A „klasszikus Bohemiát”
Morvaországgal mintegy összekapcsoló Vysočina kerület, az ún.
Magasföld a természeti szépségek és az UNESCO világörökségi
helyszínek mellett a söreiről is méltán híres. A regionális
szintű sörfőzdéi közé tartozik a humpoleci Bernard, a jihlavai
Ježek, a pelhřimovi Poutník, a havlíčkův brodi Rebel és az
azonos nevű városban székelő Chotěboř. Aki egy kicsit is
elmélyült a cseh sörök világában, az bizony már ennek a
névsornak a láttán is elismerően csettint, pedig a java még csak
most következik.
Csehország más részéhez hasonlóan napjainkban itt is gomba módra szaporodnak a 10 ezer hektoliter alatt termelő kisüzemi sörfőzdék, amelyek kiválóbbnál kiválóbb söröket állítanak elő, elsősorban a helybéliek, valamint az idelátogató turisták nagy megelégedésére. Kezdjük is gyorsan számba venni őket.
Gajdoš úr csapolja a saját főzetét |
Mindjárt az első kicsiny, de annál
remekebb sörfőzdénk a biskupicei Gajdoš, amelyet ugyan még csak
tavaly indítottak be, de termékeik már több sörminősítő
versenyen is kiváló értékelést kaptak. Alapvetően háromféle
sörből áll a szortimentjük (10-es világos, 11-es élesztős
világos és 13-as barna), de már előfordult, hogy erős, 13-as
cseresznyés ízesítésűt is főztek.
Biskupicétől egy korsóhajításnyira
észak-északkelet irányban leledzik a sokak által ismert Dalešicei
Sörfőzde, a kultikus Sörgyári Capricció című film forgatási
helyszíne, amelyről további információkat a Csehország, nem
csak Prága hasábjain itt találhat az olvasó. Annyi biztos, hogy
akár egy korsó 11-est, egy 13-as világos májové-t vagy éppen
egy erős, barna Feldermant ajánlanak Önnek, a válasza csak egy
lehet: Jöhet!
Podklášterní sörök |
Dalešicéből északnyugat felé
tovább bandukolva alig 15 kilométer megtételét követően
Vladislavba jutunk, ahol már haladnak a Heřman nevet viselő
sörfőzde beindítását célzó munkálatok. Reményeink szerint
nem kell sokat várnunk arra, hogy megkezdje működését a cseh
Magasföld legújabb ilyen jellegű egysége. Itt ugyan még nem
olthatjuk szomjunkat, de ne keseredjünk el, mert alig 9 kilométerre,
nyugati irányban egy nagyon is élő sörfőzde vár ránk,
nevezetesen a Podklášterní pivovar azaz Kolostoralji Sörfőzde,
amely rövid idő alatt igen nagy népszerűségre tett szert a
környéken. Nem is csoda, hiszen a třebíči sörfőző mester
Kaplan, Cornel és Urban nevet viselő sörcsodái (több mint 10
-féle, a 11-estől a 16-ig, köztük a hagyományos lágerek mellett
IPA, Stout és vörös Ale is) még a legnyűgösebb sörkóstolók
igényét is messzemenőkig kielégítik.
Ruprenz |
Třebíčből Jihlava felé haladva
találjuk Brtnice települését, ahol a tavalyi évben nyílt meg a
Ruprenz sörfőzde. A Ruprenz sem szűkölködik a sörváltozatokban,
világos vagy barna, IPA vagy láger, gyengéd 10-es vagy izmos 19-es
egyaránt kóstolható, csak bírjuk a tempót.
Fájó szívvel továbbindulunk a
kerület központja Jihlava felé, ahol a helyi „Sünis” sörgyár
mellett 2011 óta egy másik üzemegység, az ún. Városi Sörfőzde
is ontja a finomságait. Az alap választékba a 12-es világos Ignác
és a 13-as félbarna Zikmund tartozik, de ezeken túl mindenféle
izgalmasabbnál izgalmasabb speciális söröket (angol típusú IPA,
gyümölcsös sörök, Amber Ale, kenderes, karamellás, tökös és
még hosszan sorolhatnánk) is főznek, mondhatni közmegelégedésre.
Harrach |
A Prága és Brünn közti autópálya
mentén található Velké Meziříčí
városa, ahol már több mint 10 éves pályafutást járt be a
Jelníkova Vila nevezetű hotel saját sörfőzdéje a Harrach. A
Pepa Zatloukal sörfőző mester által készített sörök között
az alappillér az 5,2%-os világos és a 4,5%-os barna láger. Ezt az
alapválasztékot a tetszésétől függően egészíti ki megfelelő
gyakorisággal különleges főzetekkel, IPA, APA, kávés, búza és
sokféle más sörökkel. A kerület északi határvidékén
2011 óta Ždírec nad Doubravou ad otthont a Na Ranči nevet viselő
minisörfőzdének, melynek kiváló minőségét számos
sörfesztivál ítészei előtt igazolta.
Áldás után jöhet a kóstolás |
Egy kis irányváltással nézzünk
körül Nyugat-Vysočinában, ahol szintén nem maradnak szomjan a
helyi komlóalapú italok rajongói. Mindjárt kezdjük is a 2003 óta
üzemelő, Želiv városka kolostorában időszakosan működő
sörfőzdével. Az itt főzött söröket stílszerűen az egykori
neves helyi apátokról nevezték el, így a 12-es világost
Haštal-nak,
a 15-ös erős speciált Salesiusnak, míg a 12-es búza sört
Jeronýmnak hívják. Most karácsonyra pedig egy
igazi különlegességgel 18-as dupla bak sörrel készülnek,
amelyet már természetesen Isten nevében is megáldottak.
Kozlíček |
Ki hinné el, hogy repül az idő, már
5 éve, hogy egy vállalkozó szellemű család Pacovban is elkezdte
a szívükhöz közel álló saját nedűjüket előállítani. Már
fél évtizede kóstolhatjuk a Gólemet és a többi finom helyi
különlegességet. És ki gondolná, hogy már 8 év is eltelt
azóta, hogy Milan Kozlíček
úr Horní Dubenky-ben elindította saját sörfőző vállalkozását,
persze szigorúan az 1516-os bajor sörtisztasági törvénynek
megfelelően.
Ugyan, csak 2013 óta üzemel Kamenice
nad Lipou városában a Kokeš
nevű sörfőzde, de a település lakói már a XV. század óta
készítették szorgalmasan finomságokat. Egykoron a város
sörfőzdéjét Bedřich Smetana, a híres zeneszerző nagybácsikája
is bérbe vette. A Kokeš
minisörfőzde ma háromféle itallal szolgál, amelyek közül az
egyik mézes, a másik barna, a harmadik pedig világos.
Végezetül álljon itt még két
vadonatúj sörfőzde, amelyek közül az egyik a Dél-Morvaországi
kerület határán fekvő Doubravník városka helyi sörelőállító
műhelye, a másik pedig a Bystřice nad Pernštejnemhez tartozó
Domanínban a Borovinka nevet viselő „minipivovar”. Ez utóbbiban
11-es Ale, 12-es pilseni típusú világos, 12-es félbarna és 13-as
stout a szortiment, egy 10-es búzát, zabot, cirokot egyaránt
tartalmazó speciális főzet mellett. Zárásként megjegyeznénk,
hogy a fent felsorolt valamennyi sörfőzde választékába tartozó
sörök túlnyomó többsége pasztőrözetlen és szűretlen, ahogy
az egy jó kis friss seritaltól elvárható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése