Pár évvel ezelőtt amikor az
Olomouctól észak–nyugati irányban, mindössze 30 km távolságra
található Loštice városkájában, a sokak által ismert híres
kvargli szülővárosában jártunk a gyár udvarán még csak egy
kisebb épületrészben tekinthettünk meg egy kis múzeumot. Mára
egy komplett épületszárny alakult át interaktív, attraktív
bemutatóközponttá, múzeummá, ahol az Olomoucké tvarůžky, azaz
a kvargli eredetéről, a lošticei sajtgyártás történetéről,
az A.W. nevet viselő sajtgyárat alapító, és mai napig is
működtető Wessels család múltjáról, a kvargli jelenlegi
felhasználási lehetőségeiről kaphatunk kimerítő információt.
Az épületrész két szintjén nem csupán képeket, különféle
sajtgyártáshoz szükséges korabeli eszközöket, térképeket,
bútorzatokat láthatunk, de egy kis filmet is megtekinthetünk a
kvargli történetéről, sőt letesztelhetjük, hogy mi időegység
alatt mennyi sajtot tudnánk készíteni.
|
A fenséges kvargli |
|
A múzeumba az utcáról léphetünk be, csak nyomjuk meg a csengőt! |
|
Hangulatos belső tér |
|
Hol helyezkedik el a kvargli a sajtok világában? |
|
Alois Wessel, a névadó alapító |
|
Túró taposás és az egyéni eredmény |
|
A sajtkészítés egyes eszközei |
|
A gyár történetének alakulása a kezdetektől |
|
Az első kvargli egy szerény kis konyhában készültek |
|
Régi kvargli csomagolások |
|
Ilyen volt, ilyen lett az utolsó felújítás során. |
|
Néhány példa, hogy milyen ételekben lehet felhasználni a kvarglit. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése