Amint azt olvasóink minden bizonnyal
sejtik, mi a Csehország nem csak Prága írói, szerkesztői már
hosszú ideje járjuk Csehország különféle szebbnél szebb
tájait. Szorgosan gyűjtögetjük ismeret- és élményanyagainkat,
bőszen kattintgatunk fotó masináinkkal, ismerkedünk cseh
emberekkel, és mindezek mellett olykor rábukkanunk egy-egy igazán
kiváló minőségű gasztronómiai érdekességre, termékre is,
amelyet szívesen megosztanánk magyar honfitársainkkal is.
Karamellek a Mankától |
Ezen termékek alatt természetesen most nem a világhírű cseh sörökre gondolunk, jóllehet Pivotéka név alatt (www.pivoteka.blogspot.hu) már évek óta igyekszünk a jó cseh sör hírét kicsiny hazánkban is terjeszteni. Szerencsére jó cseh sört már egyre több helyen ihatunk, mind Budapesten és mind számos vidéki városunkban is, még ha az ára néha aránytalanul magas, vagy éppen kézművesként állítják be a regionális sörgyár termékeit. Ám most nem a sörről szólunk, és még csak nem is az olyan tipikus cseh ételekről beszélünk, mint pl. a nakládany hermelin (pácolt camembert), vagy az utopenec (savanyított kolbászka), melyek könnyű otthoni, saját ízlésnek legmegfelelőbb elkészítésére mindenkit csak biztatni tudunk. Mi jóval inkább azokkal a regionális különlegességekkel szeretnénk megismertetni az Önöket, amelyek magukban hordozzák a legkiválóbb minőséget, az unikalitást, és amelyeknél az íz élményekhez gusztusos, esztétikus megjelenés is társul. Így hát hosszú-hosszú álmodozás, tervezgetés, előkészület után megnyitottuk (megnyitjuk) a Manka spájzát, a saját kis (web) shopunkat (www.mankaspajza.hu), amelyben kezdetben csak néhány cseh termelő termékeivel jelentkezünk, de reményeink szerint ez a választék az idő múlásával fokról fokra bővülni fog. Ha van tippjük, hogy mit szeretnének benne látni, jelezzék felénk, hátha megoldható!
Folyékony kézműves karamell |
Lássuk egy kicsit bővebben, hogy miért is éppen ezek a termékek
az első választottjaink. Kezdjük pl. a krumlovi folyékony karamellel, amelyről már egy kis marketing cikkben szóltunk. Nos, az még csak egy dolog, hogy Magyarországon eddig még sehol
sem lehetett kapni ilyen jellegű terméket. Viszont a chilis, kávés,
kakaós ízesítésben is kapható krumlovi folyékony karamell egy
olyan rendkívül sokoldalúan felhasználható produktum, amelynek
csak a fantáziánk szabhat határt. A Tahitótfaluban működő
Őrház Chill & BBQ az egyik remek steak specialitását készíti
el úgy, hogy a sütnivaló húsba előzetesen krumlovi kávés (!)
folyékony karamellt fecskendez be. Ilyesféle felhasználására még
Vašek Kalkuš, a krumlovi kézműves karamell főző mester sem
gondolt.
A Folyékony Gyümölcs |
A másik választottunk ismertetése
előtt néhány gondolat: Csehország közismerten a sörök országa,
de természetesen ott sem mindenki lelkesedik a komló alapú
nedűkért vagy időnként éppen a változatosság gyönyörködteti.
Az elmúlt években mind több és több cseh embert hoznak lázba a
sörök mellett vagy helyett a különféle borok is. Ma már a
kisebb nagyobb városokon túl majd minden nagyobb áruházban
megtalálhatunk egy-egy Vinotékát, azaz borszaküzletet, ahol a
borok széles választékához juthatnak hozzá a vásárlók. A
borok jelentős része hazai termék, melyeket a szőlőtermesztéshez
ideálisabb klimatikus viszonyokkal és talajadottsággal bíró
Morvaföldön, azaz elsősorban Csehország dél-morva kerületében
készítenek. Az egyre remekebb morva borok előállításán túl
azonban néhány morva borgazdaság más termékek elkészítéséhez
is hozzáfogott, kihasználva a rendelkezésre álló modern
technológiát. Rakvice a központja az egyik ilyen feltörekvő
borgazdaságnak, ahol a borok mellett kiváló minőségű 100%-os
gyümölcslevek és bio minősítésű mustok készítése mellett
döntöttek.
Must és gyümölcslé! |
Mi is szeretjük a magyar termékeket
és az azonos minőségű, ár-érték arányú termékek esetén a
hazait választjuk, de ebben az esetben be kellett vallanunk, hogy a
Tekuté Ovoce (Folyékony Gyümölcs), ez a cseh gyümölcslé
mind külsejét, mind beltartalmát tekintve igen kiválóra
sikeredett. A gyümölcslevek alapját kiváló minőségű almalé
adja (almafajták gyümölcseinek kipróbált válogatásából),
amelyekhez saját bio minősítésű bodza vagy meggy kerül. Az
ugyancsak bio minősítésű mustok olyan szőlőféleségekből
készülnek, mint a Pinot noir vagy a Zöld veltelíni. Az előbbi
édes ízét némi bodzával tették még intenzívebbé. Ráadásul
valamennyi termék adalékanyag és mesterséges színezék mentes,
hozzáadott cukrot nem tartalmaz, a frissen facsart gyümölcsök
levét mindössze pasztőrözik, semmilyen más minőséget,
fogyaszthatóságot, egészséget érintő művi beavatkozás nem
éri. Igazi folyékony gyümölcs.
Šafrankova műhelye |
Végül, de nem utolsó sorban
harmadikként egy Prága környéki lekvár készítő hölgy, egy
bizonyos Šafrankova speciális kézműves termékeit
(lekvár-dzsem-csatni) választottuk. Lekvárból persze
Magyarországon számtalan remek és persze sok kevésbé jól
sikerült is készül. De mojitos citrom lekvár, vagy becherovkás
narancs lekvár eddig még nem született magyar lekvárfőző
műhelyben, ráadásul olyan minőségben, amely elnyerte számos
nemzetközi lekvárverseny világbajnoki címét is.
Lekvár finomságok |
Nos, ennyit a Manka spájza jelenéről.
Számtalan kiváló cseh termék jár még a fejünkben, amelyeket
szeretnénk másokkal is megismertetni, csak legyen hozzá erőnk és
lehetőségünk. Addig is ha van kedvük rendeljenek tőlünk, vagy
éppen jöjjenek ki a hétvégén megrendezésre kerülő
Sörvigalomba (Jaromír Sörkert), ahol saját maguk is
megízlelhetik, és megvásárolhatják a kiváló cseh étel – ital finomságokat! További
infók ITT! És ha emellett
van kedvük Csehországról beszélni, tapasztalataikat megosztani
velünk vagy éppen cseh utazásukkal kapcsolatban tanácsokat kérni
tőlünk, mi a helyszínen (is) szívesen a rendelkezésükre állunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése