Kezünkbe
akadt egy szuper, „szélesvásznú” szakácskönyv, amely a cseh
konyha legjobb ételeit mutatja be. A hagyományos levesek, sült
húsok, bramborákok, mártások, knédlik mellett egy gusztusos
pástétomon akadt meg a szemünk. Hmm, pástétom! Ez a praktikus és
finom eledel valamiért kevésbé terjedt el nálunk, mi magyarok
inkább a felvágottakat istenítjük ha hideg falatokra vágyunk.
Ellenben a csehek nagy kedvencei a pástétomok, az üzletek
hűtőpultjaiban sokfélét megtalálhatunk belőlük és egyre
nagyobb a kínálat a konzervgyárak termékei között is.
Egyikük-másikuk jóval túllépve a hagyományos májkrémek
kereteit, egyre változatosabb ízesítésekkel kényeztetik az
ínyenc falatokra, változatosságra vágyó fogyasztókat.
Megtalálhatók a füstölt hússal készített, zöldfűszerekkel
megbolondított, borral pikáns ízűvé varázsolt, mandulás és
vörösáfonyás pástétomok, de hosszan sorolhatnánk még a
különféle változatokat.
Kacsamájas pástétom |
A pástétom egy nagyon praktikus és jól variálható, sokféle változatban elkészíthető fogás.A kenyérre kenhető pástétomok minden esetben hidegen fogyasztandók. Ehetjük frissen készített vagy hőkezelt változatában is, manapság nagyon divatosak a gusztusos kis üvegekben tárolt vagy csak éppen szervírozott pástétomok. Alapanyagok tekintetében készülhet májból, hús és máj különböző arányú keverékéből, gyakran vadhúsokból (nyúl, szarvas), halakból, de a hús nélküli változatok is egyre népszerűbbek. Főleg a hús hozzáadásával készültek tehetők még izgalmasabbá, pikánsabbá egy kis vörös áfonya dzsemmel vagy őszibarack befőttel.
Bárányos pástétom |
Mi
most két alap receptet ajánlunk a vállalkozó kedvűek figyelmébe,
akik otthon szeretnék elkészíteni. Az egyiket a bevezetőben
említett könyvből ollóztuk ki, a könyv címe szabad fordításban
Cseh szakácskönyv – Legjobbak a cseh konyhából (Česká
kuchařka - To nejlepší z české kuchyně),
a másik pedig egy nagymamáink idejéből származó családi
recept.
Baromfimájas pástétom |
Baromfimájas
pástétom
(Paštika
z drůbežích jater)
Hozzávalók:400
g csirke máj
375 g liszt
120 g vaj
240 g tejszín
125 ml konyak
1 db vöröshagyma
1 leveses kanál étolaj
1 leveses kanál cukor
bors
só
120 g vaj
240 g tejszín
125 ml konyak
1 db vöröshagyma
1 leveses kanál étolaj
1 leveses kanál cukor
bors
só
Elkészítése:A
vöröshagymát tisztítsuk meg, és szeljük vékony karikákra.
Tegyük egy serpenyőbe az olajjal együtt, és amikor pirulni kezd
adjuk hozzá a cukrot, süssük további 5 percig, majd tegyük
félre. A vajat használat előtt 15 perccel vegyük ki a hűtőből
és hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy kicsit megpuhuljon. A
csirkemájat sós vízben főzzük kb. 30 percig, aztán öntsük le
róla a vizet és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, törjük össze
apró darabokra. Amíg fő a máj, egy nagyobb edényben a lisztet a
vajjal keverjük simára, majd adjuk hozzá az apróra tört májat,
a tejszínt és a konyakot. Sózzuk, borsozzuk, és keverjük ki az
egészet jó simára. A pástétomot szervírozzuk pirítós
kenyérrel és a pirított hagymával.
Húsos-májas pástétom |
Nagymama
májpástétoma (Babiččina
játrová paštika)
Hozzávalók:1
kg zsírosabb hasaalja szalonna (nyers)
300
g sertés vagy marha máj
8
gerezd fokhagyma
Házi pástétom |
Elkészítése: Főzzük
meg a hasaalja szalonnát, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt szalonnát
a májjal együtt daráljuk össze, és adjuk hozzá a préselt
fokhagymát, majd jól keverjük össze. A keveréket tegyük nyitott
tégelyekbe vagy üvegekbe és helyezzük őket egy nagyobb lábosba,
amit vízzel öntsünk fel. A víz maximum az üvegek feléig érjen.
Az üvegek méretétől függően 1-2 órán főzzük őket. A
pástétomot csak tálalás előtt sózzuk meg. Miután a pástétom
kihűlt az üvegekben, akár fogyaszthatjuk azonnal is, de lezárva
tárolhatjuk a hűtőben. Akár 1 hónapig is eláll. A hasaalja
szalonna azért ideális a pástétomunk elkészítéséhez, mert
húst és zsiradékot is tartalmaz egyszerre, így nagyon gazdag
alapját adja a májpástétomunknak.Dobrou
chut'! Jó étvágyat!
Nyami! |
Mivel
a pástétomok világa sokkal gazdagabbnak bizonyult mint gondoltuk,
cikkünk második részében még pikánsabb recepteket hozunk a
nagyérdeműnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése