Itt
van a tél, lassacskán megérkeznek a fagy pont alatti hőfokok,
ideje foglalkoznunk egy olyan eseménnyel, mit eseménnyel, egyenesen
ünneppel, ami hajdanán minden faluban, kis városban élő ember
számára természetes volt, ahol csak disznók röfögtek az
ólakban. Bizony ez nem más, mint a jó öreg disznóvágás,
amellyel előszeretettel lehet sokkolni a finnyás külföldieket,
sőt az efféle hagyományos véres „öldöklést” még életében
nem látott városlakókat is. Ugyan hajlamosak vagyunk azt hinni,
hogy a disznóvágás egy kizárólagos hungarikum, de mint sok más
esetben is, most is csalódnunk kell. Bizony a négylábú
röffencseket nem csupán nálunk, hanem Európa számos országában,
Spanyolországtól Bulgáriáig, Görögországtól Olaszországig
ölik le és dolgozzák fel otthoni körülmények között. És
természetesen ez nincs másként Csehországban sem, ahol a
disznóvágás vagy ahogyan ők hívják, a zabijačka
(a
cseh zabít szó az ölést jelenti) ugyancsak
a vidéki kultúra, hagyomány része mind a mai napig. Nézzük meg,
hogy miben hasonlít, és mennyiben tér el a cseh disznóvágás a
Magyarországon megszokottól.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirglhKmyEQb7wFRUEux8FPlI5BxU2wtVxjAlsIbtBIepcOfRz2Z_5pgEnvFU2gugTLvq1s9XerOheVK_2wGOFzuKrsfhla0Et2bjI5yY7cnJABMC-oq6CaGHH37XMChGZ_4z0kjZ8QSSQ/s280/IMG_0964.jpg) |
Disznóvágás, nem csak Prágás segédlettel
|