A nagy sikerre való tekintettel, és
előre beígérve folytatjuk levesekről írott cikkünket. Ahogyan az előző részből is kiderült, Csehországban igazán bőséges
a leves választék, mivel a régi korok emberének ez a fogás volt
a legfőbb eledele. Ebből adódóan a tápláló és olcsó levesek
ma is fontos szerepet játszanak a cseh konyhában. Fő alkotórészeik
elsősorban a zöldségek, de azért egyesekbe némi füstölt
szalonna, kolbász is belekerül. Ígéretünkhöz híven most a
zöldségalapú leveseket mutatjuk be, közben említést teszünk
ezek krémes változatairól, de lesznek egyszerűbb, kevesebb
hozzávalóból készült olcsóbb variációk is. Végezetül pedig
számítsanak néhány egzotikusabb levesre is. A soron következő
levesek között lesznek olyanok, amelyeket inkább otthoni
fogyasztásra készítenek, így maximum a hospodák étlapjain
találkozhatunk velük.
|
Cibulačka |
Kezdjük
a sort a hagymalevessel. A Cibulová polévka vagy Cibulačka
a vöröshagymán túl más zöldséget nem tartalmaz. Kevés
liszttel sűrítik, ízesítésére némi cukrot, fehérbort és
tejfölt használnak. Tálaláskor sajttal és pirított kenyérkockákkal szórják meg vagy pirított kenyérszeletekkel
fogyasztják. Krémleves változatban is készül, akárcsak a
Pórková polévka, amely a póréhagymán túl burgonyát,
zöldség alaplevet, kevés lisztet tartalmaz. Köménnyel,
majoránnával, borssal ízesítik. Az ízek lágyítására főző
tejszínt is használnak. Merészebb változatába felvert tojást
csurgatnak. Általában pirított kiflivel tálalják. Ugyancsak ebbe
a csoportba sorolnánk az előző részben bemutatott fokhagymaleves
krémleves változatát, a Krémová česnečkát, és a gombaleves krémleves változatát, a Krémová žampionová polévkát
is.
|
Zelná polévka |
A Zelná polévka azaz a
káposztaleves általában friss káposztából készül. Előző
cikkünkben leírtuk az igen népszerű, savanyított káposztából
készülő húsos változatát, amely Zelňačka névre hallgat. A zelmá polévka
változat burgonyával készül, őrölt köményt, hagymát
tartalmaz. A bátrabbak felvert tojást és tejet is tesznek bele.
Ízesítésére ecetet használnak. Amikor elkészült, egy kis
szelet vajat dobnak bele.
|
Čočková polévka |
|
Hrášková polévka |
Népszerű a lencse és bableves, avagy
a Čočková és Fazolová polévka, amelyek szinte
ugyanazon recept szerint készülnek. A beáztatott lencsét vagy
babot burgonyával, zöldséggel főzik össze és rántással
sűrítik. Ízesítésére borsot, majoránnát, fokhagymát
használnak. Friss kenyérrel vagy galuskával fogyasztják.
Hasonlóan tápláló a Hrášková polévka, vagyis a borsóleves, amely friss zöldborsóból készül. Hagymát, tejszínt
adnak hozzá, sóval és borssal ízesítik, de jól illik hozzá a
koriander is. A lencse- és a borsólevesek krémleves változatban
is készülnek.
|
Drožďová
polévka s knedlíčky |
Kicsit eltérő leves a Drožďová
polévka s knedlíčky vagyis az élesztős leves galuskával. Ez
egy hagymaalapú, élesztőt is tartalmazó leves, amely íze
enyhén ki is érződik belőle. Kevés sárgarépa, petrezselyem és
némi póréhagyma jön még hozzá, amelyek jól kiegészítik, és
véletlenül sem nyomják el az élesztő ízét. Ugyanez az
élesztővel ízesített sült hagymás alap adja a galuskát, ehhez
tojást, lisztet adnak, sóval, majoránnával és köménnyel
ízesítik, majd a levesbe szaggatva kifőzik. Magában vagy
kenyérrel fogyasztják.
|
Rajčatová / Rajska polévka |
|
Květáková polévka |
Könnyítsünk a leveseken, következzen
sokak kedvence a vagy Rajčatová vagy Rajska polévka,
amely készülhet friss vagy konzerv paradicsomból is. A kevés
liszttel sűrített leves akár gazdagon fűszerezett változatban is
készülhet, ekkor babérlevelet, szegfűborsot, szegfűszeget,
borsot, kevés cukrot adnak hozzá. Olaszos változatát
bazsalikommal vagy oregánóval fűszerezik. Hasonlóan könnyű
leves a Květáková polévka, vagyis a karfiolleves.
Tejszínes változata után a se smetanou kifejezés szerepel.
A hagymás, lisztes alapú, tejjel vagy húslevessel felengedett
levest petrezselyem zölddel díszítik.
|
Kedlubnová polévka |
Az érdekes elnevezésű
Kedlubnová polévka nem mást, mint a karalábélevest
takarja. A rántás alapú levest sárgarépával, gazdagabb
változatát burgonyával készítik, tejjel öntik fel és főtt
tésztával tálalják. Itt említenénk meg a Strouhankové
knedlíčky-t, azt a levesbetétet, amelyet időnként zöldség
vagy húslevesekhez esznek. A zsemlemorzsából készített
gombócokhoz tojást, tejet, fűszerként szerecsendiót, borsot,
majoránnát adnak, a végén tojásfehérje habjával keverik össze.
Gombócokat formáznak belőle és forró vízben néhány perc alatt
kifőzik vagy egyenesen belefőzik a levesbe.
|
Kmínová polévka |
Egyszerű zöldség- és húsmentes leves a Kmínová polévka, azaz a köményleves, amelyhez
semmi másra nincs szükség csak köménymagra, lisztre, tojásra,
némi sós ízesítésre és egy kis őrölt paprikára, no meg
vízre.
|
Prdelačka |
Végül következzen egy különleges
leves, a Česká vesnická polévka, magyarul a
Cseh faluleves vagy parasztleves, amely a disznótorok levese. Ez a
kalóriadús leves sertés fejhúst, vöröshagymát, egyéb
sertéshúsokat és sertés vért tartalmaz. Fűszerezésére zúzott
fokhagymát, köményt, majoránnát és őrölt fekete borsot
használnak. Más néven Prdelačka-nak is nevezik. Az igazi
„fekete levesbe” árpagyöngyöt is tesznek, önmagában vagy
kenyérrel fogyasztják.
|
Pórková polévka |
Ennyi fért a bőséges kínálatból
jelenlegi cikkünkbe, ha kihagytunk valami érdekeset vagy
valamilyen, Önök által jól ismert levest a felsorolásból,
kérjük habozás nélkül írjanak nekünk, és kiegészítjük a
választékot!
Nagyon érdekes, sok új információt hozott nekem a cikk.Kis akadékoskodás: mostanában feltűnik, hogy a rövidebb összetett szavakat sem merik az emberek egybe írni, nem értem, miért? Tehát nyugodtan lehet így írni: hagymaleves, gombaleves, a póréhagymáról nem is beszélve !
VálaszTörlésKöszönjük a dicséretet és a kritikát is. Igyekeztük a hibákat javítani!
TörlésZsolt ! Az előző legalább annyira tetszett mint ez. Én nagy leveskedvelő vagyok, de még sosem ettem Csehországban paradicsom vagy zöldborsó levest. Nem azért mert nem szeretnék, hanem ezeket leginkább otthon főzik nem étteremben. Én is azt fogom tenni ! Kösz.
VálaszTörlésSzia Gyulapistám! Mi már találkoztunk vele, főleg napi menü részeként, de való igaz, hogy elsősorban otthon készítik gyakrabban. Igen népszerű a levesporos változata is.
Törlés