Itt
van a tél, lassacskán megérkeznek a fagy pont alatti hőfokok,
ideje foglalkoznunk egy olyan eseménnyel, mit eseménnyel, egyenesen
ünneppel, ami hajdanán minden faluban, kis városban élő ember
számára természetes volt, ahol csak disznók röfögtek az
ólakban. Bizony ez nem más, mint a jó öreg disznóvágás,
amellyel előszeretettel lehet sokkolni a finnyás külföldieket,
sőt az efféle hagyományos véres „öldöklést” még életében
nem látott városlakókat is. Ugyan hajlamosak vagyunk azt hinni,
hogy a disznóvágás egy kizárólagos hungarikum, de mint sok más
esetben is, most is csalódnunk kell. Bizony a négylábú
röffencseket nem csupán nálunk, hanem Európa számos országában,
Spanyolországtól Bulgáriáig, Görögországtól Olaszországig
ölik le és dolgozzák fel otthoni körülmények között. És
természetesen ez nincs másként Csehországban sem, ahol a
disznóvágás vagy ahogyan ők hívják, a zabijačka
(a
cseh zabít szó az ölést jelenti) ugyancsak
a vidéki kultúra, hagyomány része mind a mai napig. Nézzük meg,
hogy miben hasonlít, és mennyiben tér el a cseh disznóvágás a
Magyarországon megszokottól.
Disznóvágás, nem csak Prágás segédlettel |
Mielőtt
elmerülnénk a részletekben azzal kezdenénk, hogy a disznóvágás
olyannyira fontos eleme volt a cseh paraszti életnek, hogy Josef
Jungmann a nagy XVIII. századi nyelvész még a december hónap cseh
nevét (Prosinec) is a disznó szóból vezette le (prase –
prasinec – prosinec). Azonban hozzá kell tennünk, hogy a cseh
etimológusok a mai napig nem tudják teljes bizonyossággal
megállapítani a december hónap nevének eredetét. Egyesek azt
vélik, hogy a szó kapcsolatban áll a ma már leginkább csak a
költészetben használt siný „világoskék, szürkéskék”
melléknévvel, mivel decemberben szürkések a nappalok. Mások az
ősszláv prosinǫti „felvillan, felcsillan” kifejezésben látják
a megoldást, mivel a nap decemberben néha felcsillan a felhők
között. (Ezért a nyelvészeti különóráért és a cikkben
szereplő néhány további fontos információért hálás köszönet
Tölgyesi Tamás barátunknak, a Szegedi Tudományegyetem
tanárának!). A híres cseh festő Josef Lada, a Švejk művek
illusztrátora is számos ismert képén örökítette meg a
disznóvágást.
Josef Lada: Falusi disznóvágás |
De
eme kis kitérő után térjünk vissza a disznóvágáshoz!
Csehországban hagyományosan a Nagyböjt
előtti időszakban (késő január – kora február) vágták le a
disznókat (nálunk a november 30-át, András napját követően),
de azért ez a dátum nem volt teljesen kőbe vésve, főként ha
több cocát is felhizlalt a gazda. Hiszen például korántsem
számított katasztrófának, ha már Karácsonykor is tudtak friss
disznóhúst tenni a család ünnepi asztalára. Jóval inkább az
volt a lényeges, hogy ebben az időszakban a hőmérő higanyszála
elég alacsonyan álljon ahhoz, hogy a levágott disznó húsa ne
romoljon meg, kibírja a füstölésig. Persze manapság, a hűtők
és mélyfagyasztók korszakában ehhez nem muszáj ragaszkodni, de
részben a hagyomány, részben a praktikusság miatt a disznóvágás
mégis a tél „sportja” maradt. Hogy is nézne ki, ha valaki
augusztusban sütné ki a töpörtyűt, vagy abálná a hurkának
valót. És persze azt se feledjük el, hogy a hideg télen az ember
több kalóriát éget el, és így szüksége is van a kellő időben
érkezett energia utánpótlására.
Hogyan akasszuk be a hurkot a coca szájába? |
Egy
kis falu esetében a disznóvágás nem pusztán a nagy család
programja volt, hanem akár az egész településé. A gazda és
családja egész évben készült a téli szezon legnagyobb
eseményére, arra is gondolván, hogy miként is lehetne tovább
cifrázni az amúgy sem mezei zabijačkát.
Volt idő, amikor Csehországban a disznó levágása előtt bírósági
tárgyalást tartottak felette, persze nem tárgyalóteremben, hanem
a ceremóniát csak úgy a disznóól előtt rögtönözve. A vádlott
természetesen maga a négylábú mázsás állat, akinek a fejére
olvasták a „bűneit”, kihirdették az ítéletet és elsorolták
azt is, hogy milyen drasztikus módon ér majd véget az élete.
Ezután a tárgyalás után foghattak hozzá az immáron „jogszerű”,
és mindig halálos ítélet végrehajtásához. Ez a hagyomány mára
már kikopott a gyakorlatból, de akadtak olyanok is amelyek
megmaradtak.
Béltisztítás |
Üstházak munkában |
A
disznóvágás napján a család apraja-nagyja hajnalban kelt, hogy
előkészítsen mindent a vágáshoz. Azon nyomban nekiálltak a
vagonnyi vörös és fokhagyma megpucolásának, összedarabolásának,
a kések megfenésének, a műbelek, fűszerek, tálak-vödrök-lábasok,
fateknők előkészítésének, és még sorolhatnánk. Mivel a
disznóvágás alapvetően egy forró vizes sportág, ezért egyik
első lépésként begyújtották a vízzel teli üstök alatt az
üstházakat (katlanházak), hogy kellő mennyiségű forró víz
legyen. Míg régebben kizárólag fával tüzeltek az üstházakban,
manapság már mindkét országban elterjedt a PB gáz, gázrózsa
használata. Csehországban az előkészületek fontos része még a
gersli megfőzése, a répa megpucolása, a torma lereszelése, és a
pirított kenyér összeaprítása is.
Egy kis Slivovice sosem árt |
Amikor
a népek már végeztek a legfőbb előkészítő munkálatokkal,
elérkezett végre az idő a disznó levágására. A férfiak ezt
természetesen folyadék alapú bátorságmerítéssel kezdték, azaz
legurítottak egy lélekmelegítő felest. Ez nálunk elsősorban a
házi pálinka torkunkon való legurítását jelenti, míg
Csehországban főként a rokon szilvapárlatot (Slivovice)
használják a kora reggeli „szájfertőtlenítésre”,
pontosabban a hideg elleni védelemre, és nem mellesleg a kurázsi
és lelkesedés összegyűjtésére. A kora reggeli pia fogyasztás
ezen a napon ugyanis nem az idült alkoholizmus része, és nem is
csak az íze kedvéért fogyasztják. Aki még sohasem látta egy
disznó leölését, a férfiak néha tragikomikus küzdelmét az
izmos, 140-180 kilós állattal, nem hallotta a leszorított állat
velőtrázó sikítását, az talán nem is gondolja, hogy itt bizony
mennyi merszre, testi és nem utolsó sorban lelkierőre van szükség,
amihez a pálinka ad egy kis támogatást.
A fejsze már a múltté |
Régebben
fejszével csapták le vagy szimplán leteperték és torkon szúrták
a kiszemelt jószágot, de ma már mindkét országban a humánusabb
bánásmód, és a kisebb küszködés kedvéért előbb megbénítják
a szerencsétlen párát. Ehhez főleg a speciális patronos
disznóölő puskát használják, habár vannak akik elektromos
sokkolót vetnek be. Akár így, akár úgy történik a bénítás a
következő lépés mégis maga a szúrás, amelyet ügyesen kell
végrehajtani, hiszen a coca vérét, amelyet később sokféle
ételhez is felhasználnak ki kell ereszteni a már csak alig élő,
de még mindig vehemensen vergődő állatból. Technikai jó tanács!
Sose feledjünk el egy kis sót tenni a vér gyűjtő táljába, és
bőszen kevergessük a vörös levet, mert különben igen hirtelen
megalvad, a fehérje kicsapódik, az egész tönkremegy, pedig nekünk
még a vérre igencsak szükségünk lesz.
Egy lavórnyi vér |
A
disznóvágás első, horrorisztikusan véres szakaszának
ismertetésével most be is fejezzük cikkünk első részét. A
folytatásban beszámolunk a disznóvágás további lépéseiről és
persze arról, hogy milyen finomságok is készülnek Csehországban
a röfiből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése