Építészeti
látványosságok és történelmi viszontagságok után evezzünk
kicsit nyugodtabb vizekre és két érdekes, asztalra való fogás
erejéig látogassunk el Hradec Králové térségébe, valamint a
szomszédságában található Cseh Paradicsomba. Mindkét receptünk
tradicionális, a régi idők ízeit idézi. Ha nyáron azon a
környéken járnának, keressék meg ezeket a fogásokat a
restauracék és a hospodák kínálatában. Ha esetleg nem találnák
az étlapon, akkor sajnos előfordulhat, hogy már csak az
otthonokban készítik őket a családi recept szerint, de erre az
esetre itt a megoldás, próbálkozzanak meg maguk az
elkészítésükkel.
Első
receptünk egy, a Cseh paradicsomból származó leves. A második
fogás pedig a cseh-lengyel határ mentén elhelyezkedő Orlické
hory vagyis a Sas hegyek és dombok vidékének egyik népszerű
húsos étele.
Ančka leves |
Hladká
Ančka polevka, azaz sima Ančka leves tejből burgonyából és
tojásból
Hozzávalók:
1 l tej
1/4 l víz
3 tojás
1/2 kg burgonya
2 fej vöröshagyma
őrölt kömény
2-3 evőkanál liszt
só, ecet
1 l tej
1/4 l víz
3 tojás
1/2 kg burgonya
2 fej vöröshagyma
őrölt kömény
2-3 evőkanál liszt
só, ecet
Elkészítés:
Ez az elkészítési mód tényleg nem szokványos. Ezért is érdemes kipróbálni! A hagymát vágjuk finomra és kevés vízben főzzük puhára, az elején adjuk hozzá a köményt. Közben forraljuk fel a tejet. Ha felforrt, szórjuk bele a lisztet és sűrítsük be egy kicsit. Öntsük hozzá a hagymás levest, sózzuk ízlés szerint és ízesítsük ecettel. A burgonyát főzzük meg héjában és a tojásokat is főzzük keményre. Most jön az egyáltalán nem szokványos fordulat, a főtt, meghámozott burgonyát vágjuk apróra, a megfőtt tojásokat pedig negyedbe vagy félbe, és erre öntsük rá a levesünket. Ha szükséges, ízesíthetjük még sóval.
Ez az elkészítési mód tényleg nem szokványos. Ezért is érdemes kipróbálni! A hagymát vágjuk finomra és kevés vízben főzzük puhára, az elején adjuk hozzá a köményt. Közben forraljuk fel a tejet. Ha felforrt, szórjuk bele a lisztet és sűrítsük be egy kicsit. Öntsük hozzá a hagymás levest, sózzuk ízlés szerint és ízesítsük ecettel. A burgonyát főzzük meg héjában és a tojásokat is főzzük keményre. Most jön az egyáltalán nem szokványos fordulat, a főtt, meghámozott burgonyát vágjuk apróra, a megfőtt tojásokat pedig negyedbe vagy félbe, és erre öntsük rá a levesünket. Ha szükséges, ízesíthetjük még sóval.
Ez a recept
hagyományos változata. Újabban készülnek gombás változatai is,
és a tej helyett - persze kisebb mennyiségben - használnak főző
tejszínt is, valamint a fűszerekkel is gazdagabban bánnak. „Elbír”
a leves egy kis borsot, babérlevelet, de még a szegfűborsot is.
Bolehošťský
steak, azaz káposztával töltött hús
Elnevezését
a Bolehošť környékén termő igen jó minőségű káposztáról
kapta. Itt ugyanis a különleges talajösszetételnek köszönhetően
igen finom káposzták teremnek, amelyet helyben meg is savanyítanak.
A késztermékek teljesen vegyi anyag mentesek. A Csehországban
kapható savanyú káposzták tesztjén első helyezést ért el a
termék. Bízunk benne, hogy a mi, hagyományos vecsési
káposztánkkal is hasonló finom eredményt sikerül elérniük.
Bolehošťský steak |
Hozzávalók:
40 dkg sertéscomb
2 gerezd fokhagyma
12 dkg puha szalámi
1 evőkanál reszelt torma
20 dkg savanyú káposzta
1 marék szárított gomba
5 dkg szalonna
2 evőkanál zsír
só, őrölt bors
1 teáskanál liszt
1 nagy fej vöröshagyma
3 dl csontokból készített húsleves
40 dkg sertéscomb
2 gerezd fokhagyma
12 dkg puha szalámi
1 evőkanál reszelt torma
20 dkg savanyú káposzta
1 marék szárított gomba
5 dkg szalonna
2 evőkanál zsír
só, őrölt bors
1 teáskanál liszt
1 nagy fej vöröshagyma
3 dl csontokból készített húsleves
Az apróra
vágott vöröshagymát süssük meg a zsírban, adjuk hozzá a
szalonnát és a felkockázott szalámit, kicsit pirítsuk őket
együtt. Adjuk hozzá a savanyú káposztát, a reszelt tormát, a
beáztatott és lecsurgatott gomba felét és a zúzott fokhagymát.
Borsozzuk meg, majd a keveréket pároljuk együtt legalább 5
percig. Ha ezzel megvagyunk, a hússzeleteket klopfoljuk ki és
enyhén sózzuk meg, terítsük rájuk a tölteléket. Tekerjük
össze a hússzeleteket és hústűvel vagy fogpiszkálóval tűzzük
össze úgy, hogy a töltelék ne essen ki belőle. A hústekercseket
forgassuk meg lisztben, tegyük egy zsírral kikent sütőtálba és
170 C fokra felmelegített sütőben süssük kb. 40 percig. Ha
elkészült vegyük ki a húsokat, a megmaradt zsírhoz adjunk egy
kevés lisztet, pirítsuk meg majd adjuk hozzá a gomba másik felét
is és öntsük fel a húslevessel. Gyakori kevergetés mellett
forraljuk fel és főzzük néhány percig. Bramborákkal vagy a sült
krumplival tálaljuk a húsokat és öntözzük meg a gombás lével.
Dobrou
chut'! Jó étvágyat kívánunk mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése