Hosszú idő után folytatjuk
Csehország Közép-cseh kerülete kisüzemi sörfőzdéinek
bemutatását. A soron következő intézmény Csehország egyik
legújabb főzdéje, amely a Prága közelében található Kytín
városkában nyílt. A neve egyszerűen Kytíni Sörfőzde (Pivovar
Kytín). Vele kapcsolatban információt, saját tapasztalás
hiányában, csak a honlapjukról tudtunk szerezni. Ezek szerint a
főzde szortimentje főként a jól ismert és szeretett cseh
lágerekből áll (10-es, 12-es világos, 11-es félbarna és 12-es
barna), de egy felső erjesztésű 13-as ale is bekerült a
választékba.
Zámecký pivovar Všerad |
Következő delikvensünk a szép hosszú Zámecký pivovar a hostinec U Paní Magdaleny, vagy rövidebben Zámecký pivovar Všerad nevet viseli. A csehül kevésbé értők kedvéért elmondanánk, hogy eme szép hosszú név mit is takar. A Zámecký szó jelzi, hogy ez egy kastély söre, ahol annak idején az uraság főzögette (na nem saját maga) a sörét, a pivovar természetesen a sörfőzde szó csehül, a hostinec egy vendéglátóhely típus (erről bővebben olvashat ITT), de ki lehet az a Paní Magdalena, azaz Magdaléna asszonyság? Nos a Csehország nem csak Prága olvasói az ő nevével is jó párszor összefuthattak, ugyanis nem más valakiről van szó, mint a Magdalena Dobromila Rettigováról, a cseh gasztronómia nagyasszonyáról, aki történetesen itt Všeradicében született. Életéről ITT olvashatnak részletesebben, akik eddig nem tették. A 2013-ban alapított sörfőzde tulajdonosai úgy döntöttek, hogy termékeikkel, éttermükkel és egy kis helyi múzeummal a városka híres szülöttére emlékeznek. A sörválaszték változatos, a kötelező alap lágerek (11-es, 13-as világos és 11-es félbarna, 12-es bécsi (Senátor) és 13-as barna (Black Jane)) mellett felső erjesztésű ír stoutot (Black Man), IPA-t és Red Gentleman név alatt 14-es vörös IPA-t is főznek.
A Hostomicei Sörfőzde |
Alig 10
kilométerrel délnyugatra újabb sörfőzde vár ránk. A Hostomicei
(pod Brdy) sörfőzde ugyan csak 2014-ben nyitotta meg a sörcsapjait,
de a városka sörfőzési hagyományai egészen 1407-ig
visszavezethetőek. Olyannyira dívott itt a sörfőzés és persze a
sörfogyasztás, hogy az 1930-as évek végén éves szinten közel
2000 hektoliter finom nedűt állítottak elő. Jelenleg nem
beszélhetünk ekkora termelésről, de azért a Fabian név alatt
futó söröcskék (10-es, 12-es világos és 14-es barna) jól
fogyogatnak. Újabb pár kilométer megtételével egy immáron öt
(!) éves sörfőzdéhez érünk. A jincei Vilém Családi Sörfőzde
ugyanis már kemény fél évtizedes múltra tekinthet vissza. Az
alap lágereken túl a specialitásuk a 12-es Šemík ALE, a négyszer
komlózott, kétszer malátázott Füstös sör (Kouřový ležák),
a 14-es IPA és a 6,7 % alkoholtartalmú tizenötöske. Amúgy
érdekességként megemlítenénk, hogy Šemík egy híres ló volt,
aki megmentette a sörfőzde közelében élő gazdáját, Horymírt.
Podlesí Sörfőzdéhez |
Vegyük az irányt dél
felé, ahol pár tíz kilométer leküzdésével megérkezünk a
Příbram városa szomszédságában fekvő Podlesí Sörfőzdéhez.
Az impozáns épület, mely szálláshelyet is biztosít a megfáradt
vándoroknak a sörfőzde mellett remek étteremmel is megáldott,
ahol többek között cseh specialitásokat, köztük finom sörös
marha gulyást, vagy akár 1,3 kg-os csülköt is falatozhatunk. De a
lényeg persze a sör, amelyből a 10-es
Brdonoš névre hallgató ivósör mellett, 12-es világost, 13-as
barnát, de akár Galileo névre hallgató APA-t, vagy időnként
10-es nyári ale-t, vagy 14-es Apacsot is megkóstolhatunk.
Energon Minisörfőzde |
Innen
visszafordulva Prága irányába, a Dobříš
városka előtt fekvő Obořiště városkában lelhetjük fel az
Energon Minisörfőzdét, amely lényegében egy
horgász-welness-szabadidő központ kiegészítő eleme. A Baštýř
név alatt készülő söröket így nem is elsősorban a kísérletező
sörfőzés jellemzi, hanem tisztességes, fogyasztható, a vendégek
számára kellemes, friss, szűretlen, paszőrözetlen ital
elkészítése. Saját tapasztalatunk ugyan nincs, de olvasva a cseh
vendégek hozzászólásait azt szűrhetjük le, hogy több, mint
érdemes őket megkóstolni. Ennyit a közép-cseh térség
délnyugati sörfőzdéiről, egy megjegyzéssel zárva. Pár évvel
ezelőtt még kifejezetten nagyobb termeléssel rendelkező
sörfőzédnek minősült a Herold, de ma már egyes statisztikák
csak kisüzemi sörfőzdeként tartják számon. Mi még inkább
nagyobbacska sörgyárként tekintünk rá, így a mostani
ismertetőnkbe nem vettük be. Különben is, ha valaki a budapesti
Öszvérben jár amúgy is erős mintát vehet a březnicei sörgyár
termékeiből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése