Az elmúlt héten, egész pontosan
2017 január 19. és 22. között rendezték meg a Regiontour/Go
turisztikai szakkiállítást, vásárt. A négy napos rendezvény fő
helyszíne hagyományosan a Brnói Vásártársaság Közép-Európai
Kiállítási Központja, azaz a morva főváros vásárvárosának P
és F épülete volt. A Csehország nem csak Prága – Irány
Csehország szerkesztői, ahogy az utóbbi években, úgy idén is
hivatalos sajtóképviselőként jelenhettek meg az eseményen. Ezért
a lehetőségért szeretnénk köszönetet mondani Máté Szilviának
a BD-Expo Kft. ügyvezető igazgató asszonyának és Cseh Erzsébet
projektvezetőnek.
Brno |
A hű olvasóink már jól ismerik a Regiontour/Go szakvásárt, aki azonban még nem hallott volna róla annak álljon itt is egy kis rövid bevezető ismertető. A Regiontour-on elsősorban a cseh régiók többsége, s a további három V4 ország (Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) számos régiója, illetve a turisztikai ágazat egyes szereplői (vendéglátóhelyek, szállásadók stb.) mutatkoznak be, hirdetik aktuális programjaikat, ugyanakkor a Go hagyományosan a külföldi idegenforgalmi célpontok megismertetésének biztosít lehetőséget. Az immáron 23. Gastro Junior Brno - Bidvest Cup során pedig a szokott módon a legjobb szakács, pincér növendékek mérhették össze tudásukat. A kísérő programok gazdag választékából érdemes kiragadni a Go Camera 2017 film, fénykép és könyvfesztivált.
2017 - A barokk éve Csehországban |
A Go és Regiontour
kiállítások csütörtök reggeli hivatalos megnyitóján számos
egyéb prominens személyiség mellett részt vett Karla Šlechtová
területfejlesztési miniszter asszony, Petr Vokřál Brno város
polgármestere és Bohumil Šimek a Dél-Morva
kerület vezetője is. A Cseh Turisztikai Hivatal minden évben
kijelöli az adott év irányát, így a 2017-es esztendő fő
turisztikai témája a barokk lesz. A barokk építészet
remekműveivel Csehországban számtalan helyen találkozhatunk, a
nagyobb nevezetességektől a kisebb, kevésbé ismert épületekig.
Aki idén felkeresi ezen barokk gyöngyszemeket ne csodálkozzon ha
az építmények megtekintése mellett barokk zene hallgatásában,
barokk ételek kóstolásában és minden másban ami barokk lehet
része. A barokkról és Csehországról egy későbbi cikkünkben
még röviden írunk.
Népszerűek a morva borok |
A kiállítási pavilonoknál
hagyományos módon a turisztikai tájékoztatók (szórólapok,
térképek, programfüzetek stb.) beszerzésén túl bárki
megkóstolhatta és vásárolhatott is egy-két, az adott térségre
jellemző termékből, főleg étel vagy ital finomságokból. A
Zlíni kerületnél szinte állandósult a tolongás, hiszen a morva
borok kóstolása igen nagy népszerűségnek örvendett. A Plzeňi
Kerületnél a megszokott módon bárki megízlelhette a remek
Purkmistr és Pilsner Urquell söröket.
Debrecen képviselői Brno testvérvárosai közös pavilonjánál |
Magyar szemszögből a Regiontour 2017
legnagyobb eseménye kétség kívül Debrecen és Brno testvérvárosi
megállapodása volt, amelyet Petr Vokřál, a dél-morva főváros
és Papp László, a cívisváros polgármestere írt alá. A
megállapodás értelmében a két város a gazdaságfejlesztés, a
befektetés, a tudomány, a kutatás, az innováció, az oktatás, a
turizmus, a kultúra és a sport területén akar együttműködni.
Debrecen már 2016-ban is önálló standdal jelent meg a turisztikai
vásáron, idén pedig már a Brno testvérvárosainak közös
pavilonjánál is kaphattak helyet.
A tahitótfalui Epermester finomságai és kedves kóstoltatójuk |
A vásár további magyar résztvevői
között immáron hagyományosan megtalálhattuk számos
magyarországi fürdőváros szállodáit, amelyek kifejezetten vonzó
célpontok a cseh turisták számára. Ugyancsak képviseltette magát
néhány magyar termelő, kereskedő cég, így a látogatók
megkóstolhatták a Regiontouron hagyományosan kiállító Kövér
Tanya remek mangalica hústermékeit, a tahitótfalui Epermester
Pincészet és a Bock Pince remekműveit, vagy a Stelázsi
kínálatában szereplő finomságokat.
Regionális termékek garmada |
Természetesen a helyi cseh-morva
termelők is kitettek magukért, és kivált a hivatalos regionális
termékek jelzésével jutalmazott termelők pavilonjánál
akadhattunk ízletes ételekre-italokra. Itt állította ki a
folyékony karamell csodáit a krumlovi Vašek Kalkuš (ezeket a
fincsi édes élményeket Magyarországon a Manka spájza webshopból
lehet beszerezni), de többek között megízlelhettük a híres
lošticei kvargliból készített süteményeket, az olomouci Chomout
kisüzemi sörfőzde néhány kiválóságát is. Összességében a
Regiontour 2017 idén is a turisztikai szakma kisebb ünnepe volt,
amolyan felkészülés a várhatóan sikerrel kecsegtető és
fárasztó idényre. Soron következő cikkünkben további képeket, pillanatfelvételeket mutatunk be a Regiontour/Go kiállításról!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése