Plzeň (Pilsen)
hagyományosan a cseh sör, és ahogyan arról már a Csehország,
nem csak Prága netmagazinunkban beszámoltunk, idén Európa egyik
Kulturális Fővárosa is. Ez már önmagában két olyan érv,
amiért idén több mint érdemes felkeresnünk ezt a
nyugat-csehországi, látnivalókban és programokban egyaránt
gazdag várost. De sose feledjük el, egy főváros nem létezik a
vidéke nélkül, és ez a vidék legalább ugyanakkora, sőt
gyakorta még izgalmasabb, még egyedibb értékekkel bír. Nincs ez
másként a sörök területén sem. A Plzeňi
kerületben jelenleg a közismert Plzeňský Prazdroj sörgyáron és
egy nagyobbacska, de regionális szintű sörgyártó üzemen, a
Chodovaron kívül még további 26 kisüzemi sörfőzde működik.
Nem kis feladat mindegyiket akár csak megemlíteni is, de lássunk
hozzá, mert feltétlenül megéri.
A pilseni Groll |
Mielőtt
szétnéznénk a kerület vidéki részein, maradjunk még egy kicsit
Plzeňben, ahol a már említett multisörgyár mellett nem kevesebb
mint 6 remek sörforrást is találunk. Közülük az első a
történelmi Óváros közvetlen közelében fekszik és a Groll
névre hallgat. A 2008 óta üzemelő sörfőzde étteremmel,
szálláshellyel és hangulatos, családbarát kerthelyiséggel várja
a remek sörre vagy mindössze egy kellemes gasztronómiai élményre,
pihenésre vágyókat. A sörfőzde Lotr névre keresztelt 11-es
világos "lezsákot", 12-es világos Grollt és erősebb, 14-es Kapr
nevezetű barna sörspecialitást készít.
U Rytíře Lochoty söre |
Ugyancsak
a belváros közelségében, a Poděbradova 12. szám alatt található
a 2010-ben alapított U Pašáka, ahol jelenleg 12-es világos és
félbarna söröket főznek, de időnként erősebb vagy ízesített
(vaníliás, csalános) termékeket is előállítanak a
különlegesebb ízek kedvelői számára. A harmadik pilseni
kisüzemi sörfőzde, amely már 14 éve örvendezteti meg a jó
sörök rajongóit, a kacifántos nevű U Rytíře Lochoty. A széles
Karlovarská út mentén fekvő, éttermet és fallabda pályát is
működtető hely sörfőzdéjében alapban igen kellemes 11-es
félbarnát főznek, de emellett alkalmanként más finomságokkal
(most éppen 13-as világos) is próbálkoznak, igazán sikeresen.
Feltétlenül megér egy kóstolást!
B mint Blahovar |
Nem
messze innen keleti irányban bukkanhatunk a város újoncára, a
sörcsapjait a tavalyi évben megnyitó, a tradicionális cseh sörök
mellett számos más sörkülönlegesség főzésével is kísérletező
Blahovar nevezetű sörfőzdére. A klasszikus 11-es világos lezsák
és 12-es pilseni típusú sör mellett a stouttól kezdve az
amerikai IPA-n és búzasörön át Oatmeal és US Brown Ale is
szerepel a szortimentjükben, de esetenként erős füstös porter,
16-os töksör, 20,6-os Scotch Ale vagy akár 22-es Imperial Stout is
kikerül az üstjeikből.
Józsi-féle garázssör |
Nézzünk
körbe Plzeň külső kerületeiben is, ahol a Červený
Hrádek
településrészen szintén 2014 óta üzemel Joe Garázs Sörfőzdéje (Joe's Garage).
Mivel sajnos saját tapasztalattal még nem rendelkezünk, és a
honlapjuk sem áraszt el minket az információk bőségével ezért
őszintén szólva nem ismerjük a söreik választékát és
minőségét. Bárki, bármit tud róla, szóljon bátran!
Itt akár a sör is zöld |
Amennyire ismeretlen Joe garázsának nedűje, annyira lehet ismert
már akár a cseh sörökért lelkesedő magyarok számára is Plzeň
sorrendben utolsó, de minőségében egyik legkiválóbb sörfőzdéje
a Purkmistr. A 2007-ben alapított sörudvar több mint egyszerű
főzde, egy valóságos szórakoztató sörcentrummá nőtte ki
magát. Szálloda, sörfürdő, étterem, bowling központ és persze
rendkívül jó sörök várják itt a vendégeket. A Purkmistr
sörválasztékának egy részét már az elmúlt években a
budapesti csehes sörfesztiválon is megkóstolhatta a hazai
közönség, és nemigen hangzott el panaszos szó a minőségével
kapcsolatban. Az avatott kezek által készített sörök széles
választékát kóstolhatjuk meg itt, vagy akár vihetjük haza
magunkkal. Az alap 12-es világos-félbarna-barna trió mellett az
ugyanilyen erősségű füstös, búza, vaníliás, áfonyás,
gyömbéres, cseresznyés, fügés stb. ízesítésű érdekességeket
is főznek. Az erősebb sörök kedvelői fogyaszthatnak még 13-as
Černice világost, illetve 14-es Radní nevezetű félbarnát is.
Egy erős Klenot |
De
most már tényleg szakítsunk Plzeňnel,
még ha kezdetben nem is távolodunk el messzire tőle. A várostól
északnyugatra Příšov ad
helyet a kerület talán legújabb sörfőzdéjének. Ezzel úgy
nagyjából el is mondtunk mindent a helyről, mivel éppen az
újdonsága miatt jelenleg még nincs semmi további információnk
róla. Vele szemben a Plzeňtől
északkeletre található radnicei Klenot, az alig egy éves múltja
ellenére is hamar közismertté vált. Esetében egy igazi
klasszikus cseh lágereket főző műhelyről beszélhetünk, ahol a
nyári szomjoltó 10-es mellett, 12-es világos, félbarna és egy
igen erős 15-ös, 6,7% alkoholtartalmú speciál alkotja a
választékot. A söreik természetesen pasztőrözetlenek, mint
ahogyan az a kisüzemi sörfőzdék túlnyomó többségénél. Ezt
szinte mondani sem kell Csehországban.
Pod Lípou |
Plzeňtől
keletre esik Kyšice,
egy kis település, ahol a Pod Lípou panzióban 2013 óta főznek
sört, zömében tradicionális cseh receptek alapján. A 10-es
világos Čeledín, 11-es félbarna
Mouřenín, 12-es világos Sedlák, 13-as búza Lanbert mellett még
egy felsőerjesztésű 14-es Patronův speciál, Pale Ale alkotja a
szortimentet. Továbbhaladva kelet felé Rokycany városában
bukkanhatunk a 2011 óta működő U Stočesů mini sörfőzdére.
Itt a könnyed, kesernyés 11-es Stočeská, és négy 12-es, a
világos Harcíř, a félbarna Řepiš, a barna Hutník és a búza
Weizengrimm kényezteti az ízlelőbimbóinkat. Az étteremben pedig
egy háromnegyed kilós csülökkel, baráti áron alapozhatjuk meg a
komlószármazék fogyasztásunkat.
Radouš |
Plzeňt
délről, délkeletről a közelben még három kisebb sörfőzde
öleli át. Közülük az egyik a Dobřany városka Kék Csillaga, a
Modrá Hvězda, amelyről egy korábbi cikkünkben már hosszan
értekeztünk. Érdemes mindenkinek visszaidézni ezt az írásunkat.
A másik a Čižice településen 2011-ben alapított U Bizona, amely
a cseh sörfővárosban is rendelkezik saját sörétteremmel. Számos
sörfajtával kísérleteznek, így érdemes előre utánanézni,
hogy éppen mi is van a csapon. A szortimentjükben többek között
szerepel a 10-es világos Bizon, a 11-es Kameník, a 13-as Karolína,
de eme alsó erjesztésű szépségek mellett kóstolhatunk még
14-es IPA-t, vagy akár szintén felső erjesztésű 13-as
vörös sört is. A kerület minisörfőzdéket bemutató cikkünk
első részét Šťáhlavyban fejezzük be, ahol is a Radouš székel.
A 2011-ben indított főzde választéka igen kellemes. A 12-es
pilzeni láger (Pilsner Ilgner), a félbarna
Nový ležák, a díjnyertes Radoush stout, a nem csupán nevében
izgalmas Viliem Šejkspír, a gyógynövényes Dr.Čížek mellett
még könnyed ivósör, erősebb barna és kétféle IPA is várja az
idefáradt vendégeket.
Pivovar Radouš |
Folytatás következik!
Impozáns lista.
VálaszTörlésNekem csak az elsőként említett Grollról van tapasztalatom, az viszont nagyon jó, csak megerősíteni tudom az ajánlást: http://jozsefbiro.blog.hu/2015/02/10/plze_181