem
szemben egy komoly Bernard sörüzletet nyitottak, ahol nem csupán a
sörgyár aktuális szortimentjét, hanem a kulturált sörfogyasztás
egyéb kellékeit (pl. igazán gusztusos „bernardos” korsók,
poharak) vagy egyéb kegytárgyakat is beszerezhetjük. Természetesen
a sörgyár megtekintésére is van lehetőség, egy kis kóstolóval.
A Bernard sörgyár működését az abszolút profizmus jellemzi, és ez nem csupán a termék rendkívül jó minőségében, hanem a járulékos szolgáltatásokban, vagy éppen a példaértékű PR munkában is megjelenik. Akár a honlap design-t, akár a különféle média termékeket (reklám, poszter stb.) nézzük, süt belőle az egyediség, a humor, amely vonzóvá teszi az amúgy is kívánatos italt. A humoros címkék és reklámok fő témája általában maga Bernard úr, aki láthatólag a végletekig felhasználja söre reklámozására igazán jellegzetes fejformáját! Emellett minden év augusztusában a Bernard sörgyár több napos könnyű zenei fesztivált rendez Humpolec-ben, egyfajta mini Szigetet.
A Bernard sörgyár működését az abszolút profizmus jellemzi, és ez nem csupán a termék rendkívül jó minőségében, hanem a járulékos szolgáltatásokban, vagy éppen a példaértékű PR munkában is megjelenik. Akár a honlap design-t, akár a különféle média termékeket (reklám, poszter stb.) nézzük, süt belőle az egyediség, a humor, amely vonzóvá teszi az amúgy is kívánatos italt. A humoros címkék és reklámok fő témája általában maga Bernard úr, aki láthatólag a végletekig felhasználja söre reklámozására igazán jellegzetes fejformáját! Emellett minden év augusztusában a Bernard sörgyár több napos könnyű zenei fesztivált rendez Humpolec-ben, egyfajta mini Szigetet.
Bernard úr feje, minden formában |
De nem akarjuk tovább fényezni a
humpoleci gyárat és az ott gyártott finomságokat, tessék
megkóstolni!
A sörgyár jelenlegi csapolt (!) alap szortimentje a következő: Alkoholmentes, Light (3,8%), Lager (4,5%), Premium (4,7%), Szűretlen (5,0%), OX (5,8%), Félbarna, 4,5 %), Barna (5,1%).
A sörgyár jelenlegi csapolt (!) alap szortimentje a következő: Alkoholmentes, Light (3,8%), Lager (4,5%), Premium (4,7%), Szűretlen (5,0%), OX (5,8%), Félbarna, 4,5 %), Barna (5,1%).
OX, a legerősebb Bernard |
Az üveges választékban megtalálhatunk
alkoholmentes félbarna sört, szilvás, vagy meggyes sört és
számos egyedit, csatos üveges (egy kis élesztőt tesznek bele, az
utóérlelés kedvéért) vagy sima kupakos göngyölegben. Mivel mi
nem egy sörblog vagyunk így a különféle változatok értékelését
rábízzuk az amatőr és profi sörszakértőkre. De egy biztos!
Valamennyi sör kiváló minőségű, amit mi sem bizonyít jobban,
hogy sorra nyerik, vagy legalább dobogós helyezéseket érnek el a
különböző bel- és külföldi sörversenyeken.
Amikor mi jártunk arra ( http://jozsefbiro.blog.hu/2012/02/19/humpolec ), sajna egy kies novemberi vasárnap volt és a serfőzde meg a boltja is zárva volt, viszont a sétát mi is javasoljuk, ráadásul nem csak a főtéren és környékén: a városka határában van egy szép zsidó temető és még tovább egy mesebeli fenyőerdőn kersztül elérhető Csehország talán egyetlen igazi várromja is...
VálaszTörlésHumpolecben
VálaszTörléshttp://www.harry.hu/privat/2015/(2015.julius)Humpolec/index.html
http://www.harry.hu/privat/2016/(2016.julius)Humpolec/index.html