Csehország
Morva-Sziléziai kerületében, a lengyel határtól mindössze 50 km
távolságra található Štramberk
városa. Ez a nagyon eredeti, szépséges kis hegyi városka a
Beszkidek lábainál terül el. Kicsi kis ékszerdoboz, amely már az
ősidők óta lakott terület volt, ahol az utcákon sétálva olyan
érzésünk támad, mintha a történelembe csöppentünk volna
vissza. Találkozhatunk itt 18-19. századi népi stílusú valach
faházakkal, barokk épületekkel, a városka hegyén álló 13.
századbeli várral, amelynek 40 m magas tornyából az egész
vidéket jól belátni. Sorolnánk még szívesen az itteni
látnivalókat és az egyéb gazdag program lehetőségeket, de
cikkünk témája jelenleg nem maga Štramberk városa, hanem a hozzá
igen szorosan kötődő híres-neves édességnek, a Štramberki
füleknek,
cseh nevén a “Štramberské
uši“-nak
a bemutatása.
Štramberki
fülek |
A
Štramberki
fülek egy nagyon könnyű, fűszeres mézeskalács tésztából
készült édesség, amelynek kúp alakú formája egy fülkagylóra
emlékeztet. Az íze finoman mézes és fűszeres, a receptje pedig
természetesen szuper titkos. Csehországban a České Budějovice-i
sör után 2007-ben másodikként a Štramberské
uši
kapta meg az Európai Bizottságtól a földrajzi elnevezéssel
illetett, eredet védett márkajelzést. Štramberkben és közvetlen
környezetében egy egyesületbe tömörülve mindössze nyolc olyan
készítő van, akik használhatják ezt az márkanevet, a többi
gyártó Perníkové uši-ként,
azaz Mézeskalács fülekként hozhatja csak forgalomba. Így védik
a város nevéhez szorosan kötődő finomság eredetiségét,
amelynek a történetét nemsokára mi is elmeséljük.
Kicsi fül, nagy fül |
A
népszerű sütemény minősége erősen
függ a tészta összetételétől és annak vastagságától, a
sütéstől és a sütést követő, melegen történő formázástól.
Még olyan részletekre is ügyelni kell, hogy milyen módszerrel
végzik el ezt a “meleg hajlítást”, mert az íz szempontjából
ez sem mindegy ám! A
vékony, törékeny füleket védeni kell a nedvességtől és ha a
tárolás a megfelelő módon történik, akkor a süti hosszú ideig
eltartható lesz. Van egy városi legenda, amely szerint egy utazó
az egyik télen Štramberkben
járva vett egy csomaggal belőle, hazament, azonban elfeledkezett a
zsebébe tett fülekről. Egy év múlva, amikor ismét elővette a
télikabátját ráakadt, felbontotta és örömmel konstatálta,
hogy a sütemény mit sem veszített az élvezeti értékéből.
Lelkesedésében visszament Štramberkbe és kért ismét egy
“ugyanolyan” süteményt.
"Füles" doboz, avagy doboznyi fül |
Az
uši
mai
gyártói, akik a termékük minőségére rendkívül igényesek,
még a nagyanyáiktól tanulták a sütemény készítés
mesterségét. A készítők között nagy a verseny, mindenki a
saját fülére esküszik, ezért szinte valóságos háború zajlik
Štramberkben. A városban évről évre megrendezik azt a versenyt,
ahol profi és háziasszony kategóriában is lehet nevezni. A
versenyen értékelési szempont a megjelenés, az íz, az illat és
az általános benyomás, győzteseket pedig kategóriánként
hirdetnek. Minél több kategóriában nyer valaki, annál nagyobb az
ázsiója a műhelyének. Ezeken a versenyeken a “legnagyobb
stamberki fül” világrekordjának a felállítását is
megpróbálják, eddig a legnagyobb fület 2011-ben sikerült
elkészíteni, amely 190 cm átmérőjű lett.
Készül az óriás fül |
Kész a giga fül |
Most
már, hogy ilyen részletesen bemutattuk ezt a tradicionális és
jellegzetes cseh édességet, ismerkedjünk meg a történetével is,
amely dicsőséges, de ugyanakkor szomorú is. Ugorjunk vissza
1241-be, a tatárjárás idejére. A tatár seregek a lengyel határ
felől törtek be Morvaország területére és sorjában égették
fel a falukat, mészárolták le a férfiakat, vitték el a nőket és
a lányokat rabszolgának. A szegény štramberkiek
csak nézték, hogyan közelednek a tatárok, aztán nem
tétlenkedtek. Felmentek a Štramberk közelében található Kotouč
dombjára, amelyre mindössze két keskeny út vezetett, ezeket
eltorlaszolták, így néhány támadást képesek voltak sikeresen
visszaverni. A tatárok nyugodtak voltak, mert tudták, hogy jelentős
erőfölényben vannak, szemben a védőkkel, akik előbb-utóbb
kimerülnek majd. A legenda szerint azonban a védők nagy
szerencséjére hatalmas felhőszakadás jött, a fáradt emberek
minden erejüket összeszedve ástak egy tavat, ebbe fogták fel a
lezúduló óriási vízmennyiséget, majd a gátat elvágva
elárasztották a tatárok táborát. A nagy eső érkezését azzal
a csodával magyarázták, hogy Szűz Mária meghallgatta az imáikat,
és a segítségükre sietett. A tatárok nagy része megfulladt, egy
kisebb részük pedig Přerov felé menekült el. Másnap reggel
amikor a városlakók lementek a táborába, több zsákot találtak,
amelyek levágott emberi fülekkel volt tele. Ezeket a „hódítók”
a Khánnak akarták elküldeni annak bizonyítására, hogy hány
kereszténnyel sikerült végezniük. Ezen nap emlékére született
a környéken ez, az azóta már országszerte ismert és
tradicionálissá vált sütemény.
Epres-tejszínes fül |
Ahogy
már említettük, a Štramberské
uši eredeti receptje titkos, de a köztudatban azért jó pár recept
kering. Ahogy az lenni szokott, minden családnak megvan a maga
receptje. Ha valaki szeretné elkészíteni, kikísérletezni a
sajátját, akkor írjon nekünk, és mi szívesen elküldjük vagy
közzé tesszük a magazinunk oldalain a Štramberki
fülek receptjét.
Ha pedig kíváncsiak a városkára és szeretnék ezt a finomságot
autentikus környezetben megkóstolni, kerekedjenek fel és
látogassanak el csehországi kirándulásuk alkalmával Štramberkbe,
ahol az idén még sok programlehetőség várja a helyieket és
turista közönséget.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése