Egyszer
volt, hol nem volt, még Morvaországon is túl, az Óriás-hegység
lábánál volt egyszer egy sörfőzde. Akár így is kezdhetnénk az
újabb cseh sörfőzdénkről szóló cikkünket, annyiban
változtatva a klasszikus sorokon, hogy a múlt idő használata ez
esetben nem helyénvaló. Hiszen a trutnovi sörgyár ma is él és
virul, ontja magából a finom komlós nedűket.
A városi sörfőzés igen hosszú múltra tekinthet vissza, hiszen a jelenleg több mint 32 ezer lakosú Trutnov (régi német nevén Trautenau), mint királyi város elég korán, már 1260-ban megkapta a sörfőzés jogát. Ezt a polgári kiváltságot 1340-ben Luxemburgi János király megerősítette. A helyi sörgyártást a lakosok bőszen védték, és a város kapuin belülre nem engedték az idegen árut. Aki mégis megpróbált máshonnan származó sört is behozni, az bizony akár az életét is kockáztatta. A XVI. század közepén a városban 149 háznál főzték a sört, de később a főzőcskézés, a sok kis tűzveszélyt jelentő főzde számának csökkentése érdekében úgy döntöttek, hogy a tevékenységüket központosítják. Amikor 1571-ben kiépítették a vízellátást, ez a folyamat felgyorsult, olyannyira, hogy 1582-ben már csak két helyen készítették a település folyékony kenyerét. Egy évvel később ez a szám is megfeleződött, ugyanis a Trutnov életét történelme során 13 alkalommal is sújtó hatalmas tűzvészek egyike ismét lecsapott, és mindkét sörfőzde leégett. Két sörfőzde helyreállítására nem volt elég pénz és akarat, így csak a ma is működő sörgyár épült fel újból, a jelenlegi helyen.
Trutnovi sörgyár 1582 óta |
Havel, a híres képen |
A
trutnovi sörhöz az árpamaláta mellett hagyományosan búzamalátát
is felhasználtak, és a komlót helyben termesztették. A háborúk
során az ellenséges haderők általában nem bántották a
sörgyárat, viszont a sörkészletet gyakorta teljesen elkobozták.
Hiába, ezekben az ínséges időkben a katonáknál igen nagy
értéket jelentett a serital. A trutnovi sört 1756-ban, a hétéves
háború során, majd 1866-ban a porosz csapatok lefoglalták,
szomjasan hagyva a helybélieket. A XVIII. századtól kezdve ismét
a helyi lakosok tulajdonában üzemelt a sörgyár és 1944-ig szép
nyereséggel működött. Az idők során természetesen többször
is erősen modernizálták a sörfőzést. 1900-ban bevezetették az
áramot, és hűtőgépeket szereztek be. 1920-ban teljes
rekonstrukciót hajtottak végre az üzemben. 1929-35 között újabb
bővítésekre, fejlesztésekre került sor (a jelenleg is üzemelő
főzőház, erjesztőterem, érlelőpincék megépítése). A
szocialista-kommunista érában hosszú ideig nem történt semmi
érdemleges fejlődés, sőt az 1969-ben leégett maláta tárolót
sem építették fel újra. Az igények növekedése miatt azonban
80-as évek elején mégiscsak bővíteni kezdték a sörfőzdét.
Nagyobb mennyiségű ser készítésére álltak át és ezzel együtt
a palackozó részleg kapacitását is megnövelték. A trutnovi
sörgyár külön nevezetessége, hogy anno, a kommunista időkben
itt dolgozott a későbbi államelnök, a nemrég elhunyt Václav
Havel is.
Sörgyár (deník.cz) |
Az
utolsó modernizálásra a 90-es évek elején került sor, majd
1994-ben privatizálták az üzemet. A sörfőzde mai formájában
ettől az évtől kezdve működik, Krakonoš Sörgyár néven.
Hogy miért ez a név? És miért egy fodrászt-borbélyt
sosem látott misztikus férfialak jelenti a sörgyár címer
alakját?
Nos
a válasz a következő: Krkonoše-hoz, azaz az Óriás-hegységhez
(melynek ahogy említettük a lábánál terül el Trutnov) számos
monda, mese kötődik. Mind közül a leghíresebb Krakonoš, a hegyi
ember legendája. A mese szerint ez a hegyi szellem őrizte és őrzi
a hegyeket, és akik jó szándékkal közelednek azokat
megjutalmazza, akik viszont ártani akarnak azokat bizony keményen
megbünteti. A Krakonoš figura gyakorlatilag azonos a lengyel
Liczyrzepa vagy a német
Rübezahl alakjával. De most nem kezdünk bele mese hősünk,
a hegyek urának részletesebb bemutatásába, inkább térjünk
vissza a trutnovi sörgyárhoz.
Krakonoš, na jó, ő csak egy mai önkéntes |
Sörös cimkék |
A
gyár választéka ugyan nem túl széles, de megbízható, jó
sörökből áll. Az éves termelés mintegy százezer hektoliter. A
jelenlegi szortiment a következő öt sörből áll: világos
tízes (světlé výčepní), barna tízes (tmavé výčepní),
tizenegyes, és tizenkettes (světlý ležák), valamint tizennégyes
speciál. A söröket csapolt (hordós) és üveges formában is
árusítják. Hagyományosan minden karácsony és húsvét előtt
különleges, ünnepi sört is főznek.
Ha valaki nem tudná, a sörszámok (tízes, tizenegyes stb.) a sörlé élesztés előtti szárazanyag tartalmát jelöli, tömegszázalékban. Minél magasabb ez az ún. Balling-fok (Plato-fok), általában annál nagyobb a sör alkoholtartalma (térfogatszázalék), - azaz erősebb - de vigyázat (!) a két eltérő mértékegység nem áll mindig egymással egyenes arányban, és végképp nem váltható át pontosan egymásba. Például a barna sörök alkohol tartalma ugyanolyan Balling-fok mellett általában kevesebb, mint a világos társuké.
Ha valaki nem tudná, a sörszámok (tízes, tizenegyes stb.) a sörlé élesztés előtti szárazanyag tartalmát jelöli, tömegszázalékban. Minél magasabb ez az ún. Balling-fok (Plato-fok), általában annál nagyobb a sör alkoholtartalma (térfogatszázalék), - azaz erősebb - de vigyázat (!) a két eltérő mértékegység nem áll mindig egymással egyenes arányban, és végképp nem váltható át pontosan egymásba. Például a barna sörök alkohol tartalma ugyanolyan Balling-fok mellett általában kevesebb, mint a világos társuké.
A trutnovi sörfőzde saját sörboltot (a sörgyár bejáratától a
posta felé haladva 100 méterre) üzemeltet, ahol a hét 5 és fél
napján (szombaton csak 11 óráig) be lehet szerezni a teljes
választékot 8-10 korona, azaz pesszimistán (12 forint per
koronával) számolva 96-120 forint plusz üvegbetét áron. A
sörgyártó cég emellett saját szállodát is működtet, ahol
szintén megkóstolható valamennyi helyi termék. Természetesen
csoportos sörgyár látogatásra is van mód, persze csak akkor
érdemes ha valaki jól beszéli a cseh nyelvet.
A sörgyár boltja |
Végezetül
az igazán jó hír a sörök szerelmeseinek! Nem kell messzire
utaznunk, hogy megízlelhessük az Óriás-hegység levét! Elég
csak a budapesti Csengery utcában felkeresnünk a Jaromír sörpincét
(ahol a róluk megjelent korábbi cikkünk megjelenése óta sörmárka
váltás történt), vagy a Stefánia-Ajtósi Dürer sarki ELTE
kolesz udvarában üzemelő kerthelyiség testvérét, és már
öblíthetjük is a forróságban kiszáradt torkunkat a Krakonoš
levével. Mindenkinek csak
ajánlani tudjuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése