A
cseh új év köszöntő képeslapokon, üdvözlő kártyákon
gyakorta csak a következő meglepő két betűs felirattal,
rövidítéssel találkozhatunk az aktuális évszám előtt: PF.
Meg se próbáljunk cseh szavakat keresgélni a rövidítés
értelmének kitalálásához, reménytelen lenne, hiszen a megoldás
kulcsa egy másik nemzet nyelvében rejlik. Hogy melyik is ez a
nemzet? A meglepetés teljes: a francia. Hogy is van ez? Nos tárjuk
fel a titkokat.
Oldalak
▼
Csehország Magyarországon – Cseh Nagykövetség, Cseh Centrum az egykori Zichy-palotában
Csehország
nem csak Prága! - ahogyan a blogunk címe is mondja, de nem is
feltétlenül csak Csehország! Egy ország nem csak a saját
határain belül van jelen, és külképviseletének egyik
legfontosabb tagját a nagykövetségek, valamint a határon túl
működő kulturális intézmények alkotják. Fővárosunk VI.
kerületében, a Terézvárosban járva, a Rózsa és a Szegfű utca
sarkán bukkanhatunk a Cseh
Nagykövetség
épületére, az egykori palotaépületre, amely már korából
adódóan is gazdag történetet sejtet az idelátogató számára.
Az egykori Zichy-palota, ma Cseh Nagykövetség a Google-fotón |
Pár
héttel ezelőtt Gál
Róbert,
a Cseh Centrum programszervezője segítségével módunk nyílt nem
csupán a külső megtekintésre, hanem az egykori Zichy-palotaépület
egy részének bejárására is. A
Michal
Černý igazgató
úr által vezetett magyarországi Cseh
Centrum a
Cseh Köztársaság Külügyminisztériuma által létrehozott és
finanszírozott kulturális intézet, melynek célja a külföldi
nyilvánossággal folytatott párbeszéd elősegítése, továbbá az
ország reprezentálása a kultúra, a tudomány, az oktatás, a
kereskedelem és az idegenforgalom területén.
Csehországi Sörfőzdék VI. – Bernard Családi Sörgyár – Humpolec
Az előző blogbejegyzésünkben
„teleettük” magunkat, ideje hogy a sok finomságot leöblítsük
egy-két korsó finom seritallal. Kezdjük egy kis személyes
visszaemlékezéssel:
Valamikor a 2000-es évek közepe táján egy kollégákból álló csoport tagjaként jártuk Prága gyönyörű utcáit, tereit. Ahogyan az lenni szokott a sok battyogásban előbb-utóbb megéhezik az ember és eljön a kérdés, hol és mit együnk. A csoportunk egy része, nem túl nagy vállalkozó szellemről téve tanúbizonyságot a pizzériára mellett tette le a voksát, de mi páran el se tudtuk volna képzelni, hogy Prágában ne a cseh kulináris örömöket preferáljuk. És jól tettük...de még mennyire. Nem is elsősorban a finom étel, hanem a hozzá kért, számunkra addig ismeretlen márkájú barna sör miatt, melynek első kortya után a földi paradicsom érzése kerített minket a hatalmába. Nos, ez volt az első találkozásunk a Bernard-dal, amelyet ezt követően egyre sűrűbb „randevúk” követtek, és nem csak barnákkal, hanem más színűekkel is.
Valamikor a 2000-es évek közepe táján egy kollégákból álló csoport tagjaként jártuk Prága gyönyörű utcáit, tereit. Ahogyan az lenni szokott a sok battyogásban előbb-utóbb megéhezik az ember és eljön a kérdés, hol és mit együnk. A csoportunk egy része, nem túl nagy vállalkozó szellemről téve tanúbizonyságot a pizzériára mellett tette le a voksát, de mi páran el se tudtuk volna képzelni, hogy Prágában ne a cseh kulináris örömöket preferáljuk. És jól tettük...de még mennyire. Nem is elsősorban a finom étel, hanem a hozzá kért, számunkra addig ismeretlen márkájú barna sör miatt, melynek első kortya után a földi paradicsom érzése kerített minket a hatalmába. Nos, ez volt az első találkozásunk a Bernard-dal, amelyet ezt követően egyre sűrűbb „randevúk” követtek, és nem csak barnákkal, hanem más színűekkel is.
Karácsony a cseh asztalokon - Bohém ünnepi ínyencségek
Jön
a Karácsony, és ez nem csak nálunk, hanem a világ sok részén
jelent egyet a habzsi-dőzsi eszem-iszommal. Nincs ez másként
Csehországban sem. A mostani blogbejegyzésünkben megpróbálunk
egy leheletnyi betekintés adni a csehek karácsonyi evési
szokásaiba, tipikusabb ünnepi fogásaikba. A cseh változat sok
tekintetben eltér a magyar karácsonyi menütől, de annyiban közös,
hogy náluk sem a kalóriaszegénység jelenti a sütés-főzés fő
vezérfonalát. Norbi Update elnapolva. Magyarul, akárcsak
Magyarországon, úgy cseh földön is garantálható a karácsonyi
étkek miatti pár kilós testsúly növekedés.
Varázslatos Český Krumlov V. - Városrészek
Évente
sok ezer honfitársunk keresi fel Český Krumlovot, és
vélhetően a jövőben is hasonlóan szép számban „boldogítjuk”
az ott élőket. Sokan, mint magunk is visszatérő vendégek
vagyunk, de a legtöbb turista életében először keresi fel ezt a
gyönyörű várost. Český Krumlovról szóló mostani bejegyzésünk
elsősorban a számukra készült, de azért bízunk benne, hogy a
várost már egyszer-kétszer látottaknak is tudunk többlet
információval szolgálni. Most nem egy egyedi épületet, tárgyat
vagy más értéket mutatunk be, hanem magáról a városról,
pontosabban a főbb városrészekről szeretnénk vázlatosan szólni.
Kezdjük először a múlttal, de senki ne ijedjen meg, nem bonyolódunk hosszadalmas történelem mesélésbe. Csak ránézünk egy 160-170 évvel ezelőtt készült térképre, amely az I. Ferenc, majd Ferenc József császár parancsára készített II. katonai felmérésből származik. Ezt a térképet, amelyen jól látszanak Krumlov történelmi részei hasonlítsuk össze napjaink térképével és merengjünk el a látottakon.
Kezdjük először a múlttal, de senki ne ijedjen meg, nem bonyolódunk hosszadalmas történelem mesélésbe. Csak ránézünk egy 160-170 évvel ezelőtt készült térképre, amely az I. Ferenc, majd Ferenc József császár parancsára készített II. katonai felmérésből származik. Ezt a térképet, amelyen jól látszanak Krumlov történelmi részei hasonlítsuk össze napjaink térképével és merengjünk el a látottakon.
Krumlov (Krummau) a XIX. század derekán |
Az édes-mézes Medovník torta
Közeledik
a Karácsony, és ilyenkor itt az ideje a mézeskalács sütésnek! A
sütemény, amelynek lázas készítésébe jó esetben már hetekkel
az ünnep előtt hozzáfognak a konyha kis és nagy ördögei. Mi is
egy mézeskalács recepttel, mi több, egy TORTÁVAL szeretnénk
hozzájárulni az édes Karácsonyhoz. Ennek a tortának az
elkészítését inkább a nagyoknak ajánljuk, de azért van olyan
élvezetes része is, amit könnyen lehet, hogy a gyerekek fognak a
legjobban élvezni.
A réteges csoda |
A priessnitzi vízkúra és a magyarok
Lázas beteg? Van megoldás: Priznic kúra, Priessnitz módra
Gyermekkorom
igen emlékezetes, ha nem is legszebb emlékei közé tartozik,
amikor egy-egy heves influenza járvány, vagy mandula gyulladás
során a lázam úgy döntött, hogy az egekbe szökik, és könnyed
41 fokot, vagy még annál is többet produkál. Ilyenkor vetette be
édesanyám az aduászt, a lázcsillapítás netovábbját, a
priznicet,
azaz a langyos vizes lepedőbe bugyolálást. Enyhébb változatában
csupán a csuklók, bokák ecetes vizes ruhába tekerésére került
sor. Azóta jó pár évtized eltelt, de amikor a mostani
bejegyzéshez körülnéztem a neten, egy kicsit meglepett, hogy még
mindig igen sok gyógyászati oldalon javasolják a hűtőborogatás
használatát.
De
vajon ki tudja, hogy miből is ered maga a priznic szó, és ki is
találta ki ezt az eljárást? Nos, a választ mint sok más esetben
is Csehországban találjuk. Olomouctól mintegy 90 km-re északra a
Hrubý Jeseník
hegység északi oldalán található Jeseník települése. Ennek a
kis morva-sziléziai városkának a szomszédságában, a mintegy 600
méteres hegyszirten találhatjuk Lázně
Jeseník
alias Jeseník-fürdő
városrészt, amely ma ugyan egy óriási gyógy-komplexum, de egykor
csupán egy kis falu volt. A nagy változáshoz mindössze egy ember
kellett. 1799-ben, ebben az eredetileg Gräfenbergnek
nevezett
faluban
született Vincenz
(Vincenc) Priessnitz.