Már
másfél hónapja, hogy a cseh gasztronómia világában kalandoztunk
a „Cseh ételek” című könyv megjelenése apropóján és az
abban leírt finom krumplis lángos segítségével, de hát elvégre
nagyböjt van, így nem is illendő sok finomsággal terhelni sem az
olvasóinkat, sem magunkat. Ebben a negyven napban a könnyebb ételek
fogyasztására és a mértékletességre kellene odafigyelnünk, de
jól tudjuk, hogy ez a rohanós életmódunk miatt már nem számít
egyszerű feladatnak. Utánanéztünk, hogy a cseh vidékeken milyen
hagyományos ételeket fogyasztottak az elődök a Húsvétot
megelőző nagyböjt idején, és két nagyon jellegzetes ételt be
is mutatunk a nagyérdeműnek! Ahogy az már sok esetben elfordult
velünk, a kutatás során ismét annyira gazdag témára találtunk,
hogy egyetlen cikkbe lehetetlen mindent bepréselnünk, ezért jelen
cikkünket hamarosan egy másik is követni fogja, amelyben a
nagyböjthöz kapcsolódó népszokásokról olvashatnak.
A böjtnek nemcsak vallási jelentősége volt és van, de a háttérben egykor egyéb, jóval praktikusabb okok is húzódtak. A régi korokban, az év ezen szakaszára ugyanis a nagyrészt földművelésből élő emberek éléskamrái bizony már kezdtek alaposan kiürülni. Emellett a böjt másik gyakorlati oka, és ennek ma talán még nagyobb aktualitása van mint a régi időkben, hogy bizony a testünk is igényli a kalóriadúsabb és zsírban gazdag tápanyagok időnkénti mellőzését. Azaz tisztulásra és pihenésre is szüksége van a szervezetünknek.
A
következő két étel készítése erős hagyományként él a
cseheknél, jellemzően vasárnapi eledelek. A készítésük böjti
időszak alatti időpontját és körülményeit a következő
cikkünkben fogjuk elárulni.
Praženka
avagy csíráztatott búzából készült leves (polevka praženka)
Ez
a leves valóban a szegények eledele volt, mivel a tél végére már
kevés laktató étel maradt a kamrákban, viszont jó esetben akadt
még némi száraz gabona mag, ebből kellett valami tápanyagokban
és vitaminokban gazdag fogást tenni az asztalokra. Így alakult ki
a kora középkorban a praženka, amely létfontosságú vitaminokat
és ásványi anyagokat tartalmaz és nagyon kedvező hatással van
az immunrendszerre. Igazi gyógyszer. Nézzük, hogyan készíthetjük
el magunk is.
Kell egy kis búzacsíra |
Hozzávalók:
200
g szemes tönkölybúza
1 nagy sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
egy kevés vaj vagy olaj
1 zöldség- vagy húsleves kocka, de helyettesíthetjük zöldfűszerekkel is (így egészségesebb)
só és bors ízlés szerint
egy kis liszt és víz
1 nagy sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
egy kevés vaj vagy olaj
1 zöldség- vagy húsleves kocka, de helyettesíthetjük zöldfűszerekkel is (így egészségesebb)
só és bors ízlés szerint
egy kis liszt és víz
Elkészítés:
A
gondosan megtisztított magokat alaposan öblítsük le hideg folyó
vízzel és tegyük bele egy tálba. Öntsünk rá annyi hideg vizet,
hogy ellepje és hagyjuk 24 órán keresztül világos helyen. Másnap
mossuk ki, tegyük szárazon egy serpenyőbe és hagyjuk hűvös
helyen. Már a második napon látnunk kell, hogy valami történik a
búzaszemekkel, kis hajtások jelentkeznek. A harmadik napon újra
öblítsük át és tegyük vissza a tálba. Körülbelül a
negyedik-ötödik napon ropogós búzacsírákat növeszt, ami
nyersen akár salátaként is fogyasztható, de most folytassuk a
levesünket.
Csírás leves |
A
hagymát vágjuk apró darabokra, a sárgarépát reszeljük durvára.
A vajat olvasszuk fel és pirítsuk meg benne a hagymát és a
sárgarépát. Miután kicsit megpirultak, szórjuk meg két evőkanál
liszttel és ezzel is pirítsuk kicsit tovább, majd folytonos
keverés mellett fokozatosan öntsük fel a hideg vízzel elegyített
búzacsírákkal. Ízesítsük a leves kockával vagy ízlés szerint
szárított zöldfűszerekkel, adjunk hozzá sót és borsot. Főzzük
körülbelül fél órán keresztül. Ha megfőtt, azonnal
fogyasztható.
Lehet tojást is hozzácsurgatni |
Kelesztett
sós perec (Kynuté slané preclíky)
Másik
finomságunkat fogyaszthatjuk második fogásként vagy önállóan
reggelire, uzsonnára is. Sokan tartanak a kelt tészták
elkészítésétől, de mi biztatjuk Önöket, mert egyáltalán nem
nehéz elsajátítani a tudományát, viszont annál több
sikerélményt jelent ha szépek lesznek a süteményeink és az
egész családnak ízlik a művünk. A jó kelt süti titka, hogy
követni kell a recept leírást, esetleg bele kell kicsit izzadni a
kelesztésbe, no és ki kell várni az előírt kelesztési időket.
Lehet, hogy ez a legnehezebb része.
Hozzávalók:
(Az
alábbi nyersanyagokból 20 perecet lehet elkészíteni.)500
g liszt
25 g élesztő
kevés cukor az élesztő felfuttatásához
2,5 dl langyos tej
50 g vaj
só a tészta ízesítéséhez
1 tojás
1 tojássárgája a perecek megkenéséhez
durva só és egész mákszemek a díszítéshez
25 g élesztő
kevés cukor az élesztő felfuttatásához
2,5 dl langyos tej
50 g vaj
só a tészta ízesítéséhez
1 tojás
1 tojássárgája a perecek megkenéséhez
durva só és egész mákszemek a díszítéshez
Elkészítés:
Szitáljuk
bele a lisztet egy nagyobb tálba és adjuk hozzá a sót. Középütt
a lisztben készítsünk egy mélyedést és morzsoljuk bele az
élesztőt, majd adjunk hozzá egy kevés langyos, enyhén cukrozott
tejet. A tetejét finoman hintsük be liszttel. Az így „megfojtott”
kovászt hagyjuk 15 percig kelni. Ezt követően adjuk hozzá a vaj,
az egész tojást és a maradék tejet és gyúrjuk sima tésztává.
Addig kell gyúrnunk, amíg belül buborékok kezdenek megjelenni.
Fedjük le és langyos helyen hagyjuk kelni további 30-40 percig.
Kel a tészta |
A
megkelt tésztát osszuk 20 egyenlő részre, majd nyújtással
készítsünk „pálcikákat” belőlük úgy, hogy a gyúródeszkán
lefelé nyomva hengergessük a kezünk alatt a tésztát, miközben
mindkét kezünket kifelé visszük, ezzel nyújtva meg a hosszukat.
A rudak középütt maradhatnak kicsit vastagabbak. Ezt követően
kialakítjuk a perecformát úgy, hogy a tésztát felemelve, a két
végét lendületesen közelítjük egymáshoz és hagyjuk azt a
közepén összetekeredni. Ne adjuk fel, ha elsőre nem sikerül, ez
nem egy egyszerű feladat. Ha sikerült a művelet, akkor fektessük
a deszkára és a tészta két végét rögzítsük fölül az
ellentétes oldalakhoz.
Kész a perec |
A
megformázott pereceket tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe és
hagyjuk kelni még 15 percig. Ez után kenjük meg őket a felvert
tojássárgájával, szórjuk meg a durva sóval, más pereceket
díszíthetünk mákszemekkel is, és 200°C-ra előmelegített
sütőben 12-15 perc alatt süssük aranysárgára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése