Csehország számos gasztronómiai
specialitással büszkélkedik, mint pl. a korábbi cikkeinkben már
bemutatott knédlis ételek, a pacalleves és leves különlegességek,
a svičkova na smetaně azaz zöldség mártásos tejszínes bélszín,
a hermelín és a vele készült finomságok, a cseh gulyásféleségek
és még hosszan sorolhatnánk. (Tessék csak bőszen kutatni a
netmagazinunkban, ahol több mint félszáz cseh ételről
találhatnak rövidebb-hosszabb leírást, akár étel recepteket is!
Csak egy kattintás a gasztronómia szóra a címkéknél és már
elő is bukkannak!)
Egy pár párek |
Azonban van egy olyan étel, amely ugyan származását illetően nem éppen cseh, mégis meghatározó jelentőségű a cseh étkezési kultúrában, legalábbis az utcai étkezés (a trendi nevén street food zabálás) terén. Ez pedig nem más, mint a párek v rohlíku, laza fordításban "virsli a kifliben". (Az első fordításunk annyira "lazára" sikerült, hogy rögtön egyenesen hibásra is, ahogyan ezt egy kedves olvasónk kommentjében rögtön meg is jegyezte, ezért gyorsan javítottuk is! Miután nyilvános önkritikát gyakoroltunk, folytassuk ódánkat! :) ) Na ja, ez a hot dog, jól ismerjük itthon is, mondhatnák a kötözködők egy vállrándítás keretében, miért is olyan nagy cucc ez, és minek neki akkora feneket keríteni? Hiszen ott van még akár a hamburger és az egyre inkább elterjedt gyros vagy a népszerű pizza szelet. Eh, ne is hallgassunk ezekre az okvetetlenkedőkre, hiszen mindig akadnak olyanok, akik nem érzik át a párek v rohlíkú vagy a hozzá hasonló unikális dolgok egyedi jelentőségét.
Bizarr szépség |
A párek v rohlíku nem hot dog, ezt
mihamarabb le kell szögeznünk, nehogy véletlenül eme tévhit
maradjon meg a kedves olvasóban (ne higgyük el a Gugli fordító
dezinformációját se!). Büszkén mondhatjuk, hogy a párek v
rohliku ennél kevesebb, de éppen ez a hiátus adja meg az étel
igaz értelmét, álirodalmian szólva eszmei mondanivalóját is
egyben. Kevesebb, mert alapesetben a párek v rohlíku szimplán
tényleg egy kiflibe fúrt lyukba gyömöszölt, vízben
felmelegített, esetleg gyengén grillezett virsli (persze itt a
virsli némi igazi hústartalommal is büszkélkedhet a szóján,
bőrkén, pépen, pácsón stb. nevelkedett magyar rokonával
szemben), amelyet a kiszolgáló közeg kötelező visszakérdezésére
válaszul vagy ketchuppal (s
kečupem) vagy mustárral
(s hořčicí) kérhetünk. Más opció nincs, punktum, de kinek is
kellene, ki akarná elrontani azt ami tökéletes?
Kifli + virsli meg egy kis mustár, ketchup |
Tájékoztatásul
megjegyeznénk, hogy Csehországban számos büfénél csak a nálunk
amerikainak hívott, egyik oldalán felnyitott péksüteménybe
befektetett virslis változatot hívják hot dog-nak, ahol már akár
sajt, vagy zöldség is kerülhet a virsli mellé. De az a drágább
változat már nem az igazi párek v rohlíku, gyorsan felejtsük is
el! A párek v rohlíku legfőbb erénye minden más versenytársával
szemben a rémes egyszerűségében és tökéletes
kiszámíthatóságában rejlik. Szinte mindenhol rábukkanhatunk, és
sehol sem csalódhatunk a kiszámítható (na jó, valljuk be
őszintén nem túl magas) minőségében. A maga 15-20 cseh koronás
átlag árával ő az igazi, alapvető túlélési élelmiszer mind a
(csóróbb) csehek, mind az országot járó (hozzánk hasonló
spórolós) turisták számára. Pompás a sörök mellé, kiválóan
imitálja a meleg ételt, de nem terheli meg sem a gyomrunkat, sem a
pénztárcánkat, mi másra is vágyna a bendőnk? (Na jó egy
mustáros-tormás csülökre, vagy morva verébre, esetleg egy
sertéshús szeletre káposztával és knédlivel, de erről most
csak csöndben beszéljünk, nehogy megsértsük a mi szent párek v
rohlíkunkat.)
Pikador, az ős |
De hogyan is született meg a párek v
rohlíku, kinek is köszönhetjük a cseh büfé konyha eme remekét?
Nos a történetírás szerint valamikor 1972-ben egy Václav
Masopust nevezetű, amúgy České
Budějovice városában
élő hentes egy nyári útja során Madridba keveredett és
meglátta a párek v rohlíku spanyol változatát. Olyannyira
megtetszett neki ez az étek, hogy hazatérvén rögtön
kifejlesztette a cseh variációját, majd az ötlet származási
helyére utalva elnevezte Pikadornak, pont úgy, ahogyan a hosszú
lándzsával a szerencsétlen bikákat döfködő bikaviadalügyi
szakmunkást hívják Spanyolországban. A párek v rohlíku innen
indult országhódító körútjára, de hamarosan megtisztult a
fránya vadkapitalista nevétől. Dél-Csehországban állítólag
még akad olyan hely ahol Picadorként árusítják, de a párek v
rohlíku immáron már több, mint 40 éve eme nemes cseh nevén
csillapítja emberek millióinak éhségét. Mikor legközelebb
Csehországban járunk el ne feledjünk tisztelegni előtte, és
tiszteletünk jeléül faljuk fel egy-egy pompás példányát!
Sokáig éljen a párek v rohlíkú!
rosszul van fordítva,parek v rohliku az nem "páros" hanem virsli.. a "párky” szóból ami többes szám a "párek" 1 drb virslit jelent
VálaszTörlésKöszönjük! Korrekció a cikkben, lásd fenn! :)
Törlés