Hosszabb
szünetet követve folytatjuk körutunkat a csehországi kisüzemi
sörfőzdék tájékán. Ezúttal az Olomouc (régi német nevén
Olmütz) székhellyel bíró Közép-Morvaországi kerületbe
látogatunk el, ahol a történelmi helyek, műemlékek, várak,
kastélyok, gyönyörű természeti értékek mellett természetesen
a sörforrásokban sincs hiány. A kerületben jelenleg potom 23 db
sörfőzde üzemel. Ki kell hangsúlyoznunk, hogy ez egy pillanatnyi
állapot, hiszen az elmúlt időszakban Csehországban továbbra sem
lanyhult a sörfőzde alapítási kedv. Egy éve még hihetetlennek
tűnt, hogy számuk valóban eléri a 300 db-ot, most pedig már a
készülőkkel együtt 318-320 db-ot regisztrálhatunk országszerte.
A Közép-Morvaországi kerületben az említett sörfőzdék közül
három, nevezetesen a Litovel,
a Holba és a Zubr
nevezhető regionális szintű,
azaz nagyobbacska sörgyárnak. Mindhárom üzem termékeit, ha nem
is a teljes szortimentben, de hazánkban is lehet fogyasztani, így
több szót nem is vesztegetünk rájuk. Amúgy is most a fő téma a
valóban kisüzemi sörfőzde, amiből laza fejszámolással
megállapíthatjuk, hogy 20 db lelhető fel itt. Essünk is neki a
felsorolásuknak.
A sort messze északon kezdjük a magas Jeseník-hegység „fővárosában”, a névadó Jeseníkben. Eme fürdővárosban nyitotta meg 2011-ben a kapuit a változatosság kedvéért Jeseníknek keresztelt kis serfőzde. A Stanislav Orl vezette családi vállalkozás azóta készíti a klasszikus alsó erjesztésű, szűretlen és pasztörizálatlan söreit, amelyek között 10-16% Plató-fokos finomságok leledzenek a világostól, a sötét barnáig. A sörválaszték változó, de alapvetően mindig fellelhető a 10-es Březinka, vagy a 12-es Muzikant.
Kolštejn |
Jeseníktől dél-nyugatra Branná
kisvárosban működik a Relax Centrum Kolštejn. Már a
nevéből is látszik, hogy itt egy jól fejlett pihenő központ
(étteremmel, wellness szállodával) toldotta ki a tevékenységét
a település 430 évvel ezelőtt kezdődő sörfőzési
hagyományainak két évvel ezelőtti feltámasztásával. Az új
főzdét egész pontosan 2013. június 28-án szentelték fel.
Bizony-bizony az amúgy valóban erősen ateista Csehországban a
sörfőzdéket többnyire felszentelik, megáldatják. Biztos ami
biztos, nehogy már emiatt menjen tönkre a helyi sörforrás. Az 500
liter kapacitású üstökben alapban kétféle láger sört főznek,
a 11-es, Dolmen nevezetű félbarnát és a 12-es világos Brant, de
időszakosan más finomságokat is készítenek (pl. Parus nevű APA,
Bitter, 14-es Raven stb.). A sört a magunkkal hozott bárminemű
palackba, kalapba, kancsóba is beletöltik.
Bravůr |
A kerület harmadik „versenyzője”
Loučná nad Desnou városkában található. A 2009-ben alapított,
azaz már egészen komoly múlttal rendelkező Bravůr
sörfőzde Kvasslav nevet viselő sörei alkoholtartalomban a cirka
5%-ot célozzák meg. Ilyen erősre főzik mind a világost, a
félbarnát, a barnát és a búzát is. Ezen alapválasztékon kívül
azért akad néha másféle finomság is, pl. egy kaliforniai ale.
A sobotíni Albert |
Trubadúr |
Az idei év folyamán alig néhány
kilométerrel délebbre nyílt meg a Sobotíni Kastélysörfőzde, az
Albert. Annyira új helyről van szó, hogy jóformán még
csak a létezéséről tudunk, de más információval nem
rendelkezünk. A következő delikvensünk a troubelicei Trubadúr,
amely 2011-ben Csehország legkisebb sörfőzdéjeként kezdte meg
pályafutását. Nem egészen 25 liter (!!) sört főztek le
egyszerre, amely mondhatni alig haladta meg egy-két egészséges
ember heti sörfogyasztását. Ez a kicsiny mennyiség azonban arra
jó volt, hogy helyi igényt támasszon a kiváló sörre, így a
tavalyi évre már sikerrel beüzemeltek egy 100 literes „óriás”
sörfőzdét. Csak lépésről, lépésre. Ez lehetne a leginkább
ideillő szólam. Alapban 11-15 Plató-fokos sört főznek, de akad
olyan is, amikor kísérletező kedvükben eltérnek a kottától.
Egy jó kis Moritz |
És most következzenek Olomouc,
valamint közvetlen környezetének sörfőzdéi, melyek közül a
legrégebbiek a 2006-os alapítású Moritz és a szintén
ebben az évben beindított Svatováclavský (Szent Vencel)
sörfőzde. A tapasztalt sörtúra járók már minden bizonnyal
feltérképezték mindkét egységet, ahol a legnemesebb cseh
sörfőzési hagyományokat élesztették fel. Mind a Moritz, mind
Szent Vencel láger sörök forráshelye, amelyet a saját
tapasztalataink alapján csak ajánlani tudjuk, főként mivel
életünk legszebb vágott sörével éppen a Svatováclavský
ajándékozott meg minket. A söreikről most nem is írunk többet,
mindenki fedezze fel maga.
Az egyik legújabb olomouci sörfőzde,
a Mačák nevet viseli. A kiváló étteremmel és kellemes
szálláshellyel ellátott sörfőzde alaptermékei közé a 11-es és
12-es szűretlen világos, valamint a 10-es félbarna Máz tartozik,
de van amikor a 13-as bécsi ležákot, vagy éppen fekete sört is
kóstolhatunk. A csodás kis bazilikával büszkélkedő Olomouc
melletti Svatý Kopeček (Szent Domb) serfőzdéje (Svatokopecké)
csupán egy kis kapacitású családi műhely. Az egészen iható
söreit egy-két helyi vendéglátóhelyen lehet megízlelni, főként
csak nyáron és meglehetősen rendszertelenül.
Pivovárek Melichárek |
Chomout |
A Közép-Morvaországi Kerület
sörfőzdéiről szóló cikkünk első része végén még álljon
két fiatalka sörfőzde Olomouctól néhány kilométerre északra.
Az egyik a Horka nad Moravouban található Melichárek, a
másik a szomszéd faluban, pontosabban az Olomouchoz tartozó
Chomoutov városrészben leledző Chomout. Mindkettőre az
„újhullámos”, kísérletező stílus a jellemző, azaz a
hagyományos bohém láger, pilseni sörök mellett széles skálán
főzőcskéznek felső erjesztésű söröket is. A Chomoutnál így
akár American Amber Ale-t, APA-t, különféle Single Hop Ale-ket
vagy éppen 6,4% alkoholtartlamú Bock-ot is ízlelhetünk, míg a
Melicháreknél szintén készítenek IPA, BPA, APA, bécsi malátás,
bock és számos más főzetet. Persze mindezeket nem egyszerre
kóstolhatjuk meg, érdemes hozzájuk vissza-visszatérni. A
Közép-Morvaországi Kerület kisüzemi sörfőzdéinek bemutatását
hamarosan folytatjuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése