Jön
a Karácsony, és ez nem csak nálunk, hanem a világ sok részén
jelent egyet a habzsi-dőzsi eszem-iszommal. Nincs ez másként
Csehországban sem. A mostani blogbejegyzésünkben megpróbálunk
egy leheletnyi betekintés adni a csehek karácsonyi evési
szokásaiba, tipikusabb ünnepi fogásaikba. A cseh változat sok
tekintetben eltér a magyar karácsonyi menütől, de annyiban közös,
hogy náluk sem a kalóriaszegénység jelenti a sütés-főzés fő
vezérfonalát. Norbi Update elnapolva. Magyarul, akárcsak
Magyarországon, úgy cseh földön is garantálható a karácsonyi
étkek miatti pár kilós testsúly növekedés.
Halleves |
Csehországban a mai, hagyományosnak mondható karácsonyi menü nem meglepő módon évszázadok alatt alakult ki. Megtalálhatóak az ilyen tájt állandó fogások, finomságok, amelyeknek elkészítési módjai tájegységenként természetesen eltérhetnek egymástól. A régi időkben karácsonykor jellemző volt a mainál kevesebb hús fogyasztása (akárcsak nálunk), de ma már a hal mellett felbukkan a kacsa, a csirke és a sertés hús is, kinek-kinek az ízlése szerint. Karácsonykor elmaradhatatlanok a különféle halételek, az egyedi krumpli saláta, a kubának nevezett különlegesség valamint az ünnepi kalács, de vessük bele magunkat a témába és lássuk az érdekes részleteket.
Az otthonokban asztalra kerülő menü általában négy fogásból áll: leves, meleg előétel, főétel és a desszert (ek). A Karácsonyi halleves azaz Vánoční rybí polévka a szenteste első hagyományos fogása. Ez az elsősorban pontyból készült halleves vajmi kevéssé emlékeztet a nálunk megszokott halászlevekre. A halhúst tartalmazó levesbe nem kerül őrölt paprika, helyette vajon pirított zöldségekkel, vöröshagymával, sárgarépával, petrezselyem gyökérrel, zellerrel készítik, és liszttel, esetleg burgonyával sűrítik. A világos színű, igazán tartalmas és zamatos levest kevés szerecsendióval és fekete borssal ízesítik és pirított kenyér kockákkal tálalják.
Kuba (forrás: CzechTourism) |
Meleg
előételként vagy köretként tálalják fel a régi idők
alapanyagából készült Karácsonyi
kubát alias
Vánoční kuba, amely
egy árpagyöngyös
finomság. Friss vagy szárított gombával készül, vörös-, és
fokhagymával, majoránnával, köménnyel, fekete borssal, sóval
ízesítik. A lábosban az alapanyagok pirítását követően vízzel
felöntve megpuhulnak a hozzávalók, majd egy tűzálló tálban a
sütőben végzi a fogás, amelyet póréhagymával vagy egyéb
zöld-fűszerekkel díszítenek. Sült vagy grillezett szalonna is
kerülhet rá, már csak íze kedvéért is! És a hideg téli
napokon kell a kalória!
A főétel a Rántott ponty - Smažený kapr krumpli salátával körítve. A rántott halat Csehországban ugyanúgy készítik mint nálunk. Elsősorban pontyot sütnek, amely lehet patkóra szeletelt vagy filézett. A panír az ünnep miatt lehet különlegesebb, ízlés szerint például mandulával vagy petrezselyem zölddel is feldobható. A Krumpli saláta - Bramborový salat klasszikus karácsonyi köret. Különlegességét a zöldségek, elsősorban a sárgarépa adja. A főtt burgonyát kisebb kockákra vágják, a gyökér zöldségeket páclében előre megfőzik. Kockára vágott sárgarépa, petrezselyem, zeller, esetleg zöldborsó kerül még bele. Az egészet joghurtból készített hamis vagy valódi majonézzel keverik össze, majd savanyú uborkát, vöröshagymát, főtt tojást adnak még hozzá. Több órán át hagyják állni, hogy az ízek jól összeérjenek. Utána mehet nagy kanállal a gyomorba!
A főétel a Rántott ponty - Smažený kapr krumpli salátával körítve. A rántott halat Csehországban ugyanúgy készítik mint nálunk. Elsősorban pontyot sütnek, amely lehet patkóra szeletelt vagy filézett. A panír az ünnep miatt lehet különlegesebb, ízlés szerint például mandulával vagy petrezselyem zölddel is feldobható. A Krumpli saláta - Bramborový salat klasszikus karácsonyi köret. Különlegességét a zöldségek, elsősorban a sárgarépa adja. A főtt burgonyát kisebb kockákra vágják, a gyökér zöldségeket páclében előre megfőzik. Kockára vágott sárgarépa, petrezselyem, zeller, esetleg zöldborsó kerül még bele. Az egészet joghurtból készített hamis vagy valódi majonézzel keverik össze, majd savanyú uborkát, vöröshagymát, főtt tojást adnak még hozzá. Több órán át hagyják állni, hogy az ízek jól összeérjenek. Utána mehet nagy kanállal a gyomorba!
Rántott ponty krumpli salival (CzechTourism) |
A
karácsonyi menü végén a már eddig is szárnyaló ünnepi
gasztro-hangulatot a sztratoszférába emelő Karácsonyi
kalács – Vánočka következik,
amely a hagyományos KARÁCSONYI KALÁCS, ahogyan érzékeltettük
csupa nagybetűvel. Ez a gyönyörű kalács élesztős kelt
tésztából készül. Impozáns megjelenését 9 fonata adja, de van
aki ügyessége révén még többől is képes elkészíteni. A
tésztába ki-ki ízlése szerint különböző magokat és a
karácsonyi hangulatot fokozó fűszereket és szárított
gyümölcsöket tehet. Vaníliás cukrot, citromhéjat,
szerecsendiót, csillagánizst, mazsolát, mandulát, őrölt
gyömbért, narancs reszelt héját, cukrozott vegyes gyümölcs
héjat, diót, stb. Azért vigyázzunk, ezek csak a lehetőségek
széles tárházát mutatják, komoly ízlésficamra utalna ha mindez
együtt belekerülne. A szép kalács alapját a négy fonatból álló
tészta adja (van aki ezt 7 fonatból is képes elkészíteni!). Erre
kerül a 3 fonatból, majd a 2 fonatból álló réteg. A tetejét is
díszíthetjük mandulával, porcukorral. Koszorú formára is
kialakíthatjuk.
A Vánočka fonatai, akár egy mese címe |
Annyira
egyedi ez a kalács, hogy így a vacsora végén a Vánočka
történetéről is szólnánk egy
kicsit. Ezt a kalácsot évszázadok óta készítik, a legkorábbi
változatait már a 16. században lejegyezték, és a 18. századtól
a háziasszonyok otthon is előszeretettel sütik. Ezért nem csoda,
hogy a sok száz év alatt hagyományok, különböző szokások
kötődtek hozzá. Ilyen volt például, hogy a készítése közben
a ház asszonyának fehér kötényt és kendőt kellett viselnie és
nem beszélhetett (félő, hogy a férj nagy örömére) vagy az első
kalácsot a ház ura kapta a jó gabonatermés érdekében. Állítólag
a kalács kelése közben még le-föl ugrándoznia is kellett a
szakácsnénak, mintegy szurkolva a közös sikernek. A vacsora végén
a felvágott kalács egyes szeleteit különböző jó célokra
ajánlották fel és fogyasztották el. Ilyen volt a jó egészség,
a bőséges és egészséges állatállomány, az ártó szellemek
elűzése. Volt amikor pénz érmét is sütöttek bele, és aki
megtalálta, a következő évben jólétre és egészségre
számíthatott. A leégett vagy elszakadt vánočka
pedig rossz ómen volt vagy csupán a szakácsné ügyetlensége?
Vánočka |
A
karácsonyi kalács mellett természetesen a csehek számtalan más
ízesnél ízesebb ünnepi süteményt készítenek, a legkülönfélébb
aprósütemények, a lekváros, csokis és vaníliás linzerek, a
mézes-fűszeres sütemények, a diós, mogyorós apróságok amelyek
részletezésébe most bele sem kezdenénk.
A tény az tény, karácsonykor a gyomor Cseh földön sem marad üresen, és a bőséges bohém étkezés után nem árt nekik sem a diétát, és a testmozgást is az ünnepi programba iktatni!
Minél finomabb karácsonyi étkeket kívánunk Olvasóink asztalára!
A tény az tény, karácsonykor a gyomor Cseh földön sem marad üresen, és a bőséges bohém étkezés után nem árt nekik sem a diétát, és a testmozgást is az ünnepi programba iktatni!
Minél finomabb karácsonyi étkeket kívánunk Olvasóink asztalára!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése