A csehországi kisüzemi sörfőzdéket
körbejáró sorozatunkban ezúttal a magyarok többsége számára
autópályán legkönnyebben, leggyorsabban megközelíthető
Dél-Morvaországi kerületbe látogatunk el. A feladatunk nem
egyszerű, hiszen egy kis túlzással élve ebben az egyetlen cseh
kerületben közel annyi sörfőzde található, mint amennyi egész
Magyarországon, beleértve a „kézművesnek” hívott mini
sörfőzdéket is. Már az is több hetes, komoly májigénybevételt
jelentő feladat lenne, ha valaki egy dél-morva álom sörtúrán
végig szeretné kóstolni a jelenlegi 42 (!) sörfőzdében főzött
söröket. Mivel mi szeretnénk érdemben megemlékezni valamennyi
főzdéről, ezért senkit sem érhet túl nagy meglepetés, hogy
ezúttal nem egyetlen és nem is két részben, hanem mindjárt három
cikkben foglalkozunk a kerület sörfőzde kínálatával. De ne is
szaporítsuk tovább a szót, essünk neki a bőséges választéknak!
Zámecký pivovar - Břeclav |
A kerületben található ipari méretű sörtermelő egységekről, mint a Starobrno, a Vyškovi, illetve a Černá Horai Sörgyárral most nem foglalkozunk részletesebben, de némileg rendhagyó módon ezúttal egy, a termelésében már nem is kisüzemi szintű sörkészítő üzemről csak szólnunk kell. Ez pedig nem más, mint a Břeclav városában mindössze két évvel ezelőtt alapított Zámecký pivovar, azaz Kastély Sörfőzde, amely eddigi rövid pályafutása alatt is komoly népszerűségre és elismertségre tett szert. A kezdeti kisebb mennyiségű főzés után ma már éves szinten több, mint 10 ezer hektoliter sört állítanak elő, ezzel hivatalosan kikerülve a kisüzemi sörfőzdék köréből. Termékeik jelenleg csaknem 100 sörözőben lelhetőek fel! Egy későbbi cikkünkben majd bővebben is beszámolunk erről a főzdéről, most csak annyit mondanánk, hogy a Kanec (Vaddisznó), a Podlužan, a Beran (Kos) és a kis tízesük minősége is igen kiváló.
Frankies |
Egy sörfőzde, nem sörfőzde
vélhették Břeclavban, hiszen a tavalyi évben két helyi fickó
úgy határozott, ők is nekilátnak egy kis komló alapú itóka
készítésnek. Így született meg a Frankies („Two guys
who brew beer”), ahol a srácok a hagyományos ležák lágereken
kívül közmegelégedésre Frank Appa (APA), The Dark Side Ale (igen
ritka, új hullámos Cascadian Dark Ale), Bobby Brown (szintén
unikális Skót Barna Ale), Frankiestein (kesernyés Ale) és a
Csillagok Háborúja rajongók számára viccesen hangzó Frank2D2
elnevezésű 14-es IPA sörkülönlegességeket is főzőcskéznek.
Moravský Žižkov |
Haladjunk egy kicsit észak-kelet felé,
és látogassuk meg a helyi sörfőzdét Moravský Žižkovban.
A sörkészítés itt is csupán három évvel ezelőtt indult el, de
sokak kedvencévé vált a Mojmír Valihrach sörfőző mester által
főzött Žižkovi sör. Az éves termelés nem haladja meg az 1000
hektolitert, a választékban pedig főként a tradicionális cseh
sörfajták szerepelnek (10-es, 11-es világos, 13-as barna láger),
de olykor amerikai komlóból Mustang név alatt 13-as világos
söralkotást is előállítanak.
Mazák |
A hírek szerint a közelmúltban a
cseh-szlovák határhoz közeli Moravská Nová Vesen is megnyílt
egy Na Vyhlídce nevezetű főzde, de sajnos további
ismereteink nincsenek vele kapcsolatban, így hát irány egy kicsit
északabbra. Dolní Bojanovice településen a cseh Vámhivatal
engedélye szerint némileg komikus módon 2011. február 29-i
dátummal kapta meg a nyitási engedélyt a Mazák Sörfőzde,
amelynek alap választékában sima és extra komlózott verziójú
11-es világos, és egy búza sör található, de idény jelleggel
13-as félbarnával vagy éppen 16-os búzával is megörvendezteti a
sörszerető közönségét.
Kunc |
Innen nem messze található az igen
forgalmas határátkelő-hellyel rendelkező Hodonín, ahol mindjárt
két sörfőzde is működik. A kettő közül a kétségkívül
ismertebb a város főterének közelében már 1994 óta üzemelő
Kunc, melynek sörei a Švihákhoz nevezetű étteremben
készülnek, és egyedül itt kóstolhatóak meg. Az alap 11-es
világos és 13-as barna mellett időnként gyömbéres, mézes,
kávés vagy akár fahéjas ízesítésű sör fogyasztását is
bevállalhatják egy finom ebéd vagy vacsora elköltése mellett a
vállalkozó kedvű serital kedvelők.
Vojáček |
Hodonín másik sörfőzdéje pedig a
2014 óta működtetett Vojáček, amelynek egy régi
ipartelepen üzemelő családi főzdéjét ugyan már megtaláltuk,
de sajnos a termékeiket csapoló sörlelőhelyre eddig még nem
sikerült rábukkannunk. Mindenesetre a hírek szerint ötféle
hagyományos láger sört főznek, a Desátníkra (tizedes)
„hallgató” 10-es „ivósörtől” egészen a Major (őrnagy)
nevezetű 14-es erősebb változatig.
Kyjovský pivovar |
Hodoníntól nem messzire észak felé
Ratíškovicén található a 2010-ben alapított Na Mlýně,
azaz a sörfőzde a Malomnál. A hangulatos étterem tulajdonosai öt
éve döntöttek úgy, hogy a sörválasztékukat kibővítik egy-két
saját készítésű itallal. Céljuk nem a nagy kísérletezés
volt, nem is akartak bő szortimentet. Ehelyett inkább lefőznek egy
tisztességes világos 12-est, időnként egy szintén 12-es IPA-t és
ennyi. Egy jó kis kacsa, vagy fűszeres oldalas mellé nem is kell
több. Egy picit északabbra Kyjov városában a tavalyi évben
nyitotta meg kapuit a Josef Brauner vezette helyi sörfőzde
(Kyjovský pivovar). Az alap 10-es világos výčepní mellett
12-es ležák, 13-as barna, 11-es bécsi malátás félbarna és
hanák malátából, kazbeki komlóból főzött 12-es Hokejový
ležák készül a sörműhelyükben, ez utóbbi markáns ízű itóka
kifejezetten a győzedelmes (na nem mindig) cseh hokisok
tiszteletére.
Syrovar |
Kyjovtól keletre a Zlíni kerület
határán fekvő Syrovín település ad helyet a Syrovar
családi sörfőzdének. A sörfőzde tulajdonosa már 2007-ben
elkezdett a saját nem létező szakállára és kizárólag saját
örömére söröket készíteni, majd öt év kísérletezést
követően úgy döntött, hogy immáron hivatalosan, a köz javára
is nekifog a sörgyártásnak. Jól tette! Azóta a különféle
erősségű kiváló minőségű világos és barna sörök mellé
más izgalmas csodák, pl. ausztrál komlós, APA, mézes stb. is
bekerült a választékukba.
Velický Bombarďák |
A Dél-Morvaországi kerület
sörfőzdéit bemutató cikkünk első részének a végén még
említsünk meg két sörműhelyt a cseh „megye” dél-keleti
szegletében. Az első a bzeneci Pod Kněží Horou, ahol már 8 éve
főzik a Kněžihorský söröket, a standard sörök mellett
időnként bodzás, tormás és más ízesítésben. A másik pedig a
Velká nad Veličkou nevezetű településen tavaly alapított
Velický Bombarďák. Ez utóbbi főzde termékeit még
nem sikerült saját magunknak megízlelni, de a főzde kissé
horrorisztikus logója és sörcímkéi igen figyelem felkeltőre
sikeredtek, így mondhatni már ezzel is kíváncsivá tettek minket.
A hírek szerint az alap „bombázó” 10-es sör mellett Šmukáč
nevezetű 11-est, 12-es világos és barna Anciášt, IPA-t, APA-t,
stoutot, bajor búzát, bécsi malátást vagy egyebek mellett a nagy
cigány muzsikusok tiszteletére egy Cigáň nevű markáns fekete
sört is főznek. A széles választékot nézve valószínűleg
időről időre változik a kínálat, egyszerre csak közülük
néhány fogyasztható.
Ennyi volt a dél-morva sörműhely
túránk első része, legközelebb a kerület Brnótól
dél-délnyugatra eső főzdéit mutatjuk be röviden.
Tisztelt Sörfözde! Magyarországról érdeklödnék hogy úveges söröket tudnánk önöktöl vásárolni és saját élelmiszer boltunkba tovább értékesiteni mert nagyon van rá igény!
VálaszTörlés