Gasztronómiai
sorozatunk legújabb cikkében időzzünk még el egy kicsit
Morvaországban. Jóllehet egész Csehországra is, de erre a vidékre
végképp elmondható, hogy az itt lakó népek kimondottan kedvelik
a sertéshúsból készült ételeket. Itt szinte minden fogásba
kerül röfi husi valamilyen (füstölt vagy natúr) formában. A
sokféle elkészítési móddal elkészített ételekből egy e
vidéken jellegzetes, kóstolásra csábító és idehaza egyáltalán
nem szokványos fogást választottunk, nevezetesen a Pivovarský
řízek-et,
vagyis a Sörgyári
szeletet.
Elkészítése nem igényel komoly gyakorlatot, sok előkészületet,
mégis nagyszerű és laktató étel. Tálalhatjuk pirítóssal, némi
salátával és természetesen érdemes egy-két finom cseh sörrel
lekísérni ezt a kiváló eledelt.
Hozzávalók:
6
evőkanál liszt
1 db tojás
20 dkg burgonya
1 dl sör
1/2 kg karaj
só ízlés szerint
fokhagyma só
majoranna
liszt a hús bevonására
étolaj a sütéshez
1 db tojás
20 dkg burgonya
1 dl sör
1/2 kg karaj
só ízlés szerint
fokhagyma só
majoranna
liszt a hús bevonására
étolaj a sütéshez
Elkészítés:
Klopfoljuk
ki a hús szeleteket, amiket ne vékonyítsunk el túlságosan.
Sózzuk meg a húsokat hagyományos valamint fokhagymás sóval és
forgassuk meg sima lisztben. A nyers burgonyát tisztítsuk meg és
reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. Egy nagyobb tálba tegyük
bele a 6 evőkanál lisztet, a sört és az egész tojást, majd
keverjük össze alaposan, illetve adjuk hozzá a reszelt burgonyát
is. Kevés sóval, kis majorannával és borssal ízesítsük.
Ebben
a sűrűbb masszában forgassuk meg a húsokat úgy, hogy egy bundát
képezünk rajtuk a sörös-burgonyás masszából. Helyezzük
a hússzeleteket a forró olajba úgy, hogy a szeletek tetejére még
egy kicsi pluszt tegyünk a burgonyás tésztából. Süssük
aranybarnára mindkét oldalát.
Kiegészítésként
két ötletet szeretnénk még adni. A Pivovarský řízek-hez nagyon
hasonló, krumplis tészta „bőrös” a Řízek
Ondraš,
azaz Ondraš
szelet azzal a kis különbséggel, hogy ennél a fogásnál a sört
tejjel és kevés vajjal helyettesítik.... ki-ki döntse el melyiket
szereti jobban.
Másik
ötletünk azoknak szól, akik
kevésbé kívánják a húst vagy egy különleges élményre
vágynak. Javasoljuk, hogy próbálják ki ezt a fogást a híres
cseh Niva
sajttal
(a Niva sajt kék penészes, nagyon intenzív ízű sajtféleség). A
vastagabb szeletekre vágott, belisztezett sajtokat „bundázzuk be”
a fent leírt módon és süssük ki forró olajban. Az íze mennyei,
de azért csak legyünk óvatosak ezzel a nagyon étvágygerjesztő
fogással. Ne együnk belőle túl sokat, mert ahogy azt mondtuk, ez
az étel igen intenzív, és könnyen megérezhetjük torkosságunk
hatását. Természetesen a niva-s étel mellé is kiválóan elfér
egy kis saláta, és a sör.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánunk! Dobrou chut'!
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánunk! Dobrou chut'!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése