Folytatjuk barangolásunkat Csehország kisüzemi sörfőzdéiben, és
ezúttal a Bohemia északkeleten fekvő Královéhradecký vagy más
néven Hradec Králové kerületben nézünk körül. A cseh sörök
magyar rajongói jól tudják, hogy ebben a térségben található
Náchod városa, ahol a Budapesten lassan már egy kicsit megunhatóvá
is váló sört a Primátort gyártják.
De a kerületben készítik az elsősorban a csokis és
számtalan más ízesített söreiről nevezetes Opatot
(Broumov – Olivětín), az Óriás-hegység levének is hívható
Krakonošt (Trutnov), valamint itt található Nová Paka
városa és annak sörgyára is. De mi most nem a sörgyárakra
koncentrálunk, hanem a valódi cseh kisüzemi gyöngyszemekre.
U Vacků |
Közülük rögtön első helyen
említeném az U Vacků-t (Chlumec nad Cidlinou), amelyről
részletesebb beszámolót egy korábbi cikkünkben már olvashattak.
Aki esetleg lemaradt volna róla, írásunkat ITT találhatja! Lássuk
hát a további tizenhat főzdét! Prágából Hradec Králové felé
haladva, nem messze a várostól, Praskačka falván áll a
Propper Család Sörfőzdéje. 2012-ben nyitotta meg a kapuját,
de Propperék már 2005-ben elkezdték otthoni körülmények között
kikísérletezni a legjobb receptet. A jelenlegi választékukban
11-es és 14-es világos, szűretlen finomságok, valamint egy 11-es
homoktövises izgalom található, de olykor-olykor más, erősebb
söröket is főznek.
Rambousek |
Hradec Královéba beérve két (vagy
talán csak egy?) kisebb sörgyártó egységet tekinthetünk meg.
Egyikük, a Rambousek már 13 éve készíti közmegelégedésre
a nedűit, sőt Václav Klaus cseh elnök is előfordult már itt egy
sörkóstoló erejéig. A 11,5-es világos “Classic”, a 12-es
világos “Flieger”, a 12-es sötét “Eliščino království”,
a 16-os barna “Jubilee”, és a 12-es “Hradecké
bílé” búza, is kielégíti a cseh láger sörök
kedvelőinek majd minden igényét, de számos extra főzeteik is
vannak, mint például a chilis sör. A városka másik főzdéje a
Kubík, amely jóval fiatalabb, mindössze öt éves, illetve
annyi lenne most, de manapság nemigen vannak saját söreik. Legjobb
tudomásunk szerint a Kakasról elnevezett vendéglőben csupán más
kiváló cseh mini serfőzdék termékeit csapolják. Ha valaki egyéb
infóval rendelkezik, szóljon nekünk.
U Hušků |
De ne búslakodjunk sokat, alig pár
kilométerre keletre, Běleč nad Orlicí településen vár ránk az
U Hušků. Kicsike kis sörlelőhely, három saját
söröcskével, a Cárral (12-es szűretlen ležák), a Cárnővel
(13-as szűretlen barna) és a 12-es Méhecskével (Včelka),
ez utóbbi nevéhez méltón egy kis mézes beütéssel készül.
Městský podoorlický pivovar |
Továbblépve
kelet felé hamarosan Rychnov nad Kněžnou városába érünk, ahol
a Městský
podoorlický pivovar,
azaz a Sashegyaljai
Városi Serfőzde
ontja ki magából a söreit. Ugyan csak 2009-ben alapították,
azonban a városban a serfőzési hagyomány egészen a XVI. századig
nyúl vissza. A legkiválóbb cseh alapanyagok felhasználásával,
évszázados receptekhez visszatérve jelenleg egy 10-es Zilvar
nevezetű ivósört, egy 11-es
Kaštan
(gesztenye) félbarnát, 12-es világos Kněžnát,
erős 15 Plató fokos félbarna (gránát típusú), Habrovákot és
még egy 14-es Kvardiánt készítenek. A sörfőzdét és söreit
szakavatott szakértők Csehországban a legjobbak közé sorolják.
Rampušák |
Rychnov
nad Kněžnoutól délre és északnyugatra is egy-egy remek mini
sörelőállító üzem örvendezteti meg a sörkedvelő rajongókat.
A Potštejn településen a tavalyi év során megnyitott igazán
dizájnos Clock
a hagyományosabb cseh sörök (Hektor 10, Maid 12) kedvelői mellett
az IPA (Twist 14), az APA (Clock 12), a búza (Goldie 11) és a stout
(Exorcist 14) fanatikusok számára is nyújt élvezeteket. A
dobruškai Rampušák
pedig a maga 7 évével már csaknem öreg, elismert bútordarabnak
számít a miniserfőzdék között. Már csak azért is korosnak
nevezhető, hiszen maga a város a XIII. század óta rendelkezett
sörfőzési joggal, így a mostani reinkarnáció egy sok évszázados
tradíció folytatása. A választék ennek megfelelően letisztult.
Négy sör, négy remekmű. 11-es világos DOBRUŠSKÁ, 12-es világos
RAMPUŠÁK, 13-as félbarna Muderlant, valamint erős 15-ös F.L.VĚK.
Ennyi, de ez bőven elég.
Dětenice-i Kastély Serfőzde |
Mielőtt
a Hradec Královétól északra eső főzdéket vennénk számba, egy
pici kitérővel osonjunk el a kerület nyugati határához, ahol a
szintén már „öreg” motorosnak számító Dětenice-i
Kastély Serfőzde honol.
2003 óta sok-sok turista kereste fel már ezt a remek helyet, és
bizony már mi is, mint fáradt bicajos vándorok be-betévedtünk
egy-két korsó sör és finom étel erejéig. A kastély és
közvetlen környezete napjainkra komplett szabadidő, rekreációs
központtá nőtte ki magát, szállodával, borpincével, lovagi
arénával, kulturális programokkal és még sorolhatnánk.
Tambor |
A
maradék hét kisüzemi sörfőzdét Hradec Královéból észak felé
elindulva, egészen a lengyel határig lehet szépen lassan
becserkészni. Mindjárt az első, a 35. számú főúttól pár
kilométerre fekvő Mžany település Lindr
sörfőzdéje. 2014-ben indult útjára, van egy szép, de sok
mindent még el nem áruló honlapja, sajnos csak ennyi az összes
információnk. Szégyen és gyalázat, de hasonlóan szűkszavúak
vagyunk a Miletín városka U
bojiště 1866
serfőzdéjével kapcsolatban is. Viszont a Dvůr Králové nad
Labemben 2009-ben alapított Tambor...nos
arról azért már tudnánk regélni. Untatni azonban nem akarunk
senkit, ezért csak annyit mondunk, hogy érdemes kipróbálni! Nem
kell nagy csodát várni, inkább egy igazi klasszikus cseh sör
szortimentet. 10-es výčepní,
11-es világos, 12-es világos és félbarna, 13-as barna és egy
14-es félbarna ünnepi speciál, minden ami alap esetben kellhet
nekünk a „túléléshez”.
Az Óriás-hegység medvéi |
Utolsó
négy főzdénk az Óriás-hegységben honol, közülük kettő is
Vrchlabí városka „lakója”. A Pivovarská
bašta hotelben
él a könnyed Krkonošský medvěd výčepní (3,8%), azaz az
Óriás-hegység könnyű, világos, szomjoltó medvéje, az ő
erősebb 5%-os barna társa, és ez utóbbi cseresznyével ízesített
alfaja is. A városba érkező szomjas turisták másik egyedi
sörlelőhelye pedig Hendrychék Családi Sörfőzdéje.
Négy remek sör a keserűbb ízvilágú serek kedvelői számára.
8-as ivó – bizony ám, nem szégyen ilyet főzni és inni, meg van
annak a maga helye és ideje! -, 11-es klasszik, 13-as félbarna és
egy amerikai komlóval készített 7,7% alkoholtartalmú ALE
specialitás. Szeretném megélni azt, amikor Magyarországon egy
kisebb üdülővárosban két ilyen minőségű és választékkal
bíró sörfőzde is virágzik.
Friesovy Boudy |
Innen északra a hegyvidéken fekvő
csaknem vadonatúj, modern stílusú panzióban, az Andulában a
tulajok úgy érezték, hogy közeli település hiányában saját
maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy a náluk megszálló, vagy
hozzájuk betévedő turista igazi sörélményben is részesüljön.
A fiatal Jan Wiesner serfőző mester kezei alatt működő Friesovy
Boudy háromféle söréért bizony érdemes egy egészségeset
gyalogolnunk. A 12-es világos és 13-as félbarna láger mellett egy
14-es félbarna ale dobja fel hangulatunkat.
Luční Bouda |
Végül, de nem utolsósorban álljunk
még meg a határ menti Pec pod Sněžkou Luční Bouda
nevezetű sörforrásánál. Az azonos nevű szállodában főzött
világos, félbarna, barna, valamint IPA sörök fogyasztása mellett
akár sörfürdővel összekötött masszázst és más testi
kényeztetést is kaphatunk, és pihenhetjük ki a túrában vagy
télen a síelésben megfáradt porcikáinkat. Ennyit Hradec Králové
kerület kisüzemi sörfőzdéiről, remélem kedvet kaptak egy
hosszabb – rövidebb sörtúrához.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése